finansowych i czasowych. Zdecydowanie ten rok można posumować jak na razie bardzo dużymi wydatkami, aż się boję co będzie w grudniu:P Na szczęście nie są to tylko inwestycje bez zwrotne i mam nadzieje, że zakiełkują jakimiś pozytywnymi zmianami w przyszłym roku:)W takim pozytywnym oczekiwaniu postanowiłam wypróbować mój nowy nabytek a mianowicie maszynkę do ciastek:) Kupiłam ją w lidlu(...)łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie czasie nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blaszkę. Gotowe wkładamy do pieca na około 15 minut w temp
ciastkarnia na kruchym spodzieCo można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję
Niedzielny kucharzTermomix zaczyna rządzić w mojej kuchni. Uwiódł mnie szybkim wyrabianiem ciasta drożdżowego (niedługo pojawią się przepisy), a zupy w nim wykonane to prawdziwe perełki. Nie wiem w czym tkwi tajemnica, ale ich smak jest niesamowity :-) Zrobiłam już kilka rodzajów zup, a na pierwszy ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ(...)SOCZEWICY 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 średnia pietruszka 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry) 100 g czerwonej soczewicy 500 g bulionu warzywnego (lub 500 g wody + 1 warzywna kostka rosołowa) 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka mielonego kminku sól pieprz 1/2 łyżeczki
peggiwkuchnibardzo pyszne...mięciutkie, pulchniutkie...polecam..Ja swoich bułeczek niczym nie smarowałam ..no i moje bułeczki są z przedziałkiem..w sumie nie ważne, czy są posmarowane czy z przedziałkiem lub bez ..ważne , że smaczne. 1 opakowanie suszonych drożdży [ około 20 g świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody 1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko(...)minut. Do miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Wsypać 1 ,5 szkl. mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypywać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrobić ciasto.Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 ,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenieściereczką misce na 15-30 minut w ciepłym miejscu, do napuszenia. Powinno o połowę zwiększyć objętość. Ja puszyłam ciasto w koszyku do wyrastania chleba, ale nie jest to obowiązkowe. Ciasto wykładamy delikatnie na podsypany lekko mąką blat i formujemy bochenek (np. jak tutaj ). Odkładamy bochenek łączeniem do dołu na blachę z papierem do pieczenia i dajemy mu jeszcze(...)Smarujemy go pędzelkiem mieszanką miodu lub agawy, wody i oliwy i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy blachę do zimnego piekarnika na środkowa półkę i ustawiamy temperaturę 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i bez przyspieszonego podgrzewania. Przed osiągnięciem wymaganej do pieczenia temperatury chleb jeszcze podrośnie i wyraźnie się podniesie. Po osiągnięciu 190⁰C chleb pieczemy przez 40-45minut
Karo in the KitchenZ racji tego, że pozostałą połówkę mojej dyni zaczęły na balkonie skubać sikorki, musiałam czym prędzej przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDeser truflowo – chałwowy z malinami Dzisiejszy deser powstał z połączenia smaków na które oboje z mężem mieliśmy ochotę, a ja nie wiedziałam właściwie na co
Relaxtimezrobienia swojego sosu) Składniki na sos taco: 1 cebula 2 papryki czerwone 2 ząbki czosnku 1 łyża oliwy 1/2 łyżki chili, ziół prowansalskich, mielonej kolendry 1 puszka pomidorów bez skórki sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku przygotujemy sos taco. Cebulę kroimy na drobna kostkę, która podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i smażymy. Do całości dodajemy pomidory(...)godzinę na małym ogniu. Zabieramy się do przygotowania placków. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i wlewamy gorącą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy tradycyjnie jak ciasto, do uzyskania zwartej kuli. Ciasto wałkujemy i wykrawamy niewielkie koła i posypujemy przyprawą tacos. Placki smażymy na suchej patelni, obustronnie, aż się zarumienią. Gotowy placek zwijamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMam w ogrodzie tyle śliwek, że aż drzewo się ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i
Kuchnia Pokoleńmoim ogródku, jak co roku, szaleje borówka amerykańska. Wprawdzie nie jest tak piękna i dorodna jak ta sklepowa, ale jest pyszna, aromatyczna i bez żadnych pestycydów. Tak więc owoc ten w trakcie wakacji często gości na naszym stole. Dziś pojawia się jako dodatek do puszystych amerykańskich placuszków, czyli pancakes(...)duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy
Kulinarne przygody Gatityrazem przepis na naleśniki gezglutenowe i bez mleka krowiego. Inspiracją był dla mnie przepis Kulinarnej Maniusi LINK , z tym że musiałam wprowadzić nieco zmian ze względu na syna, który nie toleruje mleka. SKŁADNIKI 2 jajka 380 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 100 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia(...)WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć z obu stron na słoty kolor. U mnie naleśniki były podane z syropem klonowym i owocami
Passions hobbies lifePyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają
Mała Cukierenkasztuki, cukier 1 kg, woda 3 szklanki, żelfix 2 opakowania/2:1 śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć, postawić szybkowar na średnim ogniu i wsypać(...)wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i
Be Fit Be StrongRobiąc zakupy w jednym z marketów znalazłam słoiczek z zielonym masłem/kremem pistacjowym. Od razu pomyślałam, że byłoby ono genialne jako dodatek do sernika. W
Bon appetit mon amie