ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:311/881)

Bułeczki cynamonowe 151

naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce, po uformowaniu bułeczek. Z podanych składników zrobiłam 8 dużych bułeczek w prostokątnej foremce o wymiarach 35×18 cm. Drewniane podkładki, które widzicie(...)waniliowego Jak zrobić bułeczki cynamonowe? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość

Ciastkozercy
Pychotka 3871

cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem

Apetyczna babeczka
Muffinki z rabarbarem 186

drożdży 1 jajko ekstrakt z wanilii +rabarbar Składniki na kruszonkę W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość

Ciastkozercy
Entliczek pentliczek i oto serniczek 146

pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe układamy w brytfance na cienką  warstwę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich twaróg i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy do masy budyń i resztę składników

ciastkarnia na kruchym spodzie
TORT Z OREO I MALINAMI 145

wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz pokruszone ciasteczka. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone. Złożenie tortu: Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 jasny krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 ciemny krążek smarujemy  kremem oreo, układamy maliny, 3 krążek ciemny smarujemy

słodki bratek
Łatwy sernik z malinową glazurą 152

Sernik to proste do upieczenia ciasto. Zaręczam, że nie ma potrzeby ubijania piany z białek, mozolnego ucierania masła z 10 żółtkami, by sernik zachwycił biesiadników. Mieszasz, wylewasz masę do foremki, a resztę zrobi piekarnik. To wszystko, minimum składników, a efekt powalający

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Walentynkowe ciasteczka serduszka. 189

Mikser   Miarka kuchenna Waga kuchenna Wykrawaczka serce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ❤  WYKONANIE  ❤ 1). Masło ucieramy z cukrem, solą, jajkami i sokiem truskawkowym. Ucieramy na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Wstawiamy zawinięte ciasto w folię spożywczą do lodówki na przynajmniej 2 godz. 2). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 milimetrów. Wykrawamy serduszka

RITA food channel
Sernik z gruszkami 149

wielkości) ½ filiżanki karmelu Sposób przygotowania Spód: Składniki siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ucieramy mikserem masło z cukrem oraz jajkami, dodajemy ser, a na końcu budyń. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy połówki obranych

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki drożdżowe Klangorki czyli Słodki Czwartek odc. 148 166

łyżeczki soli do posmarowania: jajko, cukier trzcinowy i cynaomn Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miseczki wlewamy śmietanę i rozprowadzamy w niej drożdże. Jajka ucieramy z cukrem. Zawartości miseczek łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miske z ciastem przykrywamy folią i schładzamy w lodówce min. godzinę. Wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy na stolnice obsypana mąką. Rozwałkowujemy na grubość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche Ciastka Cukrowe Do Herbaty / Recenzja Książki "Kuchenny Kredens" 170

obsypania ciasteczek lub migdały posiekane  1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami

Gotowanie...to proste !
Piernikowe muffinki z rodzynkami i orzeszkami. 124

cukrem i przyprawą do piernika na puszystość, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy rodzynki i orzeszki i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone

Izabelawkuchni
Jabłkowe babeczki z cynamonem 202

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, mąkę, maślankę, sodę, cynamon oraz sól. Wszystko ucieramy a na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem formy na babeczki. Pieczemy w 180 C przez około 15 - 20 minut. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 307

usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. CIASTO : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (przez 10 minut). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy poprzednie dokładnie połączy

cool and minty
Szare kluski 146

klusek??? SKŁADNIKI: 5-6 średnich ziemniaków jajko mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków) sól OKRASA: ok 200 gr, boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy łyżki (kopystki), dodajemy tyle maki,aż ciasto zacznie 'odchudzić' od łyżki (lepiej dać mniej mąki,niż za dużo-bo wtedy kluski

Kopystką po garach
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 210

powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość/ głębokość foremek. Wycinamy pierniczki i układamy

DefinicjaSmaku