Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 199granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu(...)ziołami PRZYGOTOWANIE ptysiaków: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej masło, mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy mąkę z solą i mieszamy aż składniki połączą się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki Katarzynki 223Pierniczki Katarzynki... Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego miodu; 1 łyżeczka przyprawy do piernika; 1 łyżka kakao; 100 g cukru pudru; 1 jajo; 400 g mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść dodać 1 - 2 łyżki śmietany, ja dodałam 2 łyżki). Zagniecione
Gospodyni Miejska
Placuszki serowe 200się w ustach, a s woją puszystość i lekkość zawdzięczają ubitej pianie z białek. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, ale ja najchętniej wcinam je prosto z patelni :) bez umiaru :) Dziś zapraszam na placuszki serowe, a jutro na aromatyczne powidła śliwkowe :) Składniki: 1/2 kg zwartego twarogu (najlepiej krojonego z bloku) 5 średnich jajek lub 4 duże 2 czubate łyżki(...)żółtka, mąkę, budyń, cukry i wymieszać. Masa będzie miała bardzo gęstą konsystencję. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładać ciasto łyżką i delikatnie je rozprowadzić (1 łyżka kopiasta = 1 placuszek). Smażyć na średniej mocy palnika na rumiano :) Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Zajadać natychmiast
Delicious Titbits
Rogale marcinskie 338Dzis peirwszy dzien "Orzechowego tygodnia" co sie bardzo dobrze sklada, bo przypada na przeddzien swieta marcinskiego rogala. Jako rodowita poznanianka nie wyobrazam sobie 11 listopada bez tego cudownego wypieku. W Poznaniu kazdy wie skad wziela sie jego tradycja, a co najwazniejsze doskonale wie jak taki rogal ma wygladac i smakowac. Od jakiegos czasu cukiernikom przyznawane sa specjalne certyfikaty(...)wiec jak ktos ma czas i ochote albo jak ja nie ma innego wyjscia to moze te pyszne rogale zrobic sobie sam. Tradycyjny rogal marcinski powinien byc zrobiony z ciasta drozdzowego polfrancuskiego z nadzieniem z balego maku, orzechow i migdalow. Do tego jego waga powinna byc miedzy 200g a 250g. Ja niestety nie dysponuje bialym makem
Przysmaki Karolki
Bułki z nerkowcami - najlepsze 198Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)skłamię, jeśli napiszę, że to moje ulubione orzechy - nawet migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam! Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 257Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw(...)pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc po kolorze, podanych obok kaszy, ale wydaje mi się, że to gryczana. Uważam
Anioszek w kuchni
Chleb orkiszowy na zakwasie 192sumie tak jakbym zwykły najprostszy pszenny chleb jadł, tylko o wiele smaczniej. Znaczy gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej(...)mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na zakwasie z automatu 222ciekawego składnika. Oprócz zwykłego żytniego zakwasu dodałem również - cytuję za etykietką - " Naturalny zakwas żytni SIENA (z dodatkiem słodu) ". Na tejże etykietce jest jeszcze napisane: "Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu. Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant)." A ten cudny suszony zakwas dostałem w prezencie(...)jeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej
Marder&Marder Manufacture
Klops z indyka, serem feta i warzywami 163Doskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno
Niezły Młynek
Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka 175Prosty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale
Smakuje zdrowo
Pierogi z dynią na słodko 213Pierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja
Tagebuch po polsku
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 254Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy
Kuchnia w czekoladzie
Rafaello. 229Dziś zapraszam Was na pyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który
Rozpustne gotowanie
FIT CHOCO CAKE OLIMP PROVIT 80 228Czy podczas diety można jeść słodycze? Oczywiście, że tak !!!!!! ale z umiarem!!! Nie ma złego jedzenia, ważna jest różnorodność i urozmaicenie. W zdrowej diecie jest miejsce
ClauditteMissCooking
Kopytka 362Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki. . Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki
prawdziwe jedzenie