Przepis na : śniadanie
Clafoutis jest to deser wywodzący się z Francji, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie co sezon to inny dodatek owocowy, aktualnie miałam w domu banany więc przyrządziłam clafoutis bananowy. Oczywiście pyszny, słodki i pożywny. Idealny na śniadanie, szczególnie w pochmurny dzień jak dziś! Składniki: Banany 4 szt. Mleko ½ szklanki Śmietanka 18% ½ szklanki Mąka pszenna 8 łyżek Cukier 10 dag Jajka 3 szt. Szczypta soli Tłuszcz do formy Cukier puder do posypki Wykonanie: Banany obrać, pokroić na połówki, ułożyć na d... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com