ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:30/169)

Bomba galaretkowa 155

pieczenia Na piankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt.  Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo

My sweet a life
Kwiaty z konfiturą 117

wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą  200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch. Nie przestając dodajemy jajo. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję wsypujemy przesianą mąkę oraz resztę składników. Teraz możemy postąpić(...)domu wyciskacz do ciasteczek, wyciskamy ciasteczka prosto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w środku robimy palcem małe wgłębienie i umieszczamy w nim odrobinę konfitury. 2. Formujemy z ciasta kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze. W środku robimy dołek i wypełniamy go konfiturą. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut. Przy zdejmowaniu

Zapiski Młodej Żony
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 146

mąki pszennej (luksusowa typ 550) 130 g cukru 40 g drożdży 125 ml mleka 100 g masła 5 żółtek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 4 łyżki konfitury wiśniowej 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu) cukier puder do posypania babki     Wykonanie: Z 2 łyżek mąki (z 400 g), drożdży, połowy(...)miski ciasto. Przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.     Formę do pieczenia baby wysmarowałam masłem. Do konfitury wiśniowej dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam.     Wyrośnięte ciasto zarobiłam na desce. Podzieliłam na 4 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na krążek, w środku zrobiłam dziurkę na komin foremki. Do wysmarowanej tłuszczem foremki   włożyłam

Kuchnia u Krysi
Frużelina wiśniowa-przepis podstawowy 164

Frużelina wiśniowa jest pyszna. Przygotujemy ją dosłownie w 20 minut. Idealna jako dodatek do lodów, naleśników, placuszków czy różnych deserów. Lekko kwaśna, więc idealnie przełamie nam

Izabelawkuchni
Torcik Wuzetka 330

łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec cukier, następnie miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać

Gotowanie...to proste !
Szybka tarta z wiśniami 239

się je po wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę , wtedy będzie jednolita.  Składniki  opakowanie ciasta kruchego,  opakowanie mrożonych wiśni,  galaretka wiśniowa tężejąca w 30 minut Delecta  - taką polecam ze względu na czas Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało

AZgotuj!
Czekoladowe ciasto z wiśniami 188

Dziś na przykład zaprezentuję Wam bardzo soczyste, czekoladowe ciasto, które przygotowałam na Spotkanie Warszawskich Blogerów Kulinarnych, organizowanych tym razem w formie pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami. Składniki : 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki

Słodkie Przyjemności
Fale Dunaju z wiśniową pianką 170

Uwielbiam to ciasto! Dwukolorowe ciasto z zanurzonymi wiśniami, które tworzą fale, poza tym masa budyniowa, wiśniowa pianka oraz polewa czekoladowa. Kto nie próbował tej wersji to szczególnie polecam. Miłego pieczenia kochani!  Składniki(blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki(...)cytryny i miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na wiśniową piankę i równomiernie rozsmarowujemy.  Czekolady łamiemy na kawałki do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli Waszym zdaniem polewa będzie zbyt gęsto to należy dodać niewielką ilość mleka. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo możemy zrobić wzorki za pomocą widelca

kulinarne odsłony pati
Ptysie z wiśniowym kremem 115

inaczej. Te uroczo różowy krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 36% 100g śmietankowego sera wiśniowa frużelina cukier puder do posypania(...)zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałą wodą, wlać do wiśni, gotować mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Kisiel zdjąć z ognie, wymieszać z żelatyną, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować ciasto: do rondla wlać wodę, mleko, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagotować, żeby masło się rozpuściło. Rondel zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę, wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie

Obiad gotowy
PĄCZKI Z KONFITURA WIŚNIOWĄ 147

zapachu rumowego. 8. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.   9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka, na grubość(...)pomocą kubka lub szklanki wycinamy w cieście kolka. 11. Na środek każdego kolka , nakładamy ok łyżeczkę konfitury wiśniowej. 12. Zlepiamy naszego paczka, tworząc najpierw sakiewkę, którą później w rekach zmieniamy w kulkę. 13. Miejscem zlepienia układamy na posypanej stolnicy i zostawiamy na chwile by nasze paczki troszkę podrosły. 14. Smażymy w głębokim, nagrzanym tłuszczu z obu stron do brązowej skorki

Kulinarnie z Polką na Kresach
PLEŚNIAK 153

łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia 139

cukru (razem 80 g)  750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych lub maślanych 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe  Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia? Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie się rozpadnie

Kuchcik gotuje
Ciasto "Zośka' 138

ciasto, warstwowe, które nazywa się "Zośka" nie mam pojęcia dlaczego taka akurat nazwa, ale ciasto jest pyszne, nie przesłodzone, a warstwy prezentują się bardzo efektownie i na dodatek ładnie się kroi. W oryginalnym przepisie warstwa śmietankowa jest na górze, a na dole galaretka, do której dodane są wiśnie. Ponieważ wiśni u mnie już brak zrobiłam tylko warstwę galaretki wiśniowej(...)Przełożenie: 400 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki wiśniowe Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową. Złożenie ciasta: na placku kakaowym rozprowadzamy śmietanę i przykrywamy plackiem orzechowym, na którym rozprowadzamy równomiernie tężejącą galaretkę

Cynamonowe szczęście
ciasto Fiona 604

masa stężeje. Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. dodatkowo: 2 opakowania delicji (malinowych lub wiśniowych) 1-2 galaretki malinowe na wierzch ciasta 500 ml gorącej wody lub przy dwóch galaretkach 800 ml wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Czarna Owca ;) 37359

końcu jest! Puchate jak owieczka, ale ... czarna :P Ciasto zostało złożone z kilku przepisów, które już kiedyś pojawiły się na blogu- taki mieszaniec- przekładaniec . Ciasto kakaowe pochodzi z przepisu na Kostkę Wiśniową Pani Doroty Świątkowskiej.  Masa natomiast to jedna z moich ulubionych mas do ciast, ponieważ jeszcze nigdy mnie nie zawiodła ;) Jest nie za bardzo słodka, a przy

Czerwona Porzeczka