ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:566/881)

Piernikowe Choineczki 214

kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy.Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy miód. Jeśli miód jest w postaci stałej, podgrzewamy go wcześniej, pozostawiamy do wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy.Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki  i wyrabiamy ciasto, tak, żeby było gładkie.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Czerwona Porzeczka
Faworki drożdżowe 198

miski i robimy w niej wgłębienie.Ucieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy mleko i łyżkę mąki, mieszamy i wlewamydo wgłębienia w mące.   Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.   Rozczyn wyrośnięty.   Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 176

zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.   Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy

Maminek kulinarny
Szarlotka jaglana :-) 255

duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

pieprzny smaczek
Ciastka z masłem orzechowym i mleczną czekoladą 320

miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce

My Culinary Art
ciasto pyszne wanilią i truskawkami pachnące... 201

mąka tortowa 10 dag, masło lub margaryna 10 dag miękką palmę ucierać z cukrem w robocie z 10 minut następnie dodawać po jednym jajku "L" co 2 minuty następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem i wanilią w proszku zmieloną jeszcze wyrabiać wszystko z 2 minuty na cieście gęsto ułożyć opłukane i osuszone truskawki, duże przekroić na pół z podanych składników

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z białą czekoladą 207

cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 200

szklanki cukru, 1 jajko. Przygotowanie:      Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą.  Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy

Aga w kuchni
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 206

starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z  proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pyszna babka cytrynowa 267

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć

Ala piecze i gotuje
Bułki na burgery i domowe burgery 217

przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej,  2 żółtka,  łyżeczka soli,  3 łyżki cukru,  5 łyżek oleju rzepakowego,  sezam i mak do posypania,  jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski

Z miłości do słodkości
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 196

skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Ciasto kakaowe z bezą 233

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)budyń po łyżce  i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy.  Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką

Garnkowe fanaberie
Keks czekoladowy z ziemniakami 169

powiecie na czekoladowe ciasto z dodatkiem ziemniaków? Mnie tak ten przepis zaintrygował, że musiałam spróbować i wiecie co to ciacho jest super, robiłam je już kilka razy ale dopiero teraz doczekał się zdjęć i publikacji. Ten i inne pyszne ziemniaczane dania znajdziecie w książce Ziemniak Joanny Jakubiuk, którą recenzję możecie znaleźć tutaj . Składniki: 600- 700 g ziemniaków 5 jajek(...)ziemniaków. Orzechy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy do nich mąkę, proszek, kakao, orzechy i cukier z wanilią, wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna mieszamy z masą ziemniaczaną, dosypujemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Lekki sernik straciatella na makowcu 183

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was lekką propozycję sernika na makowcu Brześć Myślę że dla zapracowanych takie ciasto do kawy będzie w sam raz, szybkie i łatwe w przygotowaniu:) Zapraszam :) Składniki: 1  makowiec 400 g Brześć 1 kg dobrego sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki przegotowanej(...)szklanki przegotowanej wody 1 czekolada mleczna Milka Wykonanie: 3 galaretki malinowe zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy do delikatnego stężenia. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i ucieramy, następnie wlewamy mleko i tężejącą galaretkę, chwilę mieszamy.Czekoladę siekamy i jeszcze raz mieszamy łyżką Blaszkę wykładamy folią, na spodzie układamy plasterki makowca, musicie kroić takiej grubości aby starczyło na spód

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania