cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa będzie już gotowa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem
Na słodko lub wytrawniepozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Możemy wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło(...)powierzchni ciasta rozsmarowujemy połowę nadzienia orzechowego, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zawijamy w rulon i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem tniemy roladę na pół, pozostawiając nieprzeciętą końcówkę. Przeplatamy ze sobą oba końce ciasta. Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 min. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Żółtko roztrzepujemy
Kuchnia MagdaLenyutrzeć z cukrem (ja bez cukru) i wanilią. Wbić jajko i dalej ucierać. Dodać banana i ucierać. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy. 3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce
kruche babeczkikwadraty (około 8 na 8 cm). Na kwadraty nakładamy łyżeczkę jabłek i łączymy przeciwległe rogi, żeby ciasto wyglądało jak sakiewka. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Do cukru pudru dodajemy śmietanę i ucieramy. Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze gorące sakiewki. Sakiewki z jabłkami – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów w zakładce KUCHNIA
Trzeci talerzzagniatamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy około 15 minut w 180 C. Upieczony spód studzimy i smarujemy dżemem. Gdy spod się studzi możemy zrobić masę serową. Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy porcjami ser, mąkę, budyń, roztopione i przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie
Zainspirowana w kuchnisody oczyszczonej 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 140 g miękkiego masła 150 g cukru Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i kakao. Mieszając dodajemy pozostałe składniki. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy porcje ciasta. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Zachowujemy odległość ok. 4 cm (ciastko sporo rosną). Wstawiamy do piekarnika
Dzieje kuchennej Wiewióryutrzyj na puszystą masę , dodając cukier dalej ucieraj. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając do momentu aż masa zbieleje i będzie gładka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina suszona itp. ) wymieszaj z przesianą mąką , w ten sposób nie opadną na dno ciasta. Mąkę wsyp do utartej masy, wymieszaj delikatnie
Przepisy i porady kulinarnemarcepanu w czekoladzie cukier puder do posypania Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maslanej, wlać mleko i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać posiekany marcepan. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub silikonowej. Piec w 180*C przez około 50 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiecała szklanki mąki szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczam w rondelku, studzę. Mikserem ucieram ser, dodaję jajka, stopione i ostudzone masło, śmietanę, mąkę i sól, miksuję do połączenia składników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron
Zasmakuj Kuchnimielonych goździków ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do obtoczenia Ciasteczka: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore
Poezja smakuszkl maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 150 g czekolady Przygotowanie: Masło ucieramy na puch dodajemy cukier i mieszamy do połączenia. Dodać jajko i jeszcze chwile miksować. Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta i zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Motylkowa KuchniaPyszne, smaczne i szybkie ciasto marchewkowe. Idealne do kawy lub herbaty! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 5 łyżek maki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy
Truskawkowa Fiestarozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy
Ostra na Słodkorozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy
Ostra na SłodkoMasa kakaowa: Margarynę rozpuszczamy w garnku, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - najlepiej z 2 godzinki. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami
Mechanik w kuchniopcjonalnie), 12 szt. suszonych daktyli, 2 łyżki płatków owsianych. Przygotowanie: Daktyle kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę. Na koniec wrzucam daktyle i płatki owsiane, mieszam. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam dłonią. Piekę
JejKuchnialaskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy Chlebek pieczemy na złoty kolor ok. 50 minut w 170-180C. Przygotowujemy lukier: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier i ucieramy aż do powstania gęstego lukru. Wystudzony wypiek od razu polewamy lukrem. Smacznego! Artykuł Cynamonowy chlebek świąteczny
Raj dla Podniebieniarodzynki nie opadną n a dno ). Formę na babkę smarujemy tłusz czem i wykładamy przygotowane ciasto - wyrównujemy. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Babkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut do zrumienienia. Lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka
Słodka Stronapuder do posypania Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Pod koniec ubijania dodać cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach
Smakołyki AsiOpis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)odstawiamy na ok. 20 minut. 1 jajko i 2 żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy do dużej mąki i do tego dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Do miski dodajemy również wcześniej przygotowane drożdże oraz resztę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy ubite jajka. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy stopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto
Ciastka i ciastarozpuszczamy w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy by wyrosły. 2 jajka ucieramy z cukrem, a mąkę przesiewamy. Aktywny zaczyn łączymy z mąką, utartymi jajkami, resztą letniego mleka i roztopionym, przestudzonym masłem. przyprawiamy solą i wyrabiamy, po czym odstawiamy ciasto, by wyrosło. gdy to nastąpi, czyli po mniej więcej godzinie, ponownie je wyrabiamy i formujemy
Państwo Wojtczuk gotująłyżki lub szpa tułki do połączenia składni ków. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt wysuszone ) d o suchego patyczka. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałym lukrem polewamy wierzch babeczek i wyrównujemy tworząc
Słodka Stronalukier: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz. rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 min ucieramy lukier i polewamy nim wystudzone ciastka Smacznego!! ------------------------------ Mam nadzieję ,że znajdziecie coś dla siebie-polecam
Swojskie jedzonkocukrem, cukrem waniliowym i olejkiem. Do utartego masła dodać po jednym żółtu i ciągle ucierać. Do utartego masła dodać płatki, migdały i wymieszać. Białka ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując ciasteczka o grubości 0,5 mm. Piec w nagrzanym piekarniku 190 C przez 20 minut. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńszklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło ucieram z masłem orzechowym i cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem
babka w formieucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki
Sama słodycz i szczypta chiliprzez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: .Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do masy dodajemy
Cakes By Kejtczekolady mlecznej startej 100 g suszonych żurawin szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę
Lili w kuchnimnie pół na pół smalec z olejem (do smażenia) Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem waniliowym ucieramy mikserem na jasną masę (prawie do białości). Wlewamy mleko i wódkę, dosypujemy mąkę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dokładamy do reszty masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki z małym otworem. Tłuszcz rozgrzewamy. Ciasto wlewamy na gorący tłuszcz
Mania Wypiekaniaubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki smarujemy wyrobioną masą serową zawijamy w rulon, układamy
kgwjanczewoMiękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp
Mix smakuProściutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek
Ciasteczkowy Potwóroddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel
Ciasteczkowy Potwórposypania przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo
Smakowite Daniasoli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto do formy
Przepisy i porady kulinarnesody oczyszczonej - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki ziaren słonecznika Sposób przygotowania: 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników z połową ziaren słonecznika i łączymy wszystko ręcznie. 2. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe kuleczki. Następnie obtaczamy w słoneczniku i układamy kuleczki na blaszce delikatnie je spłaszczając
Gotuj Z MuzykąMasło ucieramy w misce mikserem. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy i nadal miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dosypujemy przesianą mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 min. w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką, a następnie używamy wałka z grawerunkiem. Wykrawane ciastka wstawiamy ponownie do lodówki
Kredowe Menu