pokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuprofil. Kasia urodziła się z porażeniem mózgowym, ale oprócz tego ma masę innych dolegliwości, które czynią jej życie niezwykle trudnym i wręcz niemożliwym bez pomocy innych osób. Mama Kasi, Ewa, to niezwykle dzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy(...)góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać
Codzienna kuchnia niecodziennazamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami. Sporo jest tradycyjnych dań, bo whiteplate.com ma sentyment do czasu swojego dzieciństwa – lat ‘80, które wspomina jako idyllę. Idyllę sezonowego jedzenia, kiedy wprawdzie w kuchennych(...)był czas na wspólne drylowanie wiśni. Nie było też nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik
Ugotowane pozamiatanepojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę
Gotowanie...to proste !wystudzenia na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn o godz 12.00, ciasto właściwe 22.00, przełożenie do foremek 8 - 10 rano. Pieczenie ok 12 - 14. Tak mi było wygodniej. Po 50 min w piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez(...)Foremki, z lekkim niepokojem ale zgodnie z przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami
Stare GaryMoje ulubione :), zdrowe żytnie ciasteczka bez dodatku cukru z pyszną suszoną śliwką. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 - 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 - 1 jajo - 5 łyżek ksylitolu - 12,5 dag roztopionej margaryny - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag suszonych śliwek 1. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jajo ubić. Śliwki pokroić(...)małe kawałeczki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy resztę produktów i zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, z ciasta formujemy okrągłe płaskie ciasteczka i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok. 12-15 minut aż będą lekko rumiane. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w słoju
Apetyczna babeczkacukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać(...)hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła, dodać wodę z mąką kukurydzianą, zamieszać i zagotować by powstał gęsty sos. Jeśli chcesz zrobić wyjątkowy sos do kaczki bez dodawania gotowego sosu hoisin, potrzebujesz ponizszych składników: 3-4 szalotki 1-2 papryczki chili 30 g brązowego cukru 50-75 ml sosu sojowego 45 g marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru
Sztuka gotowania w/g Samiryniż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę(...)następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny
moj przepis naDelikatnie chrupiące i przyjemnie słodkie- wszystkim chyba znane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę(...)cytryny i lekko mieszam. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, za pomocą szprycy, rękawem cukierniczym lub po prostu łyżką nakładam bezy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110°C na ok. 1 godz. 20 minut. Po tym czasie studzimy . Smacznego łasuchowania
Tagebuch po polskunich ani grama cukru. Ale ważną rzeczą jest też to aby śliwki (najlepiej węgierki) były bardzo dojrzałe i słodkie. Polecam nie tylko z bułeczką na śniadanie ale również do ciast, deserów i naleśników. Są pyszne :) 3kg bardzo dojrzałych węgierek Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem ok pół godziny(...)czas mieszając, smażyć powidła. Ja podzieliłam sobie smażenie na 3 dni, codziennie po 2 godziny. W międzyczasie przechowywałam w chłodnym miejscu. Ale jeśli ktoś ma czas może je smażyć bez przerwy. Powidła zmiksować i bardzo gorące przekładać do słoików. Od razu zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia
Smakołyki Asilepszego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez, czosnek , zioła dalmatyńskie , ketchup i tą pastą smarujemy spód(...)układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 C -pizza musi być wstawiona do już gorącego piekarnika . Pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Po wyjęciu posypujemy posiekaną kolendrą . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pizza z owocami morza pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywywar warzywny 1,5 L · kapusta włoska 50 dag · kura bez kości 20 dag · tłuszcz · jajka 2 szt · mąka pszenna 2-3 łyżki · koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki(...)podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec gotowania. Połączyć z kapustą i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Camilla w kuchnidalej mieszamy. Ponownie wsypujemy 1 szklankę mąki i wciąż mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i w razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera, pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej(...)wierzchu. Odkładamy je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Polecam z dżemem 100% z owoców, bez cukru, zwłaszcza wiśniowym, mniam
Weganizm infantylnywyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)zostawić chleb jeszcze na 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Graham podajemy z masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków. W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie
My Chcemy Jeśćoprószoną mąką, lekko zagnieść, uformować w kształt walca i pokroić na 15 części. Każdą część rozwałkować na dość cienki, podłużny placek, na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód i zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą jeszcze rosły. Do pieczenia(...)blachę przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by jeszcze wyrosły. Gdy będą gotowe, wierzch każdej posmarować białkiem roztrzepanym widelcem z 1 łyżeczką cukru na lekką pianę. Piec bez termoobiegu 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza - aż do pożądanego stopnia zrumienienia. Wyjąć z pieca i przestudzić. Przed podaniem jagodzianki można pokryć lekkim lukrem, zrobionym
W SMAKWilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie(...)Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć
Zdrowie na języku :Pdrożdżowe z bananami posypane cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju(...)racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na racuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Do drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Obrane ze skórki banany kroimy
Smakowite DaniaPiec: 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło bądź ostudzone. Posypać odrobiną kakao dla dekoracji. Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika, brzegi mogą troszkę się naderwać gdy próbujmy zdjąć papilotki na ciepło(...)reszty i nie mogliśmy się powstrzymać by z pierwszą partią poczekać aż ostygną. Zawsze jednak dla gości można podać je na ciepło w papilotkach jak babeczki, bądź ostudzone bez nich. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyprzejeżdżający ludzie, siadali przy stoliku, gawędzili z właścicielem, drapali jego psiaki, wypijali sok i jechali dalej. Kolorowe skały i sklepik Nie tylko nas skusiły owoce Oto i to cudo- ciasto z mango we własnej osobie To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś(...)centrum wyspy i nasza mapa pokazywała coś co według niej nie do końca kwalifikowało się na drogę. Spytaliśmy właściciela owocowego sklepiku, czy damy radę tam pojechać. Przekonał nas, że bez problemu, bo droga jest asfaltowa (all in asfalt...)- następnie ja mało nie umarłam na zawał, a KonQbek bawił się świetnie. To była serpentyna szerokości przeciętnej ścieżki rowerowej- nasza wynajęta Corsa
les mirabellesbułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 1 jajko 1 łyżka oliwy ¼ łyżeczki soli 100 g masła 3 łyżki(...)przez praskę. -Mąkę przesiać na stolnicę, ziemniaki i przy pomocy noża połączyć składniki. -Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć
Zakamarki mojej kuchniBez grama przesady mogę powiedzieć, że te ciasteczka są obłędne! Mocno chałwowe, w sam raz słodkie, o piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogjestem, ale podobno praktyka czyni mistrza. Bułeczki wyszły na prawdę smaczne i wszystkie zniknęły w błyskawicznym tempie. Skórka jest chrupiąca, miąższ mięciutki. Moja córeczka jadła je jeszcze ciepłe, bez dodatków, ale doskonale smakują z masłem, wędliną, serem, czy dżemem, wedle własnego uznania. No i mamy w niedziele świeże bułeczki Składniki: - 400 g mąki chlebowej; - 1 łyżeczka soli; - 1 łyżeczka drobnego(...)ciepłego mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem
dom-agi.plsłonecznika, pasta figowa czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE