mnie żadne inne święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche ciasteczka z żurawinąpół słoika dżemubezaszablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki(...)pudrułyżka maki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa.Szablon:najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć.Wykonanie:Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy dookoła naszą czapeczkę. Następnie obrysowujemy kontur pompona
Moje pyszne gotowaniezrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka(...)cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra
Marder&Marder Manufacturesię bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki olejumały słoiczek musztardy francuskiej1 szklanka bułki tartej1 jajkosól, pieprzWykonanie:Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki włożyć przeciśnięte przez(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika. Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta
Pasja Smakuplus 2 cm na brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika nastawionego na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lyb wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Ostygnięte ciasto pokrój na kwadraty. Smacznego! The post Ciasto z figami i daktylami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko
Z miłości do słodkościCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach
PaleoSMAKKasza jaglana ze względu na swój neutralny smak, jest świetnym składnikiem zarówno w wytrawnych potrawach jak i deserach. W dodatku jest bezglutenowa i niezwykle
wegujemyKopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :) Oczywiście
Smakowy RajUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię
CzarnawisienkaDeser, który wykonałam jakiś czas temu w ramach pewnego konkursu. Konkursu wielkanocnego, dodam, stąd taka dekoracja. Konkursu nie wygrałam, ale pozostał przepis na fantastyczny serniczek
Opowieści z piekarnikaszukam stale zdrowych zamienników i padło na to cudo. MEGA wilgotne, wręcz mokre, lekko rozwalające się. Mocno czekoladowe, słodkie i zdrowe. W połączeniu z truskawkami - obłędne. Bez cukru, bez mąki, bez laktozy. Ktoś chętny na kawałek? :) Hello! Witam Was już czerwcowo. Niedługo lato, wakacje, więcej słońca.. plaża, woda, przejrzyste niebo. Aż chce się żyć. Nareszcie się rozjaśniło. Ostatnio przez(...)masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać
CzarnawisienkaCzerwiec to wspaniały miesiąc! Obfituje w tyle pyszności, że czasem nie wiadomo za co się najpierw złapać, żeby przypadkiem nie przegapić sezonu na całą resztę :) Razem
Kuchnia w Słońcu Skąpanadelikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu w zależności od piekarnika ale 10 stopni więcej) przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i studź przez pierwsze 10 minut
codojedzeniaChwilkę, ale to dosłownie chwilkę jeszcze miksować i beza gotowa. Teraz tylko trzeba ją upiec. Tak więc na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, na który następnie wykładamy ciasto bezowe. Hońka proponuje formować bezę tak, aby uzyskać jak najwyższe boki, a środek w miarę niski - coś na wzór ptasiego gniazda. Tutaj trudno podać metodę na to. Trzeba samemu dojść do wprawy
Karczma Honoriettyśrednicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce. Posypać brązowym cukrem wedle uznania. Piec w temp. 180C ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika (u mnie(...)bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!). Panie Mężu! – a masz, zapchaj się! :P Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe). A tu połączenie smaku winogron różowych
Grunt to przepis!