wiśniowy kokos, ciastka kokosowe PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolipudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko Nadzienie: 1 litrowy słoik wiśni bez pestek 1 galaretka wiśniowa wiórki kokosowe czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Kruchy spód: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie
Ala piecze i gotujewierzch zetrzeć jedną czekoladę. Piec 30-35 minut w temperaturze 160 stC. * Dodatkowo dodałam do ciasta wiśnie marki Stovit (ułożyłam równomiernie w rzędach 6x5, następnie posypałam czekoladą i dopiero wstawiłam do pieczenia). Po upieczeniu, dla przełamania słodyczy podawałam także polane sosem wiśniowym i wiśniami
Tradycyjna KuchniaKokosowe awokado pancakes* z sosem wiśniowym *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko
More food, love and dreamsbyły nasze torciki). Śmietanę ubijamy,* pod koniec dodajemy fix oraz cukier puder. Biszkopciki smarujemy konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Górę ciastka dekorujemy śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy czekoladą. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. *należy pamiętać, że śmietanę nie można zbyt długo ubijać, ponieważ może wytworzyć się masło. Moje posty
Słodka Stronaunikać nabiału, to takie ciasto dla mnie jest strzałem w dziesiątkę! Robi się je stosunkowo szybko. Najdłuższy etap to studzenie galaretek i czekanie, aż zaczną tężeć. Reszta to pestka. Ciasto nie wymaga dużych umiejętności, a prezentuje się ładnie, bo kolorowo, a przede wszystkim jest smaczne. O to przecież chodzi, aby wyglądało i smakowało ;) Składniki na biszkopt : 6 dużych(...)Ponadto: 3 dowolne galaretki (u mnie gruszkowa, wiśniowa i cytrynowa) 2 jabłka Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm
Słodki ZakątekDobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody Krem czekoladowy: ½ litra mleka(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża paczka herbatników maślanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru
Wanilia i Kardamontakiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość spore oraz proste w przygotowaniu i z pewnością każdemu się uda. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Masa: 500g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 50g cukru pudru Wierzch: 1 galaretka wiśniowa 100g wiśni z kompotu (mogą być świeże(...)przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość. Na dnie tortownicy wysłanej papierem do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym. Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!). Następnie należy poukładać odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce do momentu całkowitego jej zastygnięcia. (*) Jeśli śmietanka
Di gotujekruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową z aromatem migdałowym. Czas wykonania: 3 h – 3 h 30 min Ilość porcji: 27 kawałków Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki zmielonych migdałów (30 g migdałów blanszowanych) 200 g masła lub margaryny 2 łyżki śmietany 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: Słoiczek dżemu (porzeczkowego lub wiśniowego) Przygotowanie: Budyń: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka
W Mojej Kuchni Lubięczekolady - 1 słoik dżemu wiśniowego Składniki na krem: - 50 dag serka mascarpone - 500 ml śmietany kremówki 30 % - 5 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie śmietan fixu 1. Herbatniki przesypuję do mocnego worka, owijam ścierką i ugniatam wałkiem żeby powstał proszek i drobne kawałki. Roztapiam masło i czekoladę (odkładam dwie kostki czekolady do starcia na wierzch ciasta). 2. W dużej misce łączymy
Apetyczna babeczkaużyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle ma)) 5o gr gorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis naszczypta * agar agar – 2 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KAWIOR WIŚNIOWY: Sok wiśniowy mieszamy z pieprzem cayenne i agarem, podgrzewamy ( gotujemy ). Przelewamy do strzykawki, wypuszczamy kropla po kropli na schłodzony olej. CIASTECZKA SEROWE: Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA(...)tuńczyka, dodajemy koniak ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą, pieprzem i drobiną soku z cytryny. Przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Schłodzony mus podajemy na kruchym ciasteczku z kawiorem wiśniowym. Smacznego
Ostra na SłodkoDodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić(...)miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy paski galaretki a pomiędzy nimi
Domowy Smak Jedzenialekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym, malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczne ciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel ( PRZY KUBKU KAWY ) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta ( RYBKA ZWANA MARTĄ ) raczyła swoimi grissini. Grażynka ( GRAŻYNA GOTUJE ) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką
W kuchni Karmel-itkiwiśniowe 2,5 łyżki żelatyny 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru pudru 150 g śmietanki 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto
RAROSSA