waniliowego1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodajemy roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części(...)miski zagniatamy z częścią masy budyniowej. Formujemy kulkę, lekko ją rozpłaszczamy i układamy na torcie. Smarujemy masą budyniową. Tworzymy futerko misiowi, czyli posypujemy pokruszonym ciastem cały tort.Robimy oczy z banana i rodzynek,posypujemy wiórkami nos i uszy misia.Tort wstawiamy do lodówki.Powodzenia! Polecam
NA MOIM TALERZUDziś proponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach, wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się(...)Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć folią lub złotkiem, żeby nie pociągnęło zapachów lodówki i schłodzić. Rada: do kremu lub ponczowania ciastek można dodać rumu lub wódki. Ciasto najlepiej kroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadojrzałe banany Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: jajko, cukier i cukier waniliowy umieścić w jednej misie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z kakao. Przygotować mleko i olej. 2. Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, gęstą masę. 3. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami mąkę, mleko i olej. 4. Na koniec włożyć do ciasta(...)powidła śliwkowe. 5. Po dodaniu wszystkich składników ucierać ciasto jeszcze przez 1-2 minuty. 6. Keksówkę o wymiarach 8 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. 7. Banany obrać, pokroić w plasterki, które powtykać równomiernie w ciasto. 8. Blaszkę z murzynkiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w opcji dół + termoobieg. Piec
W mojej kuchnisposób przygotowania - pod koniec dodałam ubitą pianę z białek, przez co ciasto uzyskało konsystencję pianki. Jest pyszne zarówno jeszcze ciepłe, jak i po przestudzeniu :) Dodatkowo robi się je błyskawicznie i bez użycia mąki. Fasolowe brownie z karobem foremka 21 x 27 cm 1 puszka białej fasoli 1 banan 2 jajka 2 łyżki karobu 1/3 szklanki erytrolu 1 łyżeczka proszku(...)nagrzać do temperatury 180 stopni. Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do misy blendera. Dodać banana, żółtka, kakao, etytrol, proszek do pieczenia i ojej kokosowy. Całość zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do zblendowanej masy. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez 45 minut. inspiracja
FitKotpropozycja przypadnie Wam do gustu. Od zawsze uwielbiałam połączenie bananów i czekolady. Jak dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam też połaczenie smaku bananów i kawy. Z takim połączeniem smaków można się spotkać w przepisie na przepyszne muffiny . Ciasto bananowe polecam dla osób, które w weekend chcą zjeść coś pysznego, słodkiego i coś co można przygotować w sposób szybki i przyjemny
Pobite gary Barbaryjest dobry i można spokojnie takie banany wykorzystać. Tak też zrobiłam dzisiaj ze swoimi. Powstał deser z bananami i nutellą, prościej mówiąc naleśniki. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki. Każdego banana ( wystarczy 4-5) kroimy na połowę i jeszcze w poprzek. Naleśnik smarujemy cienko nutellą, kładziemy dwa kawałki banana obok siebie i składamy
W kuchennym oknie EwyJeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: ciasto: puszka białej fasoli (240g po odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) masa(...)łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania Przygotowanie: Ciasto: Fasolę odsączyć i opłukać. Banana obrać. Wrzucić do blendera wraz z jajkiem. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć
Fabryka pomysłówjabłkowe pani Jadzi" z książki Ewa gotuje - szybko.) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam na chwilę, a w tym czasie przygotowuję(...)skórki i kroję na grube plasterki, a te na pół bądź na ćwiartki. Ważne, by było ich dość dużo - wtedy nie potrzeba dodawać cukru. Pokrojone banany mieszam delikatnie łyżką z ciastem. Na patelni rozgrzewam olej. Kładę porcje ciasta i smażę na złoto z obu stron, Podaję z cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło, zaraz po usmażeniu - pulchne, cieplutkie
W kuchni Karmel-itkisodą i przesiać. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze
kolorowotorcikowoMiałam w lodówce lekko przejrzałe banany i postanowiłam je zużyć - to właśnie takie banany moim zdaniem są najlepsze, żeby dodać je do babeczek lub ciasta. Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju roślinnego 2 duże jajka 2 szklanki mąki 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj.Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa.Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier i mąkę tworząc małe okruszki, którymi posypujemy ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 45 minut
Słodkie Przyjemnościrozpieszcza... ale miejmy nadzieję, że za nie długo nastaną gorące dni, a w tedy polecam gorąco ciasto bananowe. Najlepiej smakuje mocno schłodzone w lodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo(...)bananów oraz tężejącą galaretkę. Gotową masą smarujemy równomiernie biszkopt. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, gdy galaretki zaczną tężeć to na masie układamy plasterki bananów i delikatnie polewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki
kulinarne odsłony patiDzisiaj przepis na... przepyszne ciasto bez użycia mąki! Składniki: - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100g masła - ja dodałam 2 paski gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2 łyżki cukru - mała śmietana kremówka - 1 banan - łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem, a żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz(...)stopniowo dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy do niej banana taką masę wlewamy na nasze ciasto i posypujemy ciemnym kakao. Smacznego
Tanio szybko zdrowopyszne ciasto zwane chlebkiem bananowym. Do zrobienia ciasta wystarczy miska, widelec i foremka. I to wszystko! Przepis na ciasto znalazłam wieki temu w starych notatkach mojej Babci i piekę je od czasu do czasu :) Składniki : 4 dojrzałe, miękkie banany 1 całe jajo 70 g miękkiego masła 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka aromatu waniliowego 1/2 szklanki brązowego cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie. Nanioslam jedynie kilka poprawek, dostosowując je bardziej pod własny gust. Serdecznie polecam to ciasto(...)blisko obok siebie (fot.2). Budynie ugotować na soku bananowym. Gorący jeszcze budyń wylać na biszkopt z bananami (fot.3) i odstawić całość do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, Śmietan-Fixy i wiórki kokosowe.Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami czekoladowymi (fot.4).Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego
Świat Ciasta