Ostatnio chodziły za mną duszone śliwki. Najpierw miało powstać z nich ciasto, ostatecznie jednak zdecydowałam się na deser ryżowy, który zobaczyłam na blogu Magdy. Jego
Fabryka pomysłówmargaryna i solą zagotować . Zdjąć z ognia i wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić na małe krążki ,rozwałkować i smażyć na patelni bez tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Farsz 1 sałata lodowa 2 pomidory 1 filet pieczony 1 cebula sól
Eli Gotowaniecukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną z cukrem i solą. Wymieszajcie dokładnie, bez grudek, aż osiągnie luźną konsystencję. Podczas wyrabiania dodawajcie powoli, po wmieszaniu każdej poprzedniej porcji, pozostałą mąkę. Najprawdopodobniej nie zużyjecie całej, ciasto pod palcem musi być miękkie i elastyczne. Mnie zostało około 90g mąki. Jeśli będzie się mocno lepiło do ścianek
Karo in the Kitchenracuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia
Kto ugości moich gości?Kochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego
Niezły MłynekKochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego
Niezły MłynekCebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę
Chocolate Muffin BlogKolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w
Wanilia i KardamonSyrop czekoladowy...własnoręcznie zrobiony...pycha...do lodów, deserów..a nawet do podjadania bez niczego.. 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. wody 1 i 3/4 szkl.cukru 1
Moje domowe kucharzenieDługo zastanawiałam się jak wykorzystać przygotowany wcześniej śmietanowy krem rabarbarowy. Myślałam o cieście, lodach, ale skończyło się na pierogach. To była dobra decyzja – cieniutkie ciasto
Szybko Tanio Smaczniemiękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków
chili & sugarcukru, np.trzcinowego) - 1 jajko - 100g pasty sezamowej tahini - 150g ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść
Smaczne Zdrowełyżkę oliwy lub oleju i zblendować na puree mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z czosnku niedźwiedziego i wymieszać w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową klasycznie podane spätzle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy (po upieczeniu ciężko odrywa się papilotkę od ciasta (po wystudzeniu-problem ten znika), dlatego jeśli tego nie chcecie, polecam wysmarować blachę na muffinki oliwą/olejem i piec bez papilotek). Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfwytrzymałam :) Jako, że nas mało w domu, to taka porcjowana jest świetna! I nadaje się nie tylko do ciast, ale również do dań wytrawnych - i to jest bomba! :) Danie na śniadanie :) Składniki: 6 pomidorków koktajlowych 1 garść zielonych oliwek bez pestek 1 dymka 1 zielona papryka 1 serdelek drobiowy - opcjonalnie 2 duże plasterki sera żółtego lub 4 małe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3-4 łyżki cukru pudru
Ugotowaćprzez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia
Gosia gotuje"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiminut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym
Poezja smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy. W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc go w domu uzyskacie cukier bez żadnych sztucznych dodatków, który jest bardzo aromatyczny. Post Domowy cukier waniliowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemalutkie buleczki z mieciutkim miazszem i miekka skorka na opolszczyznie znane byly pod nazwa bulek wroclawskich.W orginale byly bez maku.Dzis juz ich nie kupicie,ale mozecie je upiec.Bulki sa pyszne i uniwersalne,bo pasuja do wszystkiego.Sa bardzo latwe,a ciasto bardzo wdzieczne do formowania.Polecam!Skladniki na 9 buleczek:350 g maki pszennej210 g mleka pol na pol z woda1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki!Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który
Ostra na SłodkoSernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.Sernik Wiedeński - Składniki:1 kg tłustego twarogu1 i 1/5 szklanki cukru pudru5 jajek100 g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej(...)końcu wmieszać mąki wraz z cukrem z prawdziwą wanilią.Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu.Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku
Słodka Stronakawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek się zdenerwuje ;)Zachęcam Was do przygotowania takiej bazy i życzę wielu ciekawych
Codzienna kuchnia niecodziennastopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych. W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha
Codzienna kuchnia niecodziennateż coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć. 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych? Chyba dań głównych. 8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem? Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie. 9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce? Patelnia, piekarnik, garnki, mikser. 10. Gdzie
More food, love and dreamsserii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły do tego, by ciasto nabrało ochoty do wyskoczenia z foremki. A to dlatego, że wyrastało w zamkniętym piekarniku z włączoną żarówką... P.S.Ten
Grahamka, weka i kajzerkaRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakutemp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany , dziękuję. Jako, że sezon na świeże
Proste Potrawypopularnych napoi na jednej z tapet. Ale przymknijmy na to oko i zajmijmy się menu. Jedna duża karta, bez przewracania stron ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała. Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy
Pasja Smakubyś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz
Smaki EdytyU mnie dzisiaj truskawkowo. Pyszne letnie danie, proste i jakie dobre:) składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki margaryny 1
Monia miesza i gotujeDzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 czubata szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki
Monia miesza i gotujeostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi. PODANIE Ciasto kroimy w solidne kawałki, smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz
Nerds Kitchenzgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku! To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE
KUCHARNIAwbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki.Gorzką czekoladę(...)około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemności