wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy
Słodka Stronaminut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni
Kolizje Smakówkońcu robotę zrobiły za mnie słoiczki Eterno , kandyzowane wiśnie i mięta. Bo jak ja zawsze, noo bardzo często muszę dodać zielone. Cóż, taka jestem i już. Teraz konkrety, skąd ciasto? Z Moje Wypieki , piekłam je już nie raz, nie dwa, ale mnóstwo! Uwielbiam je, uwielbiają go wszyscy. Więc skoro przepis sprawdzony i smaczny to przepis został u nas do dziś(...)jeśli nie czujesz się pewnie w dziedzinie pieczenia, upiecz w formie prostokątnej, daję słowo, że bez problemu Ci wyjdzie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g brązowego cukru 75 g gorzkiej czekolady 150 masła 50 g kakao
Blondynka Gotujesię okazuje jest specjalistką nie tylko w sernikach :) Torcik dla każdego, bo bez grama alkoholu, a na dodatek z delikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :) Składniki na tortownicę o śr. 28cm: Ciasto białkowe I 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku
Kuchnia w czekoladzieWprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkiwymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej
My simple kitchenmąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można
Słodkie okruszkitłuszcz. Na koniec wyrabiania dodajemy spirytus. Ciasto wyjdzie nam klejące. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pl 40-60 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy nadzienie. Krążek z nadzieniem przykrywamy krążkiem bez nadzienia, zlepiamy dobrze brzegi. Pozostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Przed włożeniem do tłuszczu, sprawdzamy raz jeszcze brzegi pączków
Mieszam w GarnkuAutor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam i chlebek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem
NA MOIM TALERZUlekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 30 minut . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę
Uwaga Babcia Gotujestopni C około 15 - 20 minut. Rada: Pamiętajmy o zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy
Ciastka - domowe słodkościWreszcie nadszedł weekend, czyli czas, w którym możemy spokojnie zrobić i zjeść śniadanie. W tygodniu króluje u nas owsianka ( przepis tutaj ), niezwykle zdrowa i szybka w
Ania i Marcin gotująKruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki
MyCookBook.plbiałego 35-40 dkg cukru kryształu 12 jajek 1 i 1/2 kostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży cukier waniliowy Przygotuj również : cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego 1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania : B laszkę wyściel papierem do pieczenia ciast. Na spód blaszki połóż upieczony
Przepisy i porady kulinarnecukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedepresję...? Nie ukrywam, nie jest lekko... Przez długie godziny zbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink
Fiolka w kuchnipodzieliłam na równe części). Z ciasta przygotować placek i włożyć go na patelnię. Ja rozprowadzałam ciasto już na patelni. Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez oleju na średnim ogniu. Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być. Posmarować przecierem z bazylią. Posypać serem
W kuchni u Monikismażyć na suchej patelni, ale lepsze będą gdy rozsmarujemy pędzelkiem odrobinę masła lub oleju. Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt placuszka – na 1 patelni zmieścimy 4 sztuki. Na wierzchu wtykamy kilka borówek (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania). Smażymy ok. 1,5 – 2 minuty, aż zaczną pojawiać się bąbleki i przekręcamy na drugą stronę. Ogień
Poezja smakuwszyscy. Dla mnie są takim specjalnym symbolem pełni lata. Uwielbiam je pod każdą postacią! Wspaniale komponują się zarówno w ciastach pieczonych, deserach na zimno, z kaszą, owsianką, w dżemie czy konfiturze oraz jedzone same. Moja kuchnia nie może się bez nich obyć, dlatego co roku mrożę i przerabiam znaczne ich ilości. Dziś zapraszam na deser z moją ukochaną jaglanką
Cakes By Kejtmniejszą). Do jednej dodać łyżkę oliwy i sok z cytryny, a do drugiej ostudzoną herbatę i łyżkę oliwy. Oba ciasta szybko zagnieść, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce. 2. Po tym czasie część bez herbaty cienko rozwałkować. Za pomocą ostrego noża wykrawać kształty torebek herbacianych. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie
Nastoletnie Wypiekaniekoktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu (95%), 1/2 l przegotowanej wody, 1 laska wanilii
SzczyptaSmaQŚwiąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
Wanilia i Kardamonużyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki mleka 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru kilka kropel aromatu waniliowego 6 jajek stewia wg. smaku (ja dałam aż 0,5 szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodać zakwas i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Przykryć ścierką przepuszczającą powietrze i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką
Kuchcik gotujeTesty na nietolerancje pokarmowe to aktualnie temat bardzo na topie. Nic dziwnego, coraz więcej ludzi boryka się z tym, jak i z innymi kłopotami żywieniowymi. Dziś
W kuchni Karmel-itkiMaj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną
W kuchni Karmel-itkidrożdże, połączyć wszystko na gładką masę, będzie płynna, więc się nie przeraźcie :) Wylać masę do nasmarowanej olejem formy (bez dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam
Co na wege obiad?Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie odległości (pierniczki delikatnie urosną). Piec ok.20 min bez termoobiegu. Ostudzić i przełożyć do szczelnej puszki. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'addio pomidory
CookYourselfkulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei, że również zostałam obdarzona "drożdżowym
Pełny talerzczęści. Porcje ciasta zawinąć w folię lub włożyć do woreczka, żeby nie wysychały. Każdą porcję ciasta na placek o średnicy 20 lub 25 cm. Ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem. Patelnię o grubym dnie rozgrzać bez tłuszczu na średniej mocy. Na patelni ułożyć 1 placek i smażyć ok. 30 sekund, odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze
Pełny talerzwlazł na drzewo na działce i zebrał całe wiaderko, niestety nie zdążyłam ich wykorzystać ani do przetworów, ani do ciasta, gdyż pochłonęliśmy wszystkie w błyskawicznym tempie). Chyba też pogoda nie zachęca do długiego gotowania gorących obiadów, ale moi domownicy bez porządnego sytego obiadu nie wyobrażają sobie dnia. A co na deser? Lekki deser, galaretka, mnóstwo owoców, lody i bita śmietana
dom-agi.plnastępnie posmarować karmelem i posypać wydrylowanymi wiśniami. Można też podgrzać karmel z odciśniętym sokiem z wiśni, które trafiły do ciasta, wymieszać aż do połączenia i posmarować nim brownie. My tak zrobiliśmy, ale potem i tak dodaliśmy kilka łyżek toffi bez soku. Gwarantujemy Wam, wypluwanie przez myśl Wam nie przejdzie
GRUBY WAŁEKbyły z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła
Na słodko lub wytrawnieodstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę.Składniki na ciasto:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiPonadto:miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)łyżeczka cukruDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka
Bon Appetit MałgorzatyTak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrze