ciasto z banana - 3189 przepisów (strona:46/213)

Szybki piernik bananowy 159

Szybki piernik z dodatkiem bananów, które zarówno nadają ciastu konsystencji jak i są naturalnym słodzikiem. Piernik robi się w kilka minut, po upieczeniu nadaje się od razu do spożycia. Można go przełożyć powidłami i nie trzeba. Odpowiednio udekorowany z pewnością ozdobi Wasz Świąteczny stół. Składniki (na "keksówkę" o bokach 25 x 10 cm): 2 jajka 3 banany 2 szklanki mąki(...)czekoladowe marki Delecta Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany rozgniatam na papkę, dodaję do ubitych jajek (nie mieszam), dodaję rozpuszczone masło, przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz kakao. Teraz całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto

Mango Papaja
48. Cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym 147

koniecznie musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy(...)stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków

Be Fit Be Strong
Chlebek bananowy 260

odstawiamy do przestudzenia.   Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem.   Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.   Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm.   Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym

Ciastkozercy
Ciasto truskawkowo-bananowe 377

wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania.Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce.Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem,a nie tradycyjnie zatopione w galaretce.Polecam do wyprobowania(...)wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem.Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec na pulchna mase.Porcjami wmieszac make,podprazone orzechy i proszek do pieczenia.Ciasto cienko rozsmarowac na blaszce i piec 20 minut.Wyjac,pozostawic do ostudzenia.Truskawki umyc,przepolowic.Banana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowa chmurka 319

folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki(...)szklanki wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy.  Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej

kulinarnyswiatdomi
Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru) 601

jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i bardzo smaczne! Dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Kto się skusi? Bardzo polecam! Składniki: 500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest to 900 g bananów ze skórką) 150 g suszonych daktyli 200 g mąki ryżowej(...)oczyszczonej oraz: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki olej do posmarowania boków foremki Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować

maniapieczenia
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 219

okazji imienin postanowiłam zrobić sobie małokaloryczne mocno kakaowe ciasto, powstało z połączenia wielu przepisów, jakie znalazłam w internecie. Oto moja propozycja :) Składniki:1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 240g fasoli) - użyłam Dawtona1 banan (ok. 100 g)1 cukier wanilinowy (16 g)50 g (2 łyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty)30 g (3 łyżki) płatków owsianych(...)kcal/100g) Duża porcja (1/3 całości) - 343 kcalPodchodziłam sceptycznie do ciast fasolowych, nie wierzyłam, że nie czuć w nich smaku fasoli, a jednak. Fasoli nie poczułam, ciasto smakuje za to bananem i jest mocno kakaowe.   Smacznego

Malowane smakiem
Bananowy song 255

wielkanocny st ół . Przepis na bananowy song znalazłam na blogu Słodki Bratek . Oczywiście nie była bym sobą gdybym czegoś nie p ozmi eniała więc oto moja wersja tego ciasta. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia  masa zielona: 900 ml Pysia zielonego 1 budyń śmietankowy(...)odstawić do stężenia.  Banany obrać,przeciąć wzdłuż na połówki,skropić sokiem z cytryny i ułożyć na zielonej masie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki by całkowicie stężała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,żelatynę w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno,dodać serek,roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotową masę wylać na zastygniętą galaretkę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Tort bananowo karmelowy z Peppą 177

Składniki (tortownica o średnicy 24cm)  Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie 2 śmietan fixy) masa kajmakowa - pół puszki 2 banany Do nasączenia: szklanka wody 3 szklanki cukru sok z jednej(...)Masę kajmakową zmiksować z 1 bananem na gładką masę. Drugiego banana pokroić w plastry. Na dolną warstwę tortu wyłożyć plasterki banana. Posmarować masą kajmakową zmiksowaną z bananem. Przykryć drugim blatem ciasta. Pozostałe warstwy przełożyć śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Nie smarować śmietaną wierzchu i brzegów tortu. Ja to zrobiłam, dlatego masa na moim torcie trochę się

Kulinarne Inspiracje
Ciasto owsiane 112

apetyczny kolor! To moje pierwsze takie ciasto owsiane, warto skusić się na wersję z mąki pełnoziarnistej i dodać garść ulubionych bakalii. Myślę, że np. z bananami będzie smakowało genialnie! Ciasto owsiane Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru

Moja smaczna kuchnia
Biszkoptowe babeczki z bananem. 159

ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na mini babeczki dokładnie natłuścić .Ciasto przełożyć do foremek Banana pokroić w plastry i powkładać po kilka plasterków do każdej babeczki. Piec w temp. 170 C około 15 min. Sprawdzając co jakiś czas.   Czekoladę wraz z mlekiem

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka bananowe z pomarańczą 456

Ciasteczka bananowe z pomarańczą to słodkie krążki przygotowane bez jajek, za to z dodatkiem banana, który doskonale "skleja" ciasto i nadaje mu charakterystyczny, bananowy smak. Do ciasteczek dodałam skórkę pomarańczową, która wspaniale je aromatyzuje i jest też delikatnie wyczuwalna w smaku.  Z poniższych składników przygotować można około 40 słodkich krążków. Jedno ciasteczko zawiera 50-60 kcal. Ciasteczka bananowe(...)jednej pomarańczy Wykonanie: - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem - banana skropić sokiem z cytryny, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać wymieszane składniki suche, cukier puder, posiekane na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii oraz skórkę pomarańczową - składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość luźne i lepkie, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki - ciasto lekko

Smakołyki Bereniki
Chlebek (ciasto) bananowy 352

Jako wegetarianka nie mogłam zrezygnować z jajek czy z masła kiedy robiłam ciasto. Na wszelkie sposoby próbowałam te składniki zastąpić. O ile z masłem nie było

wegetalerze
Skittles czyli kruche ciasto migdałowe z rabarbarem, ananasem i papają 198

zastąpić mąką, w ten sposób zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji o około 9 g i 62 kcal   Przygotowanie: Spód ciasta jest kruchy, więc musisz pomęczyć się z siekaniem składników przez około 10 minut. Mąkę, zmielone migdały, cukier, 1/3 banana i 100 g masła umieść na blacie i siekaj dużym nożem, do uzyskania konsystencji mułki tartej, po czym szybko uformuj(...)Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut. Krem marcepanowy, to nic innego jak zblendowana masa marcepanowa z pozostałą częścią banana, roztopionego masła koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi). Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki. Na lekko przestudzony spód przełóż masę marcepanową

greenscarf
Bezglutenowe naleśniki z kremem bananowym. 161

bananowo - kokosowe: 2 dojrzałe banany  ok.100 g śmietanki kokosowej* Sok z jednej limonki (ewentualnie cytryny) 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej  Wykonanie:  1. Wszystkie składniki sypkie przesiać do miski wlać mleko, wodę dodać ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać do połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno być gęstsze(...)niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia.  2. Smażymy na małej ilości oleju do wysmażenia się ciasta.  3. Przygotowujemy smarowidło. Banany blendujemy dodajemy śmietankę kokosową oraz sok z limonki. Wszystko mieszamy ze sobą do połączenia.  4. Na suchej patelni podprażamy lekko wiórki kokosowe i dodajemy do masy

vaniliowoczekoladowa