ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:122/901)

Rysiowe ciasto urodzinowe… 283

zamiast tortu powstało ciasto tortowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier(...)rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia. Studzimy. Biszkopt przekrajemy na pół dolną część nasączamy herbatą z cytryną i dowolnym alkoholem. Ciasto układamy w kolejności: biszkopt masa z nutelli beza wiśnie biszkopt masa z nutelli do ozdoby tortu użyłam pokruszonej bezy która wyglądała jak złoty pył

sierotka maRysia w kuchni
Pychotka, czyli Pani Walewska 729

Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki(...)pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne

Calzonella.com
Domowa frużelina truskawkowa czyli prosty sposób na pyszne gofry zimą 209

truskawek,   0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego,   2-3 łyżki soku z cytryny   1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie   frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika:   do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu)   Domowa frużelina(...)odstaw do zimy. Smacznego!      Sprawdź proste i tradycyjne przepisy na inne przetwory:   Przepisy na domowe przetwory     Póki jeszcze czas zrób swoją własną, Domową Vegetę bez chemicznych dodatków:   Domowa Vegeta bez GLUTAMINIANU Sodu     Zaopatrz się w niezbędny jesienią "Zestaw na Zdrowie":   Zestaw na Zdrowie

IzaGotuje
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 220

mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę:  Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy(...)cukier i miksujemy dotąd aż cukier przestanie zgrzytać w zębach. Następnie dodajemy sok z cytryny i ciągle miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę układamy na masę z agrestem. Ciasto dosyć urośnie i wypchnie bezę - wszystko pod kontrolą :) Pieczemy 30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto kremówka z kokosem + film 156

wszystkich tych którzy lubią budyń i kokos, bardzo smaczne ciasto kremówka na  kruchym cieście. Ciasto bardzo proste w wykonaniu ze słodkim spodem i masą kokosową. Ważnym elementem ciasta jest budyń bez cukru aby wypiek nie był przytłaczająco słodki . składniki na okrągłą tortownicę(...)ciasto 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                            masa l 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

Smakowite Dania
Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem 144

Obiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną(...)amarantus dokładnie wymieszać.  Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać.  Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia,  odstawić na ok 30-45 minut w okolice kaloryfera (lub innego ciepłego miejsca) do wyrośnięcia.  Pilnować aby ciasto się nie przerosło.  Jak ciasto urośnie do brzegu foremki,  wstawić

IzaGotuje
Wegańskie bezglutenowe ciasto dyniowo migdałowe 235

To miało być inne ciacho, ale plany uległy zmianie bo przypomnieliśmy sobie, że nasza koleżanka jest weganką i jeżeli będzie takie jak przewidywał

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 508

kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone łatwiej

Smakołyki Bereniki
Sernik tradycyjny 230

spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę  smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy

peggiwkuchni
Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą 220

mąka) Forma:  blacha od piekarnika Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu  Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika: 180 °C Czas

Kuchnia co dnia
Chrust 161

stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go na 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy go na kilka mniejszych kawałków i zaczynamy wałkować ciasto. Następnie ciasto kroimy

Kuchenne Wariacje
SĘKACZ REGIONALNY 470

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku ! Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie jajeczka

Z Majeczką w kuchni
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 196

nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać muzykę(...)wcześniej wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej rozwałkowałam cienko, całe posmarowałam roztopionym masłem posypałam cukrem i cynamonem. Zwinęłam w cienkie roladki

Blondynka Gotuje
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 316

posmarować mąką . Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i wyklejam dokładnie dno i dociskam do rogów tak żeby całe dno foremki było wyklejone ciastem . Na ciasto kładę pokrojone jabłka (bez zgromadzonego soku) i wyrównuję . Następnie na jabłka wykładam równomiernie budyń. Teraz z zamrażalnika wyjmuję mniejszy kawałek ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach . Startym ciastem posypuję górę(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jabłecznik z budyniem - szarlotka z budyniem jest gotowa . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 192

Przetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią.   Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele

IzaGotuje