ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:672/1217)

Klasyczny piernik w zdrowej wersji 183

zdecydowała, że w tym roku zamiast piernika babci będzie ten. Sorry babciu, ale sama to przyznałaś :( Słodki, smakuje jak klasyczny i pokuszę się o stwierdzenie, że jest nawet lepszy! Bez mąki pszennej i cukru za to z pysznym miodem, stewią, mąką owsianą i kokosową; przekładany domowymi powidłami i polany gorzką czekoladą. Stworzony przy akompaniamencie piosenek świątecznych w wykonaniu uroczego Michaela(...)miski i mieszamy do połączenia składników.  Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Po wystygnięciu ciasta, wyciągamy je z formy, kroimy na pół i nakładamy powidła śliwkowe i ponownie składamy w całość. W rondelku podgrzewamy czekoladę, mleko i masło. Polewamy piernik i cieszymy się jego smakiem

Czarnawisienka
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 316

ciasta ile możesz upiec za jednym razem, ponieważ środek spulchniający zacznie działać zanim babeczki zostaną włożone do piekarnika i znacznie wpłynie to na ich wygląd! Skoro mamy przepisy na ciasta, musimy mieć też coś czym je przełożymy! Są przepisy na m.in. dżem morelowy, dżem truskawkowy, krem cytrynowy, krem z serka kremowego, czekoladowy ganasz, krem maślany na bazie szwajcarskiej czy zwykły(...)wyparzyć słoik , jak sprawdzić konsystencję dżemy czy co zrobić, aby słoik nie pękł podczas napełniania go dżemem.  Jest również sporo informacji o dostosowywaniu przepisów do diety bez glutenu i nabiału - jakie są przydatne składniki czy zamienniki. Jeśli jesteście ciekawi jak zrobić różany bukiet z babeczek z instukcją krok po kroku jak wykonać różę przy pomocy tylko cukierniczej i kremu

Plate of Joy
Pachnące,zapomniane pigwy 228

Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują  soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii..Owoce pigwy są bogate w pektyny i słyną z dużej ilości składników mineralnych. Zawierają m.in. magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę(...)syrop buraczany i sok z cytryny.Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie.Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista.Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola.Na wytworną

Kulinarny karnet Christophera
Tort szwarcwaldzki 177

Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany(...)roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól,   500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej

królestwo garów
Babka trójkolorowa 258

Ciasto spotykane na wielu blogach pod nazwą tulipan, u mnie tulipan nie wyszedł bo zrobiłam w za dużej foremce dlatego powstała babka trójkolorowa. Przepis podpatrzony na blogu  mojeciasto.plCzas pieczenia:  40 min - 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy(...)szklanki oleju (dałam  4 łyżki)6 jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 126

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą , to błyskawicznie przygotowane danie na wieczór czy imprezę. Dzięki temu, że kupujemy gotowe ciast francuskie, omijamy cały proces wyrastania i wałkowania ciasta drożdżowego. Oczywiście możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie, ale proszę… kto będzie poświęcać kilka godzin czasu na jego przygotowanie Paszteciki z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do barszczu, więc będą potrawą podawaną(...)kiszonej kapusty, w pozostałą część roku robię je w wersji lżejszej z dużą ilością pieczarek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą – Składniki 1 opakowanie świeżego bądź mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 300 g świeżych pieczarek 1 duża cebula szklanka wrzątku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie olej

To Musisz Wiedzieć
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 235

Słodycz bezy, kwaśne nadzienie oraz maślany spód stanowi idealne połączenie, które zachwyci niejednego z nas. Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd. Spód: -220g mąki pszennej -120g masła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody(...)Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem należy piec

Receptura smaku
Wegetariańskie szaszłyki 108

Wegetariańskie szaszłyki Przepis na szaszłyki z serem halloumi i warzywami. Wegetariańskie szaszłyki z grilla smakują obłędnie, ale przygotujesz je również na patelni lub w piekarniku. Bez

Cztery Fajery
Korzenny wegański sernik z chałwą 265

Wymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem

greenscarf
Keks orzechowy 225

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt

Bajeczna Kuchnia
paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem 215

Bez pasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gofry żytnie - również dla diabetyków. 196

herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango" Do podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią  + 4 łyżki

Poranek na słodko
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy i mąki z migdałów ziemnych, zapiekany z jeżynami i kwiatami cukinii 169

Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam

Quinoa Raz!
Środa na bogato 219

jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego

Kucharzyca
Bomboloni – włoskie pączki z pieca 1047

Nigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania