miód, jogurt naturalny itp. do polania placuszków Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu!) nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem, owocami leśnymi. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesmaku. W dodatku zrobiłam je z użyciem samych żółtek, dzięki czemu ma piękny kolor :) Na wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥ CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA . Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ przepis autorski // keksówka 20x11,5cm ~300g mąki pszennej ~30g drożdży świeżych ~70-80ml mleka ~55g masła ~90g cukru ~3 żółtka Mleko
chili & sugarsię też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej. Przezroczyste pojemniki pozwalają nam kontrolować stan zakwasu bez konieczności otwierania pudełka i napowietrzania ciasta. Do każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski. Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać ziarnami (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka
AZgotuj!Pokochaj olej rzepakowy. (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu
UgotujmyTo.pldołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.190-200*C (termoobieg) ok.50-60 minut lub do miękkości. Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wydrążamy łyżką pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy do miski (bez skóry przy zwykłej dyni, Hokkaido można ze skórą) i miksujemy (ja używam do tego ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również(...)były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podajemy polane płynnym miodem lub syropem z agawy, lub klonowym
Smaczne ZdroweCzym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany
ciastkarnia na kruchym spodzieMazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest
Kuchnia ŁukaszaCiasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :) Składniki: Ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki cukru - 250 g margaryny - 6 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka - 150 g margaryny - 10 łyżek cukru - 8 łyżek mąki pszennej oraz
Zainspirowana w kuchniprac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę do środka(...)płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka agawy) 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Góra 1 szklanka orzechów ziemnych (lub gotowe masło orzechowe, bez dodatku cukru) pół pomarańczy ze skórką 100g gorzkiej czekolady 2 garści migdałów stewia syrop z agawy sól różowa lub morska (gruba) Przepis: Pierwsza część – dół. Najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Nagrzewamy(...)drugiej mokre. Łączymy obydwie miski i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała nieprzyjemną konsystencję – kleistą i trudną do opanowania ręcznie, dlatego najlepiej posługiwać się łyżką. Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na nią masę na ciasto (grubość na jeden palec) i równomiernie rozprowadzamy po papierze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż się zarumieni, około 40 minut
Fill The Bowlgarnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, gorzką czekoladę połamaną na kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy i studzimy Pozostałości ciast drobno kruszymy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy przyprawę do piernika i wlewamy tam ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę(...)wielkości. Pozostawioną część masy ponownie podgrzewamy wraz z połową gorzkiej czekolady połamanej na kostki - doprowadzamy do rozpuszczenia. W ostudzonej polewie maczamy bajaderki i obsypujemy wiórkami kokosowymi (można też zostawić bez obtaczania
Kolorowy PrzepisownikDziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu
Mienta blogLeniwa niedziela, totalnie leniwa niedziela. Najchętniej obrócił by się człowiek na drugi bok, subtelnie podrapał po głowie i spał dalej. No ale nie ja, dzień bez gotowania to dzień stracony. Jako, że inicjatywy obiadowe przejęła dzisiaj mama, mi pozostaje deser. Mam ochotę na czekoladę, dużo czekolady. Co powiecie na czekoladowe ciastka? No to jedziemy z tym. Będzie nam potrzebne trochę(...)pokroić na kawałki, ja to zrobiłem. Dla waszego zdrowia, bezpieczeństwa i komfortu polecam jednak zaopatrzyć się w płatki. Migdały mogą wylądować w misce razem z czekoladą. Teraz ciasto, właściwe tak więc bez większych ceregieli, zabawy w roztapianie czy ogrzewanie masła, przesiewanie mąki i innych dziwnych praktyk rodem z Salem. Do miski wsypujemy: mąkę, cukier dodajemy żółtka i masełko pokrojone
Kuba Gotujetegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka(...)spróbować bo chlebek drożdżowy z pomidorami jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię