Bardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy
Truskawkowa FiestaOmlet na bazie kalafiora Według ilości odsłon, to te właśnie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem :) Wegańskie drożdżówki z bananem Deser owsiany z ricotty Naleśniki z serem Naleśniki z kokosowym twarożkiem Świąteczne dekoracje do ciast Wegańskie pączki dyniowe Placki marchewkowe
Poranek na słodkoDzisiaj przepis na bardzo prosty chlebek bananowy. Kolejny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest to przepis podstawowy, oczywiście możecie do ciasta dodać np. orzechy, rodzynki czy czekoladę, będzie jeszcze smaczniejszy :) PROTEINOWY CHLEBEK BANANOWY Składniki: - 3 banany (350g) - 2 całe jajka + 2 białka - 60g mąki ryżowej - 60g odżywki białkowej (u mnie WPC o smaku białej czekolady) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany
Zgrabne GotowanieDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z
Z Majeczką w kuchnimąki owsianej (zmielone płatki owsiane) - słodzik - 1 banan - 4 jajka - ziarna z laski wanilii - płatki migdałowe Jajka, banana, wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia: 30- 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu posyp
SMYKWKUCHNIPlacki: Płatki quinoa ugotować w 1 szklance mleka według czasu podanego na opakowaniu (około 5-6 minut). Wystudzić. Do płatków dodać rozgniecionego banana, 1 jajko, nasiona chia oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić
My simple kitchenłyżeczki sody Sposób przyrządzenia: Płatki kukurydziane zblendować , dodać kakao, sodę Masło utrzeć z cukrem i jajkiem następnie dodać zgniecione banany W/w składniki plus miód, bakalie wymieszać ze sobą. Blaszkę wyłożyć papierem śniadaniowym, formować z ciasta kulki lub nakładać łyżką następnie spłaszczyć dłonią na kształt małego kotleta. Piec w 175 stopniach ok. 20 min Smacznego
pieprzny smaczekpieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania! Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut
Takie tam pichceniebanany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować kulki. Spłaszczać je i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w 180*C około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowanie dżemu zajmie naprawdę mało czasu. O Trattori kiedyś pisałam tutaj. Na zdjęciach: olbrzymie calzone, a właściwie jego połowa (pieróg z ciasta drożdżowego w wersji wegetariańskiej: nadziewany warzywami i mozzarellą), penne w sosie pomidorowym i smażone banany. Bardzo smacznie i duże porcje. Strawberry jam If you use gelling sugar, all the vitamins and taste will have been preserved
Qlinarnie i Qlinarnie140g banana- po obraniu ze skórki 100g wiórek kokosowych 20g mąki żytniej razowej 1 duże jajko imbir mielony 1 łyżeczka sody PRZYGOTOWANIE: Banana rozgnieść widelcem Dodać jajko i dokładnie wymieszać Wsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsteroliwa - miód - cynamon Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon, jajko, mleko oraz pokrojone w plasterki banany. Wszystkie składniki zmiksować, aby powstała jednolita masa. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oliwie. Ciasto wylać na rozgrzaną patelnie, smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki podawać na gorąco, polane miodem. Smacznego
Fit-aminarozprowadzało na gofrownicy. Gofrownicę należy mocno nagrzać. Za pomocą pędzelka rozprowadź niewielką ilość oleju na płycie gofronicy, łyżką wazową rozprowadzaj ciasto na gofry. Pieczemy na złoty kolor. Z czym podać gofry? - świeże owoce np. truskawki, banany, maliny etc. - cukier puder - bita śmietana - karmel, tofii - Nutella - na co tylko macie ochotę ;-) Dzieci to uwielbiają!!! ;-))) SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIpieczenia, cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać pokruszoną czekoladę. W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Płynne składniki przelać do suchych składników. Zamieszać delikatnie tak by płyn wsiąknął w ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie). Gotową masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 200ºC
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś ciąg dalszy kulinarnych popisów mojej Amelki:)Dodam, że była zachwycona na wieść o wszystkich pozytywnych komentarzach, jakimi uraczyliście jej pierwszy filmik i prosiła, by BARDZO
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławodę bez fusów. Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki. W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Banana kroimy w cienkie plastry. Do każdego naleśnika wkładamy kilka plastrów banana. Zawijamy. Polewamy polewą
Weganka gotujemuffinek:1 szkl. mąki owsianej1/2 szkl. mąki kukurydzianej1/2 szkl. mąki ryżowej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli3/4 szkl. cukru trzcinowego1/4 szkl. oleju rzepakowego200 ml napoju ryżowego Alpro 2 banany średniej wielkości2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody ( lub zamiennie 2 całe jaja )Wykonanie:Na sam początek przygotowujemy mąki.Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku(...)łyżki siemienia i 4 łyżki wody.Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Do naczynia przekładamy rozgniecione banany, dodajemy papkę z siemienia lnianego oraz cukier - dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy składniki suche, na przemian z napojem ryżowym. Ciasta nie miksujemy zbyt dokładnie.Blachę do pieczenia muffnek ( na 12 sztuk ) wykładamy papilotkami, każdą wypełniamy
kolorowotorcikowotego soku uzyskamy) łyżka oliwy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto naleśnikowe. Konsystencja gęstej śmietany, ciasto spływa z łyżki, ale nadal ją pokrywa ;) wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez użycia tłuszczu. My podaliśmy nasze naleśniki z musem z rozgniecionego banana i serka naturalnego. Skomentuj
MamaOskarkaUwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka drobnych płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich, 7 dojrzałych bananów, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Margarynę(...)gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, orzechy i kawę oraz wrzucić pogniecione widelcem banany. Wymieszać dokładnie składniki i przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Dla pewności sprowadzić patyczkiem suchość ciasta
Tradycyjna Kuchniadoskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych
To co kochampewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć(...)bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta i dekorować startą deserową czekoladą. Chodzenie: Wstawić na około 30 min do 1 godziny przed podaniem
KreatywnePinysię czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Ugotowaćpłatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao gorzkiego Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy. Warstwa serowa: 250 g twarogu chudego 1 duża łyżka oleju kokosowego
Chocolate Muffin Blogmleka sojowego Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje. Składniki na masę serową: - 2 kostki tofu Polsoja (360g) - 100 g obranego banan - 150 ml mleka sojowego - 2 saszetki stewii (waniliowa i standardowa(...)czubata łyżka skrobi kukurydzianej Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, aby masa była odpowiednio rozdrobniona a tofu z bananem pozostało bez grudek. Składniki na polewę karobową: - 100 ml wody - 1 łyżeczka oleju kokoswego - 2 czubate łyżki karobu
Zdrowie na języku :Pwody po gotowanej ciecierzycy (ja wykorzystałam gotową wodę z puszki z ciecierzycą) około 1 kg śliwek łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do zamrażalnika na minimum 30 minut. W międzyczasie ubić wodę z ciecierzycy
greenscarfdzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu... Można wymieniać korzyści z jego systematycznego spożywania bez końca. Co do ciasta, nie sądziłam, że zielony groszek może tak świetnie spisywać się w słodkich wypiekach. Zaskoczył mnie swoim smakiem- połączony z bananem- nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze jest przepyszny! SKŁADNIKI: 1/2 szklanki zielonego groszku 30g otrębów banan łyżka nasion
healthy dreamsmoże by masło kokosowe) masa „serowa” 3 kostki tofu naturalnego po 200 g każda 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem roślinnym- 200 ml) 1 duży banan 50 g cukru 20 g cukru waniliowego 250-300 g śliwek 1 duża, kopiasta łyżka mąki ryżowej i 1 mąki ziemniaczanej lub z tapioki 100 g tabliczka gorzkiej czekolady płaska(...)rozetrzyj w palcach. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując spód ciasta. Podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy piecze się spód sernika masz wystarczającą ilość czasu aby przygotować masę serową. Zblenduj dokładnie tofu, banana, połowę jogurtu/mleka. Do powstałej masy przesiej mąki i dokładnie wymieszaj. Posiekaj wszystkie śliwki. Po podpieczony spód
greenscarfkokosowe było jakieś dziwne i masa wyszła bardzo rzadka, więc dla pewności dodałam opakowanie budyniu waniliowego. ciasto czekoladowe: tabliczka gorzkiej czekolady 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150 g masła/oleju kokosowego lub 200 ml oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru (u mnie dark muscovado) około 50 g dowolnych orzechów ( u mnie były to laskowe(...)budyniu waniliowego, równie dobrze można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Banana, masło kokosowe i cukier zbenduj na gładka masę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz razem te dwie masy, najlepiej za pomącą dużej łyżki. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą przesiewając ją partiami. Gotowe ciasto jest gęste. Przełóż połowę na dni formy wyłożonej papierem do pieczenia
greenscarfcieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 350-400 g jagód kruszonka: 50 g mąki pszennej (użyłam(...)wiórków kokosowych Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj połowę masy bananowej, przemieszaj dużą łyżką, potem dodaj połowę mleka, znowu przemieszaj i powtórz czynności. Nie mieszaj za długo ciasta, użycie miksera też jest zbędne. Ciasto jest gęste, ale bardzo mokre, dokładnie widać
greenscarf