ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:114/169)

Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 508

mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy  - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy

Ptasia Kuchnia
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 155

osoby Ciasto na naleśniki - 2 jajka - 210 gram mąki pszennej(użyłam 405) - 150 ml mleka - 150 ml wody gazowanej -1 łyżkę cukru - szczypta soli Do przełożenia - serek mascarpone 250 g - pół tabliczki gorzkiej rozpuszczonej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa   - 2 białka

Basia w kuchni
Rolada czekoladowa z galaretką jeżynową na Boże Narodzenie 285

Rolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier

SMYKWKUCHNI
Wiśniowy marmurek 122

Dzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może

Zainspirowana w kuchni
Ciasto biszkoptowe skubane 201

przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery.  Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 6 jajek(...)oleju 1 łyżka octu polewa: 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao naturalnego dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku kupione tutaj   (u mnie wiśniowe) 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru) Przygotowanie: Ubić z białek pianę, pod koniec stopniowo

Kuchcik gotuje
Tort schwarcwaldzki 274

długo, aż ciasto nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki. Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku

Ala piecze i gotuje
Lekki piankowy tort na zimno 152

proponujemy przygotować jakieś fajne ciasto dla babć. Dzisiejszy przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka(...)wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać :) Smacznego *ilośc wody dotyczy galaretek normalnie ropzuszczanych w 500ml wody

Kolizje Smaków
Krucha tarta ze śliwkami i kremem 162

później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków. Jesień to też czas na  drożdżowe bułeczki ze śliwkami . W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami. Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki,  został przygotowany na bazie mleka i mąki kukurydzianej. Idealnie się(...)weekend 💗. Parę słów o śliwkach Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września. Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka. W Polsce najbardziej popularne są oczywiście węgierki

Kulinarne przygody Gatity
Tort urodzinowy 110

szklanki mąki tortowej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych  * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru  Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę(...)delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia.  Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno.  Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie.  Każdy blat nasączyć syropem z wrzątku , cukru i cytryny. Na pierwszej warstwie rozsmarować bitą śmietanę a na to posypać orzechy. Na drugi wyłożyć dżem wiśniowy i na górę bitą

Magiczne Życie Marty
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 121

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)masła extra 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 1 łyżka żelatyny Masa porzeczkowa: 450g dżemu porzeczkowego 1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 150g płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę

Szalona Kuchnia Eweliny
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 147

zajrzyjcie. Moja legumina to coś w rodzaju sufletu gotowanego w wodnej kąpieli. Dodałam do niej trochę kawy, więc nie jest mdła, lecz delikatnie słodka i kawowa. Udekorowałam moją ulubioną wiśniową frużeliną , ale Wy możecie dodać owoce w syropie, dżem, konfitury - wszystko to, co lubicie. Składniki na 2-3 porcje: 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Inspiracje na Wielkanoc 2019 167

sosie wiśniowym Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami Ziemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami   Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami

karmelowy
Ciastka wiśniowe z czekoladą 85

użyłem wiśniowej ), - 1 jajko, - 1/2 szklanki cukru, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - około 2,5  szklanki mąki, - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. Wykonanie : Wiśnie drobno posiekać ( najlepiej, gdy są zamrożone ). Przełożyć do miski, dodać cukier i jajko. Masło rozpuścić i do gorącego wsypać herbatę. Chwilę zaparzać i dodać do miski. Wymieszać i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, ewentualnie dosypać

Przepisy Mikołaja
Puszyste naleśniki twarogowe 163

dżem np. wiśniowy WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno twaróg, masło i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, po czym wsypać do składników mokrych i zmiksować do ich połączenia. Patelnię rozgrzać, wlać chochlą porcję ciasta, rozprowadzić

Passions hobbies life