ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:551/881)

Makowiec Japoński 2717

lekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony(...)były bardzo soczyste, lekko je odciskamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z resztą składników. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Sernik w Cieście Kakaowym 216

pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu rumowego Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna odrobinę większa). Zawijamy w folie i wkładamy na około 1 h do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera, zmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru(...)ucieramy. Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy przestudzoną margarynę, budynie śmietankowe, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej. Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy większą część ciasta. Przekładamy

Made By Mom And Son
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 163

dawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki(...)minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny

Dieta moja pasja
Ciasto jogurtowe 122

puszyste ciasto z owocami poleca się na leniwe popołudnia i poranki w biegu. Ciasto idealnie sprawdza się w roli francuskiego tosta. Podany z jogurtem i owocami, będzie pysznym śniadaniem. Ciasto: 2 szklanki mąki (ja używam orkiszowej) 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)oddzielamy od białek. Ucieramy ze słodziwem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy olej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do mąki dodajemy masę z żółtek i jogurt. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek dodajemy partiami, mieszając i napowietrzając masę. Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Kruszonkę trzemy na tarce, ciastem posypujemy wierzch ciasta. Pieczmy

Kucharzyca
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 123

być cukier trzcinowy 0,5 cytyny skórka starta z połowy cytryny Instructions Masło roztapiamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Czekamy chwilę aż ostygnie i przystępujemy do smarowania sporządzonego wcześniej ciasta. Nutrition Serving: 0 g | Kalorie: 500 kcal | Carbohydrates: 0 g | Białko: 0 g | Fat: 0 g | Tłuszcze nasycone: 0 g | Tłuszcze wielonienasycone: 0 g | Tłuszcze jednonienasycone: 0 g | Tłuszcze trans(...)cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Do puszystej masy dodajemy serek, ciągle ucierając, aż do powstania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta, rozrzedzamy ją sokiem z cytryny, dodawanym łyżeczka po łyżeczce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Rzadki lukier nakładamy powoli łyżeczką na schłodzone ciasto, gęstszy możemy nakładać za pomocą worka

SmartBake.pl
KREMOWY SERNIK CYTRYNOWY 160

dodajemy 4 łyżki mąki i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę serową.  Piec ok. 60 min w 160 o C. Po godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze

Słodki Zakątek
Puszyste ciasto pomarańczowe. 142

Ciasto jest puszyste i wilgotne. Składniki : 20 dkg margaryny lub masła 2/3 szklanki cukru kryształu 3 duże jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 - 2 dużych pomarańczy szczypta soli 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M iękką margarynę lub masło utrzyj(...)puszystą masę. Dodaj cukier i dalej ucieraj do momentu, aż powstanie puszysta i jasna masa.  Wsyp otartą skórkę pomarańczową , dodaj szczyptę soli, ucieraj jeszcze przez chwilę. Następnie dodawaj po jednym żółtku cały czas ucierając. Sok z pomarańczy wymieszaj z jogurtem, wlej do utartej masy, całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę

Przepisy i porady kulinarne
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 198

Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny  lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli   Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady(...)firmy Kupiec  Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Można też w mikrofali. Utarłam masło z połową (75 g ) cukru. Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam. Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.  Następnie wsypałam przesianą mąkę.   Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą

potrawyregionalne
Ciastka z masłem orzechowym 146

łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady Oba masła ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę, dodajemy jajko oraz wanilię i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia. Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do ciasta i mieszamy. Formę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości

Fascynacje Ani
Placek Królewicz – kuchnia podkarpacka 191

miksowania, dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni (grzałka góra-dół). Biszkopt studzimy. Z wystudzonej masy budyniowej przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego stopniowo wystudzoną masę. Na spód układamy blat miodowy, smarujemy

Trzeci talerz
Biszkopt z truskawkami 165

Bardzo proste i szybkie ciasto na raz. Z dodatkiem truskawek jest nieziemskie! Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat kilka truskawek Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem. Dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat - całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy oczyszczonej truskawki. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
Jaglane naleśniki rafaello 146

gruszka Jajka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy mleko. Ciasto na naleśniki musi być lejące. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Twaróg ucieramy z jogurtem, ksylitolem , wiórkami kokosowymi i cynamonem. Łączymy z owocami. Farszem wykładamy naleśniki i składamy

VioletoweKucharzenie
Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie 156

Masło ucieramy na puch.  2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość

Gotowanie...to proste !
Oponki z serka homogenizowanego 159

sody oczyszczonej szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy serki homogenizowane, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. 2. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, które musimy rozwałkować na 3-5 mm. Szklanką wycinamy

kruche babeczki
Sernik + film 132

cukru ( 40 g ) 1,5 szklanki mleka szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na puszystą masę. Do masy partiami dodajemy zmielony twaróg i całość dokładnie miksujemy

Smakowite Dania