zwykłego (200 g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g) 3-4 łyżki kakao (około 35 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić to w tym momencie
Passions hobbies lifemasła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 4 białka opakowanie kisielu wiśniowego 120 g cukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia250g mąki - 100g cukru pudru - ziarenka z laski wanilii - 2 budynie śmietankowe - 1 galaretka pomarańczowa - 600ml mleka - 1 galaretka wiśniowa - owoce letnie ( u mnie agrest, maliny, porzeczki i truskawki) Z mąki , masła cukru i ziaren wanilii zagniatamy szybko elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy ( u mnie śr.,28cm) i wkładamy(...)galaretką pomarańczową gotujemy według przepisu na budyń. ( tak - galaretkę wsypujemy razem z budyniami do mleka) Kiedy budyń zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia. Kiedy ostygnie przekładamy na ciasto a na budyniu układamy owoce. Całość zalewamy galaretką wiśniową i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretek
Kuchnia Pełna EmocjiDziś zapraszam wszystkich na kremowy sernik czekoladowo-wiśniowy. Kocham czekoladę, bardzo lubię serniki, więc znów postanowiłam je połączyć i upiec sernik z czekoladą, lecz tym razem słodycz ciasta przełamałam dodatkiem wiśni. I to był strzał w dziesiątkę! Całość tworzy spójną, wysublimowaną całość. Ciasto jest pyszne, więc mogę je szczerze polecić. Prawdziwa rozpusta na koniec karnawału!!!! Składniki na sernik "Wiśnie(...)formie wyłożonej papierem tworząc spód i 2-3 cm rant. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu
Rozpustne gotowaniewakacje często pojawiają sie u mnie ciasta bez pieczenia, oczywiście obowiazkowo z owocami. Ze względu na alergię mojej córy na białko mleka krowiego, dziś kolejne ciasto bez laktozy. Chrupiący spód, pyszna wiśniowa frużelina i do tego kakaowa pianka stanowią całkiem zgrane trio, które na pewno długo nie postoi w Waszych lodówkach, zatem jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś wiśnie bierzcie się szybko(...)płatków owsianych Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z płatkami owsianymi. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy (26cm). Frużelina wiśniowa: 500 g wiśni 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane
Cynamonowe szczęściecieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem z agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie w trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :) Frużelina wiśniowa z chilli: Składniki
pyszne zdrowościważne gdzie? Ważnie z kim :) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina wiśniowa: 750 g wydrylowanych wiśni 4-5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczenej(...)konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do gorącej (nie wrzącej!) masy. Dokładnie ze sobą połączyć i schłodzić. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć wykładamy ją na masę jogurtową i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenwyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. UWAGA : U mnie ciasto wyrosło z lekkim wybrzuszeniem, więc po wystudzeniu delikatnie wyrównałam je nożem. Frużelina wiśniowa: Wiśnie rozmrozić ( najlepiej wyjąć je z zamrażarki wieczór wcześniej ). Z soku, który puściły odlać około 1/4 szklanki. Wiśnie oraz pozostały sok umieścić(...)Łyżeczką zrobić w masie kilka rowków ( wzdłuż blaszki; u mnie było to 5 rowków ). W powstałe zagłębienia nałożyć frużelinę wiśniową, następnie drugim końcem łyżki zrobić w poprzek kilka esów - floresów ( tak, aby frużelina lekko wymieszała się z masą serową ). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. * Frużelina musi być przygotowana i wystudzona przed wykonaniem masy serowej
Opowieści z piekarnikaJeśli poszukujecie pomysłu na zdrowe ciasto na zbliżające się święta to biegnę z pomocą! Tarta z budyniem i musem wiśniowym przygotowana bez dodatku cukru, a jedyną wykorzystaną mąką jest kokosowa. Spód tarty jest delikatnie kokosowy w smaku. Dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też(...)cukru 300 ml mleka Łyżka miodu MUS WIŚNIOWY 400g mrożonych wiśni bez pestek 4 łyżki nasion chia SPÓD Twarożek rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć z jajkiem Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach zwartą kulę, nie powinno kleić się do rąk Ciastem wylepić dno i boki formy Piec 20-25 minut
HealthyCreationskrańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym(...)tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu
królestwo garówKocham i uwielbiam.Takimi słowami mogę określić smak tartaletek. Bardzo kruche ciasto i pyszne krówkowe nadzienie a do tego konfitura wiśniowa dająca lekko kwaśnego smaku. Polecam wypróbować. Z podanych składników wychodzi 25-30 tartaletek (ilość w zależności od wielkości foremek). Ciasto 300 g mąki tortowej 4 żółtka 1/3 szklani cukru pudru 100 g masła szczypta soli Do miski wsypać przesianą mąkę(...)cukier puder,sól i żółtka.Masło pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników,zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Foremki posmarować olejem(koniecznie).Ciasto jest dość kruche i nie da się go rozwałkować,dlatego trzeba zrobić kulkę w wielkości piłeczki do pingponga,rozpłaszczyć ją ręką i dokładnie wylepić foremkę.Dno nakłuć widelcem.Piec w 180 º C przez
Anielskie wypiekisię poczuć, jak na królewskim dworze. Jeden kawałeczek wystarczy, aby kubki smakowe zaczęły tańczyć walca.... Wykwintny Zawrót Głowy www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto I: 250 gram cukru pudru (ok. 1 1/2 szklanki) 150 gram margaryny 150 gram mąki 5 jajek opakowanie kisielu wiśniowego łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć, dodając po łyżce cukier oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kisielem(...)kolorze wiśnie z kompotu Pierwsze ciasto "kisielowe" posmarować dżemem i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. Na wierzchu można poukładać owoce z kompotu. Polewa pół litra kompotu wiśniowego budyń waniliowy galaretka wiśniowa W kompocie ugotować budyń. Do ugotowanego, gorącego budyniu, wsypać galaretkę w proszku i mieszać
Kuchnia smakówCiasto oczywiście na dużą blachę gdyż wychodzi dostatecznie wysokie. S.Anastazja w przepisie podała by użyć jasnego dżemu,ale uważam,że ciemniejszy dżem nadał temu ciastu trochę lepszego wyglądu i smaku - użyłam dżemu wiśniowego,porzeczkowy też będzie ok. Biszkopty zawsze nasączam jakimś ponczem - czy to z alkoholem czy nie,ale nasączam,gdyż nie lubię suchych ciast
Niespełnione zdolności kulinarneSernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, […] Artykuł Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową pochodzi z serwisu Wędrówki
Wędrówki po kuchniNiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki
Szczęśliwa kuchniaNiesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com