ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:665/1217)

Miodownik z kremem mascarpone 424

Miodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka).     Gdy biszkopt ostygnie

sama złodycz
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 319

komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić? Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis : jajka – 6 banany – 2 (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) mleko kokosowe(...)słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb, w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i często jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia albo na wycieczkę w plener. Można go też dać dziecku do szkoły – nawet bez masła, bo dzięki mleku kokosowemu ten chleb

PaleoSMAK
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 227

godziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając je w tym czasie 2 razy (po upływie 40 minut, a następnie po upływie kolejnych 40 minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką(...)piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.Moje puree z dyni było mocno pomarańczowe (zależy to od gatunku użytej dyni, moja miała zieloną skórkę), ale rzadkie, przez co ciasto było dość luźne

Gospodyni Miejska
Torta Caprese 239

bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie(...)bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki

Mia Cucina Sofieta
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 187

polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru(...)dolna bez termoobiegu).  Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto

cucinare
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 214

pewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami.  Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy(...)chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym sumieniem

Plate of Joy
CIASTO PIERNIKOWE PRZEKŁADANE SERNIKIEM GOTOWANYM 384

CIASTO: jaja 6 szt. mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2 łyżki czubate przyprawa do piernika 1 łyżka cynamon 1 łyżeczka anyż mielony 1/2 łyżeczki PONCZ: rum 1 kieliszek woda przygotowania lub mineralna 3 łyżki MASA SEROWA: twaróg 1 kg dwukrotnie zmielony cukier 3/4 szkl. budyń waniliowy 1 op ( bez cukru(...)gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu.  3.  CIASTO:  Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną

Kuchnia Paulettes
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 224

Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest(...)borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do  180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne

Walijskie Pichcenie
Pyzy z mięsem 215

dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich.Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto z dodatkiem surowych,przetartych ziemniakow jest niezwykle plastyczne i pyzy bardzo(...)soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow.gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka,zmiejszyc ogien i gotowac okolo 8-10 minut ( w zaleznosci od wielkosci klusek).Bez nadzienia oczywiscie gotowac tylko kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodki "Salceson" 227

Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi

Kuchnia w czekoladzie
Dynia kandyzowana 187

Dynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię

Niezły Młynek
syrop z kwiatów czarnego bzu 389

  składniki: 150 g baldachimów czarnego bzu (ok. 15 szt.) 500 g cukru 1000 ml wody 1 cytryna wykonanie: Rozkwitnięte kwiaty czarnego bzu zrywamy z dala

Domowy Smak Jedzenia
Babka pomarańczowa 213

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam

Moje Małe Czarowanie
Razowe drożdżówki z rabarbarem 200

A więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale

Cynamonowe szczęście
domowe wafelki czekoladowe z nutką kawy 467

składniki: 1 opakowania kwadratowych wafli 100 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe ciasto z jagodami 188

Niedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które

Szybko Tanio Smacznie
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 177

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie

W kuchni wieczorem
Tarta z rzodkiewką 198

Do wypieków wolę stosować „jajka” z chia, siemienia lnianego, zastępować je musem jabłkowym czy masłem orzechowym. Mam wrażenie wtedy, że ciasto lepiej mi wyrasta, nie marnuję

Gotuj z Blue Raven
Jagodowe naleśniki z mleka w proszku z serem – bez mąki! 197

Racuszki z mleka w proszku tak Wam się spodobały , że postanowiłam przygotować dla Was kolejny przepis z jego wykorzystaniem – w sam raz na upalne dni

Ostra na Słodko
Sakiewki z kaszanką 238

   Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak.  Warto skosztować.Potrzebujemy:     

Maminek kulinarny
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą 244

W sklepach zaczynają górować truskawki... W sezonie nie może u mnie zabraknąć sernika z tymi pysznymi owocami. Tym razem mój sernik jest bez spodu za to

Z miłości do słodkości
Biały blok z żurawiną i pistacjami 483

Biały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania