ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:254/1217)

Dyniowe, zawijasy drożdżowe 147

ciepłym mlekiem , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wierzch ,przykrywamy ściereczką ). Jak zaczyn wyrośnie , zazwyczaj około 15 -20 minut , wsypujemy do miski resztę składników na ciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę

Ogrodnik w podróży
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 188

oścież) drzwiczki. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia. Zajmuje to kilka godzin, więc najlepiej przygotować bezę wieczorem i zostawić ją w piekarniku na noc. Gdy bezy będą chłodne, usunąć spod nich papiery. Jeden z blatów przełożyć na docelowy talerz/paterę. Dwie nektaryny (lub jedną dużą) umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Zblenderować razem ze skórkami. Śmietanę ubić(...)Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 197

spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odrywaj po kawałku ciasta i dokładnie wyklej nim spód i rogi formy. Piekarnik nagrzej do 180-190'C (gazowy, bez termoobiegu) i piecz spód ciasta na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli

Moje Qulinaria
Pizza domowa -pyszna 1509

wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam  do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto  odchodzi od ręki i czy pojawiają się pęcherzyki powietrza. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Focaccia – biała pizza, Danie dnia 202

Przygotowujemy do niej ciasto, jak na pizzę  (ale bez sosu pomidorowego). Z nadzieniem można do woli eksperymentować – ja wybrałam cebulowe. P.S. Nie musisz rozwałkowywać ciasta tak cienko, jak do pizzy. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego suszonego rozmarynu. Składniki nadzienia: 2 białe cebule 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz rozmaryn (suszony

Qlinarnie i Qlinarnie
Prażone jabłka do szarlotki 163

Dzień dobry!Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).Bez wątpienia jest to szarlotka!A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych

Pora coś zjeść
Szarlotka francuska – ciasto w 10 minut 248

robi się szybciej. Przyszykowanie tej szarlotki zajęło mi dosłownie 10 minut – zrobiłam ją między gotowaniem zupy i drugiego dania. Prosta, szybka, elegancka i okrutnie aromatyczna. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Najbardziej genialny jest fakt, że można dostać je w każdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy i do czego(...)zawsze za mało. Nie ukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją

Karo in the Kitchen
Seromakowiec. 807

czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego(...)masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy

Rozpustne gotowanie
Słonecznikowiec 172

Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Przez dużą ilość słonecznika bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka(...)jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty

Na Ciasteczkowych Papierach
Szarlotka z połówkami jabłek 428

Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego

Smakołyki Bereniki
Włoskie ciasteczka cantuccini 145

zostawiamy dość duże odstępy, aby podczas rośnięcia się nie posklejały. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy i kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm.  Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Smak mojego domu
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 214

  W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz

Mała Cukierenka
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 245

  W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz

Mała Cukierenka
Krajanka owsiana z rabarbarem 244

Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę

Smakołyki Bereniki
Mazurek dekadencki z bezikami 152

były za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z marchewką i tymiankiem 162

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się

W kuchni wieczorem
Waniliowe babeczki z truskawkami 159

przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto(...)chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. KREMOWA POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Truskawki kroimy wzdłuż. Na wierzchu babeczek rozprowadzamy równomiernie polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki

Domowe Torty
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 478

każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 25 minut

Smakowy Raj