ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:799/1217)

Tort Opium wg Aleex 97

żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. 7. Dodać przesiane wcześniej mąki i kakao, i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. 8. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 9. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu(...)blaty bezowe. Składniki do ich przygotowania też powinny mieć temperaturę pokojową.  12. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm – beza urośnie także na boki podczas pieczenia (najłatwiej jest odrysować talerzyk lub miseczkę o takiej średnicy – ja odrysowałam okrąg od dna mniejszej tortownicy). 13. Do misy włożyć białka. Ubić je mikserem

W mojej kuchni
Pierniczki mojej Babci 162

należy. Pierniczki wyszły dokładnie takie, jak pamiętam: twarde jak kamienie . Dopiero po leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę, oto smak mojego dzieciństwa.  Bez pułapek. Pierniczki z bakaliami Babci Leny Składniki: (na 40-45 sztuk) 340 g mąki pszennej 165 g cukru 1 jajko 70 g miękkiego masła 150 g miodu 1 łyżka przyprawy(...)łyżka mleka rodzynki orzechy laskowe słupki migdałowe Mąkę przesiać z sodą, po środku zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika, cukier i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość 6 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty, układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim pierniczki. Udekorować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marmurkowa 114

Królowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem(...)puszysta. • Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. • Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką

To co kocham
Tort urodzinowy dla mojego 2-latka 222

Dwa lata temu (14.10.2014 r.) na świat przyszedł mój drugi skarb, moja miłość życia, mój synek. Dla mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni

Słodkie okruszki
3Bit po mojemu 343

Dziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit. Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do

Ewa w kuchni
szybkowar-aronia z gruszką na zimę... 172

durszlaku aronię zamrażam przez 3 dni, traci dużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać wodę i wylać dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia(...)wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu pyszny zapasik na zimę do naleśników, do ciast, deserów, do herbaty.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb-Naan 108

ViolaPassion Chlebek Naan  Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię   Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania 1/4 łyżeczki(...)szklaki oleju 1/4 szklanki  cieplej wody Mąkę ,sodę cukier i sol mieszamy na sucho *dodajemy jogurt mieszamy łyżka przez chwile * dodajemy trochę oleju *wody nie wszystko Wyrabiamy ciasto w misce pózniej na blacie podsypując troszkę mąka Smarujemy odrobina oleju ręce pod koniec ugniatania Ciasto musi być miękkie i nie klejące się *na końcu tyci oleju rozprowadzamy po wierzchu *pozostawiamy

Viola cooks with passion
Farinata z czarną quinoą, kurkami i młodym porem 191

danie z polskimi kurkami, młodym porem i peruwiańską czarną quinoą. Chciałabym w ten sposób życzyć gospodarzom Akademii Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, aby zawsze czuli się jak w domu, bez względu na to w jakiej części świata się znajdą, bo przecież ciepłą i rodzinną atmosferę tworzy kuchnia :)  Składniki: 4 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 10 - 12 kurek 1 młody(...)wody 5 łyżek oliwy z oliwek sól Wykonanie: Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy wodę i połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (podobnie jak ciasto na naleśniki). Odstawiamy na kilka godzin.  W międzyczasie, oczyszczamy kurki, kroimy je w plasterki i dusimy na maśle. por kroimy w plasterki. Nagrzewamy piekarnik na 250 stopni. Do ciasta

Quinoa Raz!
Frużelina wiśniowa 277

Frużelina wiśniowa to gęsta, słodko-kwaśna polewa. Jest wprost idealna do kawałków sernika, do tortów, a przede wszystkim lodów i deserów. Jeśli macie w domu wiśnie

Poezja smaku
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 231

jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki(...)łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy 187

mojprzepisna.pl | Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Torcik przygotowałam z okazji wieczoru panieńskiego siostry ciotecznej. To była impreza niespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best

moj przepis na
Pierniczki na choinkę i nie tylko! 116

gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około(...)mamy różne. Po wystudzeniu przygotuj lukier. Posmaruj każdy pierniczek i dekoruj według uznania. Z Decoradą Delecta jest to nie tylko dziecinnie proste ale i zdrowe , gdyż Decorada jest naturalnie bez chemii. Szybko, zdrowo i świątecznie. Spróbujcie sami razem z dziećmi. Ich malutkie łapki świetnie radzą sobie z  posypkami czy rodzynkami... Podjadają? Nie szkodzi- to produkty w pełni zdrowe

Z Kuchni Do Kuchni
Pieguski 197

Chyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły strasznie

W kuchni bez szafek
Rogale "prawie" Marcińskie 169

Prawie" bo bez białego maku, którego u nas nie mogłam nigdzie dostać a na zamówienie było już za późno. Co prawda nigdy nie jadłam tych prawdziwych poznańskich rogali. A tym bardziej nigdy ich nie robiłam. U nas w Małopolsce nie ma zwyczaju ich pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom(...)Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Smakołyki Asi
Tort twarogowy z konfiturą z czarnej porzeczki 118

Tort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element

Smaki Ewy
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 244

bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się(...)ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał. Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście, bo bochen był niezwykle okazały, a dwa nie zmieściłyby się w piekarniku. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z syropem klonowym 124

wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła 3 szklanki mąki duża szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Mąkę(...)misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 6 mm na stolinicy wysypanej lekko

Mania Wypiekania
Czekoladowe gofry otrębowe 132

pewno specjalnie wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego Składniki (na 3 gofry serduszka): 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewi 0,5 łyżeczki kakao 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów dodatki: 4 łyżki serka białego (Emilka) + aromat śmietankowy + stewia powidła(...)stewią, kakaem, serkiem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam  ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort z truskawkami i kiwi 180

Znowu piekłam tort na zamówienie. Na życzenie klientki był taki sam jak ostatnio ale z inna dekoracją. Na niego więc przepisu nie będzie a będzie przepis

Ewa w kuchni
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 200

Składniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada

Luźna Kuchnia
Chleb z sezamem z nutą czosnku 179

chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki  i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak chlebek(...)końca pięknie wyrośnięty. Chlebek oczywiście zrobiony z mąk Młyn Kopytowa . składniki: zaczyn 50 g aktywnego zakwasu 100 ml letniej wody 100 g mąki żytniej typ 2000 Młyn Koptowa ciasto cały zaczyn 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa 150 ml letniej wody 100 g sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli Przygotować zaczyn. Zakwas

Monia miesza i gotuje
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 220

inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru(...)ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty Czwartek

BaRepas
Pizza z serem pleśniowym i cebulą 184

minut, żeby się  "przegryzły".Farsz:200 g miękkiego sera dojrzewającego,1 średnia cebula.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w  kostkę, ser również, lecz w nieco większą. Na sosie rozłożyć cebulę, a niej ser. Pizzę odstawić na 15 minut do podrośnięcia, a następnie wstawić(...)minut.Mała rada: jeśli kiedyś zostanie Wam kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci na smaku.Smacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAGDALENKI 144

Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować(...)formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów

Walijskie Pichcenie
JAK ZROBIĆ SUSHI? 241

Podróżując widelcem po mapie, w zaledwie kilka sekund przenoszę się zupełnie w inną część świata. Tam, gdzie słońce jako pierwsze pokazuje swe oblicze, a krajobraz to

W kuchni Karmel-itki
Stromboli 195

Przepis na stromboli czyli zawijana pizza Stromboli to rodzaj zawijanej pizzy, w sieci można znaleźć różne sposoby jej zawijania ja użyłem moim zdaniem ten najbardziej ładnie

zjem to blog kulinarny
Współpraca z firmą Skworcu 191

mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy B i E. Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.  Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek(...)mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw

Słodkości i nie tylko
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 272

formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny(...)konsystencję [tylko nie przesadź :) ] jeśli planujesz zabrać wrapy do pracy lub szkoły, musisz je czymś związać żeby się nie rozwijały (np. kawałkiem folii aluminiowej).   Energia (1 placek bez dodatków) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 211 kcal

Powiedz dietom nie
Tort czekoladowo-marcepanowy 243

zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy.  Piec 40 minut w 180 C i ostudzić.  Masa: Pasta migdałowa:   1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki 1 i 1/2 szklanki cukru pudru  1 białko  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego  Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić(...)żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego. Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki

Humanistka w kuchni
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 177

słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje Wypieki , z którego jest przepis na kakaowy biszkopt oraz frużelinę z gruszek . Składniki na formę 28 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Placki z cukinii 169

konkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko i lekko

ladykitchen
Keto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym 127

mąkę kokosową , proszek do pieczenia oraz kakao , lekko mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych , mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki , do połowy ich wysokości . Następnie do każdego dołka nakładamy łyżeczkę masła orzechowego . Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem . Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg + górna grzałka, połowa piekarnika). Nie trzymajcie(...)Błonnik 26 g 3 g Kaloryczność dla wykorzystania czekolady gorzkiej 85%, śmietany 18% oraz odżywki białkowej. Z powyższego przepisu powstaje 9 sztuk. Jeszcze więcej keto słodyczy Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto

WegePrzepis
Bułki nadziewane masłem, czosnkiem i ziołami 79

upchał w kieszeni i potem demonstracyjnie ten wielki słój rzucił na tory krzycząc, że on pierdoli takie chujowe żarcie i sobie pizzę zamówi z kolegami z akademika na grubym cieście z serem podwójnym i dodatkami egzotycznymi jak owoce morza i oliwki. I peron cały pokrył się jedzeniem domowym i szkłem potłuczonym. Przyleciała obsługa dworca i sprzątaczki i SOK-iści(...)się odcięli od korzeni swoich poprzez tłuczenie słoików, i że porzucili wiarę i ziemię ojców dla potraw zagranicznych. I na peronie zapadła cisza taka melancholiczna, podjechał pociąg i wszyscy bez słowa do niego wsiedli, a pod butami trzeszczało popękane szkło. W pociągu dalej nikt się nie odzywał, a niektórzy to nawet oczy dyskretnie przecierali. Tłok był straszny więc siedziałem

Marder&Marder Manufacture
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 153

spróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian.Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się(...)użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Większa sprawa - tort 170

Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam - są tam cuda wydające się być zdecydowanie poza moim zasięgiem). Całość jest bardzo(...)się zmieścić do pudełka - wyszedł za wysoki... Ogólnie wygląda dość reprezentacyjnie - czego zdecydowanie nie oddaje robione w biegu zdjęcie. Nie jadłam, ale poszczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyniki V konkursu urodzinowego bloga Aleex 138

Pięć lat to ogrom czasu. Dziś zastanawiałam się nad tym, co było i, przyznaję, były to bardzo refleksyjne rozważania. Lata te minęły szybko, ale bez przesady. Wiele się wydarzyło, wiele przeżyłam, wiele także doświadczyłam. W moim życiu pojawiły się nowe obowiązki, ale także nowe umiejętności. Sprostałam wielu wyzwaniom, z niektórymi sobie nie poradziłam. Stawałam do wielu zmagań – z części potyczek(...)przyjmuję w niej najbliższych, gotuję, piekę, smażę, przygotowuję nowe dania dla nas i naszych znajomych. Chwile przy kuchennym stole z filiżanką kawy, płomieniem świecy, cichą muzyką i zapachem pieczonego ciasta, spędzone na rozmowie z przyjaciółką są bezcenne. I tak pozostanie. A więc, Moi Drodzy, zapraszam Was na kolejne pyszne spotkania w mojej kuchni. A teraz… Uwaga! Uwaga! Nadszedł czas

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania