ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:566/881)

Błyskawiczne ciasto serowo czekoladowe 151

twarogu 3 jajka 3 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, w proszku CIASTO CIEMNE Do naczynia themomiksa włożyć czekoladę , rozdrobnić 10 s /obr 8, Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2. Przelać do innego naczynia. W naczyniu thermomiksa założyć motylek,wbić jajka , dodać cukier i ucierać 3 m / obr 3. Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 3. Wlać przestudzone

Moje domowe kucharzenie
KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY) 167

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka

Kuchnia MagdaLeny
Miękkie Czekoladowe Ciasteczka Z Orzechami 159

Masło ucieramy razem z cukrem na puch. 2. Wbijamy jajko i dalej ucieramy. 3. Następnie dodajemy kakao, sodę, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez

Gotowanie...to proste !
Słoneczka z marmoladą różaną 122

różana do przełożenia ciasteczek Wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ugniatania. Chłodzimy w lodówce min. 30 min, a następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy okrągłe kółeczka. Z białka i cukru pudru ucieramy lukier. Smarujemy cieniutką warstwą każde kółeczko i układamy na blasze wyłożonej papierem

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem 311

ucierać przez około 1 minutę, aż stanie się kremowe. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię

Mała Cukierenka
Ciasto gryczane z brzoskwiniami 141

coraz więcej. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie ich w słodkich wypiekach. Polecam upiec ciasto gryczane z brzoskwiami.  Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju koksowego nierafinowanego 3 łyżki mąki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat 2 obrane i pokrojone brzoskwinie Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy, proszek do pieczenia

Truskawkowa Fiesta
Malinowe szczęście zimową porą 126

gładką masę. Dodajemy do masy serek homogenizowany oraz cukier waniliowy i ponownie ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko do połączenia składników. Wlewamy masę serową na warstwę ciastek i wyrównujemy wierzch ciasta. Maliny gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem. Masę serową dekorujemy kleksami musu malinowego. W każdym

KulinarneImpresje.pl
SZAMPAŃSKA WUZETKA 145

To już ostatni mój przepis w tym roku... Aby zakończyć rok 2017 postanowiłam upiec imprezowe ciasto - szampańską wuzetkę🍸 Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze

Kuchnia MagdaLeny
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 222

biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt. Posmarować go powidłami śliwkowymi. 8. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 5-6 partiach dodać orzechowy budyń

Mała Cukierenka
BABKA JOGURTOWA Z FIGAMI 136

mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, odstawiamy w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt oraz skórkę z cytryny, miksujemy na koniec do masy dodajemy wymieszane suche składniki, całość mieszamy tyko do połączenia składników ciasto przekładamy do formy keksowej (+/-10x29cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka Z Masłem Orzechowym I Marmoladą 135

jajko 100 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody marmolada  1. Masło ucieramy z cukrem. 2. Dodajemy jako, miksujemy, a następnie dodajemy mąkę i na koniec sodę. Zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. 3. Po tym czasie, wyjmujemy z lodówki, odrywamy małe kawałeczki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce spłaszczając je na ciasteczka

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 209

soli 1 łyżeczka cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie. Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem. Dorzucamy orzechy i rodzynki wymieszane z resztą maki. Zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do rąk więc warto zostawić je na 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z malinami 182

nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasto w roli głównej - maliny. Składniki: 2 jaja 6 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki ksylitolu szczypta proszku do pieczenia cynamon 1/4 szklanki soku z malin 1 łyżka oleju aromat maliny Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz malin). Masa powinna

Truskawkowa Fiesta
Babeczki z czekoladą / /Muffinki z czekoladą 153

czekolada, polewa i posypka do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka w temperaturze pokojowej ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy olej, olejek i na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. 2. Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. 3. Pieczemy w 180 st.C przez ok 20 minut

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 183

spód czekolady się roztapia, zdejmujemy garnek i dopiero wówczas mieszamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem (i cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
SERNIK WYKWINTNY 131

opcjonalnie bakalie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st bez termoobiegu. Przygotujcie formę do ciasta 25x30 cm, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło utrzyjcie mikserem, aż stanie się puszyste, ucierając nadal dodawajcie porcjami zmielony twaróg. Przygotujcie trzy osobne misy. W pierwszej utrzyjcie do białości żółtka z cukrem (ucierajcie dosyć długo, najlepiej kilkanaście minut), w drugiej ubijcie białka ze szczyptą soli

OliveandThyme
Mini pączki z serem ricotta 194

wanilii dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Serek ricotta ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię ciągle ucierając wszystko mikserem. Powinna nam wyjść masa znacznie gęstsza niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron jak pączki w temperaturze nie zbyt wysokiej

Życie zaczyna się w kuchni
Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką 154

łyżki konfitury z pomarańczy ( w książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i skórkę pomarańczową. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy ciasto na ptysie. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim

Mienta blog
Babka z mandarynkami i zieloną herbatą 115

Składniki na lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki zielonej herbaty Wykonanie ciasta: Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy ją do ostygnięcia - wystarczy pół szklanki. Myjemy i obieramy mandarynki. Miksujemy na mus mandarynkowy (jeśli trafimy na mandarynki z dużą ilością pestek staramy się je wyciągnąć).  Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem

Mania Wypiekania
ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami 177

można zostawić większe kawałki, ciasteczka będą jaśniejsze, ale czekolada bardziej wyczuwalna. Przygotowanie: Ucieramy mikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

KasiaiKrzysiu.pl
Tęczowy tort 156

każdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu

Gotowanie moimi oczami
Nastroszone bułeczki drożdżowe 129

mleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Ciasto Cappuccino 239

pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy

kgwjanczewo
Biszkopt z masą truskawkową 170

białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie

Salonik smaków
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 81

kwiatów lawendy skórka otarkowana z połowy cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem. Kiedy cukier dobrze się rozdrobni, dorzucamy żółtko i kilka kropel aromatu oraz kwiaty i otartą skórkę. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając. Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę. Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać

Kuchenna Kontrrewolucya
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 129

łyżki cukru 100 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka kawowa 135

Wykonanie: Kawę zaparzyć i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto

In my kitchen
Naleśniki mięciutkie i puszyste 60127

posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej

KasiekGotuje
Babka kokosowa 146

cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania ( nie przerywając ucierać) dodać stopniowo po jednym jajku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki Bananowe 140

jajka284 g śmietany 12 %2 duże dojrzałe banany Sposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i rozdrobnione ( może być widelcem) banany. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki. Do maślanej masy dodajemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Po połączeniu wszystkich składników, przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (wyszło 18 średnich muffinek).Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Babka maślana 144

następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka owsiane z żurawiną 150

pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soligarść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki Przygotowanie:Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze

Smakowity Blog Kulinarny
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 151

kremu... Muszę Was uprzedzić, że sposób przygotowania babeczek jest dość nietypowy - najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczne waniliowe ciasteczka z nerkowcami 202

proszku do pieczenia Aromat waniliowy 2 jajka 1 łyżka serka homogenizowanego Przygotowanie: Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę i proszek wsypujemy do miski i ugniatamy. Z ciasta formujemy długi spłaszczony wałek, dzielimy na pół i wykrawamy prostokąciki. Smarujemy ciasto białkiem

Czarnawisienka
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 227

wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika

Kulinarne przygody Gatity
Wspomnienie Świąt - keks 167

łyżeczki proszku do pieczenia   Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Babeczki kawowe z cynamonowym kremem 171

papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce.      Zabieramy się na krem. Masło ucieramy mikserem na najszybszych obrotach aż do momentu, gdy będzie lekkie i puszyste. Dodajemy

sama złodycz
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 185

dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, patyczek jest suchy. Amandine(...)ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku dodajemy rozpuszczoną kawę oraz odrobinę rumu. Jeżeli nie mamy rumu można dać czysty spirytus. Uwaga! zbyt duża ilość spowoduje, że masa będzie rzadka. Przepisy na torty: tort węgierski , tort z orzechów laskowych , tort pomarańczowo-cytrynowy Teraz czas na syrop do nasączenia ciasta

Korniszonki
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 137

dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, patyczek jest suchy. Amandine(...)ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku dodajemy rozpuszczoną kawę oraz odrobinę rumu. Jeżeli nie mamy rumu można dać czysty spirytus. Uwaga! zbyt duża ilość spowoduje, że masa będzie rzadka. Przepisy na torty: tort węgierski , tort z orzechów laskowych , tort pomarańczowo-cytrynowy Teraz czas na syrop do nasączenia ciasta

Gotujemy i jemy