się, że z wiekiem człowiek statecznieje i poważnieje, tak dziś, bazując na własnym "dorastaniu", stwierdzam, że jest wręcz odwrotnie i moje "dziecięce ja" bawi się i cieszy życiem niemal bez ograniczeń. Podobnie jest z miłością do czekolady. To wartość niezmienna, choć w rzeczy samej wzrasta nieustannie. I tak jak slalom między tyczkami kończy się na mecie, tak chęć(...)głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji
KUCHARNIAprostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam
W kuchni Karmel-itkiczyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze(...)wyjść na imprezę obżera się lodami przed telewizorem ( tak, tak też tak czasami mam :D ). Przygotowałam nawet z ich użyciem obłędny deser! A nawet 2 desery! Dziś postawiłam na bezę, bo to taka królową deserów! W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze
Ostra na SłodkoKilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko
To co kochamOstatnio dostałam od przyjaciółki kilka paczuszek różnych cudeniek z komosy ryżowej, między innymi ekspandowane ziarenka. Postanowiłam więc stworzyć z nich coś wyjątkowego i zaczęłam eksperymentować. Jako
Quinoa Raz!Pyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna
Kuchnia PokoleńWitajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). Składniki:1 szklanka mąki jaglanej1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np
głodny alergikpartię do dekorowania, dzięki czemu zajęci byliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny czy to do słodkich czy wytrawnych babeczek. Ale tym razem(...)łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Składniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy z białą
Kolorowy Przepisowniktylko z prawdziwej kury, a nie z chowu wielkoprzemysłowego (broilera). Prawdziwa kura czyli taka wiejska, która sama sobie grzebie w ziemi i wynajduje jedzonko. Taka kura wiedzie spokojny żywot, bez stresu, ma sporo ruchu, gimnastykuje się kiedy chce i gdzie chce, spotyka różne inne zwierzątka na podwórku - no generalnie ma dobrze! Jednak co zrobić jeśli nie mamy takiego drobiu(...)grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół: 1 szyja z indyka, 2 skrzydełka z indyka, 1 ćwiartka z kurczaka
Right Behind The KitchenNależą do nich zarówno “zwykłe” produkty, które same w sobie są pozbawione tego białka, jak i produkty, które w naturalnej postaci zawierają gluten, ale zostały wytworzone specjalnie bez dodatku tego składnika. Żywność bezglutenowa to m. in. produkty pochodzenia mlecznego – jogurty, kefiry, maślanki, mleko, sery żółte i białe, wędliny, w tym szynka wędzona, polędwica sopocka, kiełbasa żywiecka, kasza(...)zdrowotnych muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej, powstały także produkty bezglutenowe, które normalnie zawierają gluten. Są to różnego rodzaju produkty spożywcze wytwarzane na bazie lub z dodatkiem zbóż – pieczywo, ciasta, ciastka, makarony itp. Żywność bezglutenowa jest oznaczona specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, który informuje nas, że dany produkt nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję
sierotka maRysia w kuchniWytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy sposób(...)prosty jak konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;) Składniki na 2 "słoneczka" jak na zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego
Kolorowy PrzepisownikBez wątpienia placek z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych. Przywołuje same najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego też kruchy z rabarbarem będzie pierwszym przepisem na moim blogu. Smacznego! Kruche z rabarbarem /na dużą blachę/ Kruche 4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżka smalcu 6 żółtek szczypta soli Masa(...)rabarbaru 3/4 szklanki cukru pudru cynamon Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem. Pokrojony rabarbar w cienkie plasterki wyłożyć na ciasto, posypać cukrem pudrem i cynamonem, nierównomiernie pokryć resztą ciasta. Piec w około 200 stopniach przez 40-50 min (aż góra będzie zarumieniona
Biały fartuszekktórym można zjeść wegańsko, a w dodatku świeżo i smacznie! Dla części wege osób KsiążKAwiarnia będzie wybawieniem, ponieważ znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już(...)frytki z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa
Blendmanłyżki, olej rzepakowy - do smarowania patelni, dżem wiśniowy - ile potrzeba, dżem z owoców leśnych - ile potrzeba w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek, itp. lub nic = masło zalać wrzątkiem i rozpuścić mieszając do dzbanka blendera wsypać przesianą mąkę, wsypać cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka(...)minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię