ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:573/881)

Ciasto Krówka 224

wodę-mieszamy na małym ogniu aż się ładnie rozpuści,lekko studzimy. Ucieramy margarynę,dodajemy po łyżce już ostudzony budyń i alkohol,miksujemy na gładką masę,wykładamy ją na biszkopt i rozsmarowujemy.na to układamy biszkopty moczone w herbacie, wierzch polewamy polewą krówkową. Najlepiej jest jeszcze schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce. Smacznego

Swojskie jedzonko
Ciasteczka z nutellą 166

miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników.  Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba

Słodkie okruszki
Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) 174

miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej

Słodkie okruszki
Ciasto ciecierzycowo-kokosowe 164

dwóch zupełnie innych smaków. Ciecierzyca i kokos? A w dodatku w postaci ciasta? Warto przygotować dla gości! Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki mąki z ciecierzycy 2 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Chałwowiec 169

wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu

Cynamonowe szczęście
Z lucynowskiego gniazda 129

soli. Następnie zmniejszyliśmy ogień i szybkim ruchem wsypaliśmy mąkę. Calość Slawek energicznie ucierał na ogiu do momentu uzyskania gladkiej i lśniącej masy. Kolejny etap pracy należal do Sebastiana. Gdy masa wystygła przełożyliśmy ją do miski, pojedynczo wbijaliśmy jajka, a całość Sebek miksował na najwyższych obrotach.  Gdy ciasto było gotowe napełnialiśmy nim szprycę z jak najgrubszą końcówką. Radzimy zaopatrzyć

Sprawni w smaku
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 108

tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto

Camilla w kuchni
Muffinki z maślanym kremem. 139

proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy. 3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając.Na koniec

Izabelawkuchni
Ciasteczka -pień drzewa 163

Cukier utrzeć z jajkiem, potem dodać miód, sól oraz mleko i dalej ucierać.Następnie dodać miękkie masło i dokładnie utrzeć z resztą masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około  1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z lodówki .Z kawałeczka ciasta uformować wałeczek o grubości

Moje domowe kucharzenie
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 112

dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia

Słodkie zapomnienie
Świąteczne lukrowane pierniczki. 180

kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, wykrawamy foremkami pierniczki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. 4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy

Izabelawkuchni
MIODOWNIK 156

całość na małym ogniu około 5 minut, gotową masę wykładamy na surowe ciasto Krem budyniow y : budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 400ml mleka i 3-4 ł yżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy do ostudzenia (budyń warto przykryć   folią spożywczą, unikniemy wtedy powstania kożucha ) masło ucieramy na puszystą   masę, następnie partiami dodajemy przestudzony budyń, łyżka po łyżce

Słodkie zapomnienie
Świąteczny makowiec 114

mieszamy. Masę makową dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście. 3. Ciasto z rozsmarowaną masą makową zwijamy w roladę. 4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni. 5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty. Lukrem polewamy

Kuchnia u Bietki
muffiny orzechowe ze śliwkami 144

pszennej 1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych 10 dojrzałych śliwek wykonanie: Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku.  Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni

babka w formie
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 190

rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rolady prosto

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki ze śliwką i rodzynkami. 149

kokosowe do posypania babeczek   WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywną pianę, masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na krem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowe ciasto marchewkowe 142

Świetna alternatywa dla słodkich wypieków z owocami. Marchewka dodaje wspaniałego uroku dla ciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 6 łyżek mąki jaglanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleczka kokosowego aromat marchewka Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe

Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarnisty mugcake 174

Świetną alternatywą od omletów czy gofrów są ciasta z mikrofalówki, czyli mugcake. Wykonuję się je błyskawicznie, a smak jest bardzo dobry! Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy aromat, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki ogórkowo czosnkowe ze szczypiorkiem. 163

świeżo upieczone naleśniki. Tym razem naleśniki na słono z twarożkiem i dodatkami. Ciasto naleśnikowe robimy ze szklanki mleka, jajka, szczypty soli, mąki i wody. Wszystko miksujemy razem do uzyskania odpowiedniej rozlewającej się konsystencji. Do farszu potrzebujemy twarożek, ogórek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i trochę śmietany. Ogórek ucieramy na tarce, odsączamy wodę. czosnek wyciskamy przez praskę, szczypiorek drobno kroimy. Wszystkie przygotowane

chleba naszego
Babeczki wielkanocne 139

minut mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Do ubitej masy dodajemy połowę wcześniej wymieszanej mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia.  Następnie dodajemy śmietanę, resztę mąki  i sok z cytryny. Foremki do babeczek smarujemy masłem  i wysypujemy mąką. Napełniamy je ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po ostudzeniu babeczki

Pyszności Słodkości
Kruche babeczki 809

cukier, dodajemy margarynę, łączymy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Przygotowanym ciastem napełniamy formy do babeczek. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Krem: 200 g masła 300 g cukru pudru 6 gotowanych żółtek alkohol (spirytus lub rum) Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach żółtka i ucieramy

Smaki Na Talerzu
Babka kakaowa ucierana 155

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, a w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać nią pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się całkowitego czekolady. Polać babkę i udekorować posypką. babka kakaowa ucierana

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem 152

sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Masło i puder ze słodzika umieszczasz w misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie

Moja Micha
Babeczki drożdżowe do koszyczka 137

Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Rogaliki babci Zosi 145

masła -szczypta soli -aromat -słoiczek smażonych wiśni -cukier trzcinowy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, pozostałe mleko i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 237

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 218

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Babeczki w owocami i bitą śmietaną 248

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Tort z małych pączków z dziurką 161

momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować

Mama Gotuje
CZEKOLADOWA LAZANIA NALEŚNIKOWA Z SEREM 300

PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NALEŚNIKOWE: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładkie ciasto ( w razie potrzeby dolewamy mleka ). Smażymy duże, średniej grubości naleśniki ( ja smażyłam na kwadratowej, grillowej patelni Ballarini. Jeśli nie macie kwadratowej usmażcie na okrągłej i zróbcie lazanię w formie tortu ). NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. CAŁOŚĆ: W naczyniu układamy naleśnik, pokrywamy

Ostra na Słodko
Babka ucierana na Wielkanoc 230

łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Włoskie migdałowe ciasteczka 139

skórki) lub połamanych płatków migdałowych Ok. ½ szklanki cukru pudru Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z borówkami 144

posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie(...)łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut

pink envelope
Czekoladowa babka z malinami 137

wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao i mleko a następnie bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować formę na babkę. Wysmarować dokładnie tłuszczem i podsypać bułką tartą.  Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 113

dużego czerwonego grejpfrutaSposób przygotowania:Do robota kuchennego wrzucamy masło dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Następniewlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Pierniczki 437

powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek.Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem. Odcinamy

Made By Mom And Son
Babka ucierana na Wielkanoc 430

łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 150

czas upiec:) Przepis dostarczyła Dona...teraz czekam tylko jeszcze na jej zdjęcie;) Ciasto OK;) Dzięki:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu

Anioły w kuchni
Walentynkowe magdalenki 178

pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt kakaowy - przepis 191

biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Jest on podstawą do wielu ciast. Przygotowanie nie jest zbyt trudne. składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szklanki mąki 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy przesianą

SMYKWKUCHNI
Pomarańczowe kwadraciki 138

pieczenia - 2 łyżki miodu - 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte skórki z owoców. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka

Zainspirowana w kuchni
Piernik 189

sztywno z dwoma łyżkami cukru. 3. Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło. Dodawać na przemian mąkę z mlekiem, kolejno dodajemy powidła, bakalie, miód kakao i sodę. 4. Na sam koniec dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. 5. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy ok 40min. max. 1h. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe;) Zdjęcie

Kuchnia Pełna Pasji
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 143

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę

Salonik smaków
Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film 178

szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi truskawkami. Torcik wstawiamy do lodówki na około

Smakowite Dania