ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:666/1217)

Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia. 252

biegania wpatrując się w białą ścianę na siłowni. Mam ochotę pobiegać po lesie i zapomnieć na godzinę o wszystkich obowiązkach. Pocieszam się więc jak mogę przesiadując w kuchni, mieszając ciasto na chleb i rozgrzewając zmarznięte dłonie przy ciepłym piekarniku. Ten chleb to zasługa pewnej blogerki, którą poznałam dzięki codzisw.menu . Jak się okazało, ostatnio przeszła na dietę bezglutenową i potrzebowała dobrego(...)tworzenie bezglutenowych wypieków jest dla mnie wręcz przyjemnością. Dzięki niej zaczynam powoli rozumieć technikę bezglutenowego pieczenia i planuję niebawem jakiś post na ten temat, żebyście i Wy mogli kucharzyć bez glutenu i bez gumy ksantanowej (kiedyś niestety myślałam, że jest ona konieczna ). Mój dzisiejszy chlebek wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Rośnie w nocy, gdy wszyscy grzecznie

Fill The Bowl
Najprostszy - chleb na maślance 181

pięć mililitrów. Hmm... I co począć z pozostałymi osiemset siedemdziesięcioma pięcioma...? Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie piekę tak popularnych babek na maślance czy jogurtach. Często w takich ciastach wychodzą mi zakalce, które wprawiają mnie w ponury nastrój i zadumę nad sensem nie tyle istnienia, co podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji(...)przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów. Bo okazuje się, że jesteśmy jej wielkimi amatorami (raczej w formie przetworzonej...).Pszenny chleb na maślanceSkładniki:(na 1 bochenek)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży350 ml letniej maślanki1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z pieczarkami 136

się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę(...)cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą

moj przepis na
Sposoby na przetrwanie jesieni 150

swoich rytuałów, które w bardzo szybki, prosty i tani sposób poprawiają mi nastrój.  Świeże powietrze, nic tak dobrze nie robi nam na "głowę", jak ruch na świeżym powietrzu, bez względu na pogodę, warto nawet z parasolem w dłoni przejść się żwawym krokiem przez park, pooglądać przez chwilę, zmieniającą się pogodę, popatrzeć na resztki zieleni, która działa uspokajająco. Nawet(...)masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie nieodłączny element jesieni, i pomyśleć, że jeszcze cztery lata temu nie wiedziałam jak smakuje i jak je się

SMYKWKUCHNI
FIT pizza na spodzie z cukinii 130

dotychczasowy faworyt. Pysznie ! Składniki ciasto: 2 małe cukinie + opcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki otrębów pszennych ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku Bazylia, oregano 10 dag sera cheddar Składniki pozostałe: Ketchup lub sos pomidorowy 20 dag mozzarelli Kilka pieczarek Papryka Pomidorki Cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej(...)można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki dynie 199

gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie.  Dzisiaj jesieni bez dyni sobie nie wyobrażam. Kupuję zawsze więcej(...)nimi. Stwierdziłam więc, że to doskonały moment na sięgnięcie po nieco już przeze mnie zapomniany przepis. Ponieważ dużo miałam na głowie, bułeczki przygotowałam w trybie nocnym. Wieczorem zagniotłam ciasto, wstawiłam je na noc do lodówki, a rano tylko uformowałam i upiekłam bułeczki. Oczywiście, można je odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, ale moim zdaniem nocne wyrastanie jest nie tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki makowo-marcepanowe 221

przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki(...)rezultacie otrzymać gładką masę bez żadnych grudek. Dalej miksując dodać miękkie masło.Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3

Świat Ciasta
Bułeczki z lilakiem vel bzem 138

gałązek dokładnie, tak, żeby nie było zielonych końcówek Bez w deszczu Owoc mozolnej, brutalnej pracy Rozgrzewamy piekarnik do 220*C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę(...)nasze krzewy są na razie w doniczkach i czekają na posadzenie.  Udało mi się zdążyć przed ulewą. Bzy w ogrodzie rodziców. Nasze bzy- czekają A dlaczego raz piszę 'bez' a raz 'lilak'? Bo jestem niechlujem:) Powinno być wszędzie lilak. Krzewy te pochodzą z krajów arabskich ale do Polski trafiły z Austrii- i to zamieszanie to właśnie wina Austriaków, którym

les mirabelles
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 236

wcześniej keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut, a następnie

Smaczne Zdrowe
Sernik z mango 165

dobrej jakości 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy

My Culinary Art
Muffinki z czerwonymi porzeczkami i makiem 104

nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie maku i owoców. A że u rodziców zaopatrzyłam się w czerwone porzeczki, to właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :)  Z podanej porcji ciasta wyszło

My simple kitchen
Muffinki budyniowe 154

Muffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu. Muffinki z nadzieniem budyniowym  Składniki na muffinki: - budyń waniliowy - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - 1/2 łyżeczki sody  - szczypta soli(...)oczyszczoną. W osobnej misce wymieszać mleko z jajkami. Do suchych składników dodać powoli mleko z jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate.  Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem.  Z tego przepisu

Aromatyczne Podróże
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 177

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki(...)wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty

moj przepis na
Placki z pieczarkami - wytrawne racuchy z pieczarkami 70

dziecko i niespecjalnie tęsknię. Ale jak sięgam pamięcią, to racuchy zawsze były po same brzegi naładowane jabłkami, a ciasta było w nich tylko tyle żeby te jabłka jakoś skleić. I taki właśnie miałem plan na te placki pieczarkowe. Mnóstwo pieczarek i ciasta tyle żeby to się jakoś kupy trzymało. Finalnie wyszło tak, że wyglądem bardziej przypomina to placki ziemniaczane(...)pieczarki będą gotowe, to odkładamy je na bok i czekamy aż przestygną. Zajmujemy się ciastem: Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski (ser kroimy w kosteczkę), dodajemy podsmażone pieczarki i mieszamy łyżką aż wszystko się ze sobą połączy. Nagrzewamy olej na patelni, łyżką nakładamy porządną porcję ciasta pieczarkowego, wygładzamy, spłaszczamy i smażymy takie placki po około 5 minut z każdej strony

Marder&Marder Manufacture
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 140

cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto.  Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).   na jaglaną masę  100 g kaszy jaglanej 150 g płatków jaglanych 3 białka  50 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, można użyć zwykłego lub roślinnego(...)piekarniku przez ok. 10 minut w temp.180 stopni C.  Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut. Po tym czasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady

Kuchnia Ellie
Sernik z masłem orzechowym 103

Sernik, jak to w moich sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki

To co kocham
Gofry belgijskie gryczane 142

Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa

To co kocham
Tarta z cukinią i sosem czosnkowym 144

praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach w piekarniku bez termoobiegu. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Proste waniliowe babeczki z jabłkami 112

Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekły. Babeczki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Są jednak wystarczająco słodkie, więc smakują również bez tych dodatków. Powyższy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb na sodzie i piwie 162

Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia chleba bez drożdży- na sodzie i w tym przypadku na piwie. Chleb wyszedł smaczny, choć jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych drożdżowych chlebów lub tych na zakwasie. Jego atutem jest czas przygotowania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do keksówki i upiec. Przepis zaczerpnęłam skąd . Polecam każdemu, kto szuka nowych

Nastoletnie Wypiekanie
Tarte tatin z boczniakami 140

orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija ciasto na i dociśnij na brzegach. Piecz przez 30 minut w temp. 200 C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe poprzecinaj wzdłuż brzegu formy, przykryj talerzem i odwróć, powinno po kilku „puknięciach) odjeść bez problemu z formy, Smacznego! ps. Zachęcam też do spróbowania innego mojego przepisu

greenscarf
Knedle z truskawkami 99

robi moja babcia! Gdy byłam mała, zajadałam się nimi bez opamiętania. Wyglądało to mniej więcej tak: kilkanaście dużych knedli polanych stopionym, złocistym masełkiem, obficie posypanych cukrem z cynamonem, które ja- mała dziewczynka z ogromnym apetytem  zajadałam... ;) Polecam!     Składniki: (na ok. 40 sztuk)   Ciasto: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 142

pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez tę swoją rustykalność, specyficzne wyrabianie ciasta- jest to pizza zawsze mięciutka. Moje pizze podałam z czerwonym winem, na wyjątkowej desce ,z wyrzeźbioną gałązką oliwną, która symbolizować mi będzie zawsze moją ukochaną Sycylię. Spróbujcie przenieść się na malowniczą wyspę,  bez wychodzenia z domu.  Działajcie w kuchni tę magię. Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Blueberry rhapsody 177

cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną na wierzch. 2 min czekamy jeszcze, aby się dogotowały. Rozpuszczamy margarynę bez laktozy. Pierogi polewamy i posypujemy lekko brązowym

Lajtkraft food intolerance
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 181

kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 ml gorącej wody  pół

pieprzny smaczek
Pancakes 130

mojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na ok

moj przepis na
Kaw(ł)oszka 138

warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce. Warstwa II 330 ml śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady 3. Kawę inkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody

Gotowanie...to proste !
Baba muślinowa z bakaliami i szafranem 96

wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam

MyCookBook.pl
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM JAJECZNYM 135

wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,  złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.  Można podawać z sosem lub bez

Darcia w kuchni
krokiety z szynką 115

małym dodatkiem mleka żeby były cieniutkie i delikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić przed panierowaniem lub zamrozić już usmażone w panierce a potem odgrzać w piekarniku.  Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mule w sosie pomidorowym na winie 173

Kolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe

Niezły Młynek
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 115

Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki.           Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder (za każdym razem dokładnie miksując). Sztywną bezę przekładamy do garnka, dolewamy wodę i cały czas mieszając trzepaczką zagotowujemy

Rozpustne gotowanie
Biała Dama - sernik z białej czekolady bez pieczenia, bez mąki i jajek 1080

Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności

My Culinary Art
Kruche ciasteczka 157

połączyć razem wszystkie składniki. Posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka. Ciastka ukladać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C do zarumienienia ( ok.10min.). Dekorować według własnego pomysłu, choć ciastka również pyszne są bez żadnych dodatków. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 173

Pyszne ciasto owsiane z dodatkiem daktyli i kokosa, z lekkim truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest  bez dodatku masła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki :  Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli  - 3-4 łyżki

zdrowa vege kuchnia
GOFRY (CHRUPIĄCE I PYSZNE!) 399

jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy. Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste. Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma około 2000W mocy. Pierwszy taki sprzęt kupiłam jeszcze

Przepisy Aleksandry
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 270

miodu garść drażetek czekoladowych lub posiekanej grubo czekolady 100 g masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka z surówką z białej kiszonej kapusty 98

ziemniakach formujemy dziurkę, do której wsypujemy mąkę, sól i jajko. Należy pamiętać, aby ciasto szybko formować, bo nie lubi ono ciepła dłoni ludzkich. Na podsypanej mąka stolnicy formujemy wałeczki, które nożem przecinamy w romby. Wrzucamy kopytka do wrzącej osolonej wody. Opadną na dno. Kiedy tylko wypłyną bez zastanowienia od razu wyjmujemy je z wody i wykładamy osobno do przestudzenia. Kiszoną

ChilliJemy
Ciasteczka kwiatki z marmoladą 104

marmolada cukier puder mleko olejek rumowy (lub inny dowolny) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 3-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie kwiatki). Następnie w połowie ciastek zrobić mniejszą wykrawaczką otwory (powinno być tyle samo ciastek z otworami jak i bez). Ciastka układamy na blasze i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze

My simple kitchen
Mleko kokosowe 194

chce się przecież truć konserwantami. Moja dzisiejsza propozycja to przygotowanie domowego mleka kokosowego, bez konserwantów i zagęstników i duuuużo tańszego niż to ze sklepu :) Mleko możemy przygotować w dwóch wersjach, w zależności od jego przeznaczenia: bardziej tłuste (przepis I) - do gotowania np. potraw kuchni tajskiej, do ciast i deserów itp. mniej tłuste (przepis II) - do koktajli, do kawy, do płatków

Piąty grzech główny
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 209

Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi

Made By Mom And Son
Tarta z granatem 188

Na niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić

Ciastkozercy
Czekoladowa rolada z kokosowym nadzieniem 337

Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować

CookYourself
Sernik na zimno z truskawkami 146

U nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej

Gosia gotuje
Cynamonowy sernik na zimno z prażonymi jabłkami 245

Jako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek

Kuchnia Ellie
Piernik wyśmienity 234

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania

Kuchcik gotuje
Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami 194

drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy na 8 kwadratów. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C bez termoobiegu (lub 200°C z termoobiegiem) na ok. 12-15 minut. Podajemy

Poezja smaku
Tort arbuzowy i Wyniki Konkursu 215

"Jestem znana z mało tradycyjnych tortów urodzinowych. Po pierwsze sama nie przepadam za ciężkimi kremowymi ciastami, po drugie te klasyczne są takie oklepane! Tym razem na

Słodkie Przyjemności
PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA. 140

"Zmarznięte dłonie chowasz do kieszeni. Znów zapomniałaś rękawiczek, który to już raz w tym roku? Masz takie zaróżowione od mrozu policzki i uroczo czerwony nosek. Przytulałbym

W kuchni Karmel-itki
828. Dyniowe ciasto z fasoli, jak browni. 165

Dyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrzJej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd)Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie.  Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie.A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xdPrzepis:150g białej fasoli z puszki100g gęstego

More food, love and dreams
Przepis na szybki chleb 164

przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia składników) 1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam

UgotujmyTo.pl
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 204

palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto minimalnie docisnąć do owoców. Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy.Podajemy na gorąco, łasuchy mogą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ćwiczenia w rolowaniu 140

czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy tak C. popatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie...Na blogu A dupa rośnie znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 230

chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie.Goździki, ponieważ nie udało mi się kupić sproszkowanych, zmieliłam w całości

Gospodyni Miejska
SMAK DZIECIŃSTWA CZYLI DESER Z BUDYNIU I KASZKI MANNY 312

Dziś coś na słodko bez użycia piekarnika :)  Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia.  Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki

Walijskie Pichcenie
Orzechowe ciasteczka owsiane, czyli sposób na popołudniowy głód 281

SKŁADNIKI: 200g płatków owsianych górskich 110g banana 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce  Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem

peanutbuttermonster
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 224

   Pyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a

Smaczne Zdrowe
Brak tytułu 185

tortu...Dziś nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :)Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa.Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie kwiatków wykonane z delikatnego jadalnego

kolorowotorcikowo