ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:176/901)

Szarlotka na biszkopcie 134

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu  Gotuję, bo lubię . Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić

pink envelope
Pleśniak / Skubaniec 407

Pleśniak / Skubaniec Pleśniak to połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu czy owoców i słodkiej bezy. Kompozycja idealna, w środek można włożyć co się chce, czy to ulubione owoce czy dżemik z piwniczki albo klasycznie powidła śliwkowe. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 1 duża łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek (białka zostawić) 1,5 kostki Kasi 4 łyżki cukru Ciasto zagnieść

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto z "pazurkami" 203

przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy. Składniki:20-25 dag płatków migdałowych45 dag margaryny3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtekZ podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy

Salonik smaków
Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową! 130

margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut

Emcia Pichci
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1781

uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. 3. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Wyciągamy z papierem do pieczenia z blachy, którą również odstawiamy, żeby przestygła(...)wcześniej musimy przygotować sobie galaretki. Rozpuszczamy je w szklance  wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Wkładamy pierwsze przygotowane ciasto do blaszki i nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną. 5. Ubijamy jedno opakowanie śmietany (bez cukru, galaretka jest wystarczająco słodka!) na sztywno, a następnie powoli i miksując na najwolniejszych możliwych obrotach dodajemy zimną, ale jeszcze płynną, galaretkę

Kraina Tysiąca Smaków
Bezy II 160

Jak do tej pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z

Blondynka Gotuje
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6522

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą część - 1/3  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić , można włożyć do zamrażarki. Składniki na masę serową:  -500g sera mielonego ( dałam z wiaderka) - 1 jajko - 1 op.budyniu śmietankowego bez cukru - 1/2 szkl mielonego(...)puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mazurek limonkowy 240

migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch: 1/2 tabliczki białej czekolady 9 migdałów (opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać(...)nakłuj widelcem w wielu miejscach i piecz ok. 25 minut, aż spód i boki się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała

Moje Qulinaria
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 142

najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem.  Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa mam ochotę przerwać pisanie(...)niespodziewanie - bo choć uwielbiam bazylię, zdawało mi się dotychczas, że za biszkoptem aż tak bardzo nie przepadam. Przyznaję, zjadałam od czasu do czasu, ale bez większych emocji, nosząc w sercu głębokie przekonanie, że to ciasto dla dzieci i rekonwalescentów! Zmieniam zdanie. Cofam wszystko. Publicznie zwracam honor biszkoptowi pod jednym zdecydowanym i niepodlegającym żadnym negocjacjom warunkiem - musi być bazyliowy! Uwielbiam

KUCHARNIA
bajaderki, ciasteczka z ciasta 179

wychodzi ich o wiele więcej :) Z każdej sytuacji jest wyjście! :)) BAJADERKI źródło przepisu: Moje Wypieki // ponad 50 ciasteczek ~900g dowolnego ciasta, mogą być to pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców

chili & sugar
czekoladowy deser 166

Czekoladowy obłęd. przepis na cztery - pięć porcji NA KULE Z KRUCHEGO CIASTA  3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 żółtko - które zostanie z bezy 2 łyżeczki  jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki suszonej żurawiny Z miękkiego masła  , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy(...)ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru .  NA KULE  LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao 80 gram

na gazie
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 553

idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha.  W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm: - 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników) - 150g miękkiego masła - 7 dużych jajek - 2 budynie waniliowe, bez cukru - kilka kropli olejku waniliowego - 170g ksylitolu - 1 tabliczka 100g czekolady białej(...)tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej, na to dwie łyżki masy ciemnej, na to 2 łyżki masy białej i 2 łyżki masy ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto  gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pizza Prezydentowej 133

kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników,  pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego

Kuchnia Prezydentowej
Strzępiec - pleśniak 203

stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Podpiec.  Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika na czas podpiekania spodu.  Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie, rozsmarować na nim powidła śliwkowe u mnie marmolada jabłkowa i kawałki jabłek, zetrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą 177

masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Beza: 2 białka 1 kubek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy(...)białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza Podajemy ze świeżymi porzeczkami:)  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia