najsmaczniejsze są dla mnie niedojrzałe i lekko zielonkawe banany. Za każdym razem sprawiało mi przykrość że marnuję owoce i brutalnie wyrzucam je na przydomowy kompostownik. Z wybawieniem dla takich niechcianych bananów, przychodzi poniższy przepis. Chlebek bananowy zero waste, do którego wykorzystasz zdechłe banany ze sczerniałą wręcz skórką. Takie przejrzałe banany będą najlepsze do naszego wypieku, są miękkie i słodziutkie, łatwo(...)drobniejsze cząstki. Banany obierz ze skórki (1 banana pozostaw do dekoracji), przełóż do dużej misy i rozgnieć widelcem na papkę. Do puree z bananów wsyp cukier, wlej jajka jedynie lekko roztrzepane rózgą kuchenną oraz płynne, wystudzone masło. Mokre składniki wymieszaj z suchymi składnikami, bakaliami i czekoladą, wystarczy mieszać za pomocą rózgi albo łyżki jedynie do połączenia. Ciasto przełóż do keksówki
ProstePesto.plszklanki oleju rzepakowego jajko 1/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka sody Banany miksujemy z jogurtem, jajkiem i olejem. Dodajemy wymieszane suche składniki. Miksujemy chwilkę do połączenia składników po czym przelewamy ciasto do keksówki (25 x 10 cm). Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogblendera i zmiksuj na jednolitą masę. Słodką daktylową masę przełóż do miski z suchymi składnikami, dodaj pozostałe ¾ szkl. mleka i wymieszaj. Banany rozgnieć na papkę za pomocą widelca i wraz z ekstraktem dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz przez 50 min. Wyciągnij, po 10 min. ciasto wyjmij z tortownicy i poczekaj, aż wystygnie(...)pokrój w półcentymetrowe plasterki. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Dolną część połóż na tortownicy lub większym płaski talerzu. Posmaruj ją połową daktylowego kremu, rozłóż przygotowane plasterki banana i przykryj górną połową ciasta. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą połowę kremu. Gotowe! Smacznego
Roślinna - blog wegańskipszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany polewa * 1/2 czekolady deserowej lub mlecznej * 1/2 łyżki oleju Sposób wykonania ciasto Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 4 łyżki zimnej wody i ubić na prawie sztywno. Do piany dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić(...)Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować. Wstawić na środkową szynę nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni), 12-15 min. Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na zwilżoną wodą bawełnianą ściereczkę. Papier zwilżyć zimną wodą i ostrożnie zdjąć. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką. krem Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę
Mix smakuduszą, nawet takich które i tak zaraz znikną z talerza. Całe czekoladowe ciasto zjedzone razem na leniwe śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem... Dodatkowo nie powodującym wyrzutów sumienia ! Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej owsianki zmiksowanej z bananem... Tak odkryłam jak wspaniale smakuje gorące płynne nadzienie wylewające się spod spieczonej skórki(...)Mąkę, sodę, słodzik i kakao dokładnie mieszamy. Dodajemy białko i rozgniecione banany. Mieszamy dokładnie by równo rozprowadziły się w mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga
Gawron w rosolebananowy. Bardzo słodki i zdrowy. Jeden z moich ulubionych przepisów, wystarczy 4 składniki i mamy pyszne ciasto. Dodatkowo możemy dodać do niego swoje ulubione składniki np. czekoladę lub orzechy. Dzięki nim chlebek za każdym razem będzie smakował inaczej. Składniki na 1 keksówkę: 4 banany 1,5 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oleju kokosowego Opcjonalnie: suszona żurawina
CzarnawisienkaPrzepyszne i nieco pracochłonne czekoladowe ciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na tym blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne(...)połowę posmarować dżemem. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zastygała, przekroić banany na pół i układać na biszkopcie posmarowanym dżemem. Banany układać w jednym kierunku i posmarować sokiem z cytryny by nie ściemniały. Od razu wykładać na nie galaretkę cytrynową i wstawić do lodówki by całość zastygła. Masa straciatella: żelatynę rozpuścić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham Czekoladęlekko brązowe banany 1,5 łyżki słodzika ze stewią 60g erytrytolu trochę sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Do miski przełożyć pokrojone na małe kawałki banany i zmiksować mikserem na gładką masę. Dodać resztę składników i miksować tylko do połączenia. Ciasto rozlać do 18 foremek do muffinek (polecam silikonowe) i piec w temperaturze 150*C przez 35 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku
Moja MichaIle razy macie ochotę na coś słodkiego, jakieś ciasto ale nie chce wam się piec, bo to przecież długo trwa? Od dzisiaj to się zmieni, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikwszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa.. Tak samo mango
Pasje Jolkinajpierw okruszkowe ciasto z rabarbarem, które znajdziecie, klikając w link poniżej: http://kuchniasmakow.blogspot.com/2013/05/okruszkowe-ciasto-z-rabarbarem.html a następnie powstało ciasto nowe, bananowe. Lekkie z akcentem wiśni, czekolady i cytryny. Ciasto mimo połączenia bitej śmietany, bananów i czekolady, słodkie nie jest. Zatem w sam raz dla tych, którzy zbyt słodkich ciast nie preferują. Jak dla mnie idealne :) Bananowiec www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto: 5 dużych jajek(...)proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Warstawa owocowa: 5-6 bananów 4-5 łyżek soku z cytryny 6 łyżek dżemu wiśniowego Ciasto: Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować letnią do masy. Dodać cukier
Kuchnia smakówJest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak. Składniki: ciasto: 450 g mąki może być sama pszenna, ja użyłam mieszanki 250 g pszennej, 150 g ryżowej o 50 g pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 1 mały banan opakowanie cukru waniliowego lub jeszcze lepiej łyżka waniliowego cukru domowej roboty, jak to było u mnie(...)dołek i wlej rozpuszczone drożdże. Przykryj całość czystą ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże się obudzą. W międzyczasie zblenduj pozostałe składniki na ciasto czyli: banana, resztę cukru trzcinowego, olej i ser na idealnie gładką masę. W drugiej dużej misce zblenduj wszystkie składniki na masę serową z wyjątkiem żurawiny, którą dodasz na samym końcu. Dokładnie
greenscarf