ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:258/1217)

PLACEK WŁOSKI 221

Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.  Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane(...)czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 236

wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże! Składniki: -8 żółtek -1 jajko -1,3 łyżeczki soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej(...)puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko

Smaczne Zdrowe
Racuchy drożdżowe jak pączki 180

roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki(...)chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej

mojewypiekiinietylko
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 130

francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań. Składniki na 2 porcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz(...)czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. • Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć

To co kocham
Ciasteczka cantuccini z orzechami laskowymi 177

blaszce. Pomiędzy wałeczkami zostawiamy odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu.  Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy. Wałki delikatnie przekładamy na deskę do krojenia i jeszcze ciepłe kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm.  Ciasteczka ponownie układamy na blaszce

Smak mojego domu
Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami) 163

można użyć różnych owoców: jeżyn, malin, wiśni (także tych z soku, tylko trzeba je dobrze odsączyć), truskawek, porzeczek, brzoskwiń... Naprawdę cała masa możliwości, w zależności od sezonu :) Składniki: Ciasto brownie: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)najwolniejszych obrotach. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam w silikonowych, bez papilotek) nakładamy porcję ciasta czekoladowego (1-2 łyżki, tak do połowy wysokości foremki), następnie masę serową (1 czubatą łyżkę) i lekko wciskamy owoce. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni piekarniku

Kolorowy Przepisownik
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 223

dzieciństwie.  Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery. I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:) To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :) Źródło: zmodyfikowany przepis z Gotuj krok po kroku , nr 5/2014 Składniki na małą blaszkę(...)puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i  delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez następne 20 minut aż beza się zezłoci a na wierzchu powstaną czerwone kropelki (porzeczki puszczą sok). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Sernik z jogurtu greckiego 2657

serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto(...)gdyż sernik podczas pieczenia w pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie. Sernik z jogurtu greckiegoSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej20g (2 łyżki) kakao50g margaryny50g cukru pudru1 żółtkomasa 500g jogurtu greckiego1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru3 jajka50g cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczyszczypta solipolewa 1 łyżka margaryny1 łyżka cukrusok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy0

Smakołyki Bereniki
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 222

mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki(...)mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną

karmelowy
Baba drożdżowa na białkach 194

Leszczyńskiemu. Był wielkim smakoszem, a uhonorował ponoć tak Ali Babę, bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która(...)etapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne).4.)Następnie robiono zaczyn drożdżowy

Moje pyszne gotowanie
Staropolska babka parzona 167

Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do  tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik pomarańczowy 190

smakiem przeróżne wypieki i desery. P omarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić(...)pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować krem pomarańczowy, posypać startą skórką z pomarańczy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) Sernik zaraz po wyjęciu z formy bez kremu pomarańczowego Sernik z kremem pomarańczowym  __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:   Jogurtowy sernik z wiśniami   Sernik kawowy

maniapieczenia
Jabłkowe chmurki 318

jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku  Składniki na bezę:6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukruŻółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach(...)nałożyć na mus jabłkowy (fot.3) i uformować na niej delikatne chmurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i całość zapiekać w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut, aż beza ładnie się zarumieni (fot.4). Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Zachęcam serdecznie

Świat Ciasta
Rolada z serowym kremem i mango 208

Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich(...)koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru   z cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej szynie w 200`C 10-12 minut. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 190

Pure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała(...)ziemniaków i zacząć zagniatać, aż masa zacznie robić się gładka i elastyczna - jeśli trzeba, dodać odrobinę wody (tak zrobiłam).  Dodać olej i nadal zagniatać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.  Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, nakryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut (nie musi podwoić swojej objętości, wystarczy, że lekko "ruszy" do góry

KUCHARNIA
Krokiety z kapustą i grzybami 1632

Krokiety z kapustą i grzybami Krokiety z grzybami i kapustą są świetnym rozwiązaniem dla tych , którzy tak jak ja , nie mają cierpliwości do lepienia uszek . Świąteczny

Ogrodnik w podróży