Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy. Pozostawić
Grunt to przepis!solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na małym ogniu (ja robię to pod przykrywką) do czasu, aż omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą
W kuchni Katiewielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem
Przepysznik - BLW i nie tylkowyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta
w mojej kuchnismakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki
Motylkowa Kuchniababeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis
AZgotuj!wkrótce się z Wami swoimi ulubionymi podzielę - jak porobię zdjęcia. Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych
Ciastka - domowe słodkościsię tym od naszych tradycyjnych pierogów, że są nadziewane dżemem i mają zupełnie inne ciasto . Jest ono bardziej podobne do ciasta na leniwe. W swoim składzie ma jeszcze kaszę manną i stopione masło dzięki czemu jest ono bardziej spójne. Bez problemu można je wałkować, trzeba tylko wcześniej schłodzić. Do nadzienia użyłam lekko kwaskowatego, domowego dżemu jagodowego. Bardzo nam smakowały
Wiem co jemcukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również
My simple kitchensobą wszystkie suche składniki jajko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy jajko do suchej masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczapeczką z kruszonki. Smakują dzieciom dużym i małym. Doskonałe na Dzień Dziecka jak i bez okazji :) Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :) Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana Bogucice Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli
Takie tam pichcenietortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdokumentację zdjęciową do wpisu. Fantastycznie się złożyło, że Mama postanowiła nam je upiec. Cudownie mi się z Mamą robiło to ciasto. Można było w spokoju porozmawiać. No i w końcu mogłam robić zdjęcia w tych momentach w których chciałam (bez mycia rąk sto razy albo proszenia Męża). Dziękuję Mamo - za słodkie chwile przy szarlotce i za to, że jesteś
Kuchnia po mojemuspecjałem. Ale ostrzegam, że jest strasznie słodki i od razu proponuję zamienić polewę czekoladową na bitą śmietanę bez dodatku cukru, tylko z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. To dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem. Oprócz tego ciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej
Ciasteczkowy Potwórtalerz, przestudzić i wyłożyć na masę krówkową, delikatnie wklepać, żeby ziarno przykleiło się do masy. Moje uwagi: 1. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zarobić w kulę, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i składniki powinny połączyć się bez problemu. 2. Do masy serowej dodawałam śmietanę o zawartości tłuszczu 30%, ale myślę, że 18% -towa też może być
In my kitchencukru - 1,5-2 łyżeczek soli - 100g pestek dyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto
CookYourselfgram mąki pszennej TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam
BaRepasbyć dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów). Tuż na wejściu wita nas kelnerka i prowadzi
Qlinarnie i Qlinarniepowoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Na przygotowaną blachę wyciskać w dużych
maniapieczeniakażdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli . Smacznego
OstryKęswykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. 4. Rolujemy ciasto:) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na 15 minut. Roladę możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie
Kuchnia Pełna Pasjiwytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek)WYKONANIE: 500 g orzechów podpiecz krótko na patelni, lekko ostudź, a następnie wrzuć do malaksera i miksuj na średnich obrotach
Słodko-Słony Świat IlonyJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej
Codzienna kuchnia niecodziennastopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min. Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku i przykrywamy ściereczką, aby tortille dodatkowo zmiękły
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu piekłam 20 min Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze
Proste Potrawyjabłka. Rozprowadziłam je równomiernie na całej powierzchni. Na jabłka delikatnie nałożyłam blat surowego ciasta. Lekko je docisnęłam i nakłułam widelcem. Ciasto wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 40-60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, aż wierzch ładnie się zrumienił. Po upieczeniu wyjęłam z pieca, ale studziłam w formie. Kiedy szarlotka zupełnie ostygła wierzch
Smaczna Pyzakażdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli . Smacznego
OstryKęsnaturalnym chili - o którym dowiedziałam się pierwszy raz podejmując współpracę. Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może
Pasja Smakubylo czuc, ze cos z nim nie tak. To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru. Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie
Przysmaki KarolkiTrochę pijane są te moje babeczki bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D Lubisz cytrynowe desery
Smaczna PyzaDziś przedstawiam bardzo popularne ciasto - mleczna kanapka. Jest tak samo smaczne jak odpowiadająca jego nazwie kupna przekąska. Tak samo mleczne. Tak samo słodkie. A co ważne - bez dodatku chemii i konserwantów. :-) Dość ciężkie, bardzo kremowe, słodkie. Zaspokoi apetyt na słodycze na cały dzień. ;-) Widywałam je na różnych blogach i z tych przepisów powstała moja wersja. Słodki, intensywny, mleczny smak przełamałam(...)ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 3. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy
Szefowa kuchniświeżych drożdży 10 g soli morskiej 8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Do dużej miski rozkrusz drożdże, dolej letnią wodę i wymieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj przesianą makę owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny. Dodaj 250 g przesianej mąki pszenną, słód
Grahamka, weka i kajzerkadodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być
cucinarecukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka: na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne
Aga w kuchninaszych pociech do szkoły jako słodką przekąskę. Składniki: 400 g suszonych daktyli bez pestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek
Niezły Młynekgościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować, pociąć na paski i formować paluszki
Tradycyjna Kuchniamiejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk
prawdziwe jedzeniemiejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk
prawdziwe jedzeniepojawieniem się pierwszych owoców, net zasypały propozycje na ciasta owocowe. Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego(...)Powiem Wam, że jest świetną bazą dla wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna. Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej
Mia Cucina Sofietaoliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około łyżeczki twarogu koziego, posypujemy oregano i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli
Moja Michapogodzie. Ale teraz, gdy sezon na maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę(...)galaretką sernik i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, go całkowitego zastygnięcia. W przepisie, z którego korzystaliśmy podane było 210 g cukru. Ale to o wiele za dużo, ciasto wyszło dramatycznie słodkie. Dlatego te 100 g, które podaliśmy w przepisie jest idealną ilością. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufactureciepłe miejsce na 20-25 minut.Pozostałe składniki włożyć do misy miksera-bez octu i oliwy.Oliwę wymieszać z octem.Gdy rozczyn wyrośnie ,dodać pozostałe składniki,olie z octem i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć ciasto do keskóweki wysmarowanych oliwa i wysypanych mąką.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
w mojej kuchni