ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:305/881)

Czarnuch babci Tereski 376

jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce(...)dużej misce ucieraj mikserem miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez

Mango Papaja
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 221

łyżeczkę cukry i czekamy aż zaczną pracować. W mące robimy dołek i wlewamy nasze drożdże zasypując je mąką. Znów czekamy, aż zacznie wyrastać. Żółtka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym/zapachem. Dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy sukcesywnie podgrzane mleko (jego ilość jest uzależniona od mąki, ciasto musi być bardzo elastyczne ale nie gęste). Kiedy składniki się ładnie połączyły dolewamy

Malinowe Pocałunki
sernik królewski 392

wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 21x26 cm. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodaję stopniowo twaróg, na koniec miksuję

babka w formie
Drożdżowe z rabarbarem 124

czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Pleśniak z jabłkami 326

Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm

Smakowy Raj
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU 225

wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Wanilia ta jest najbardziej cenioną wanilią świata – jej dodatek nadaje deserom wyjątkowy i intensywnie waniliowy smak. Tak jak lubię! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 czubata szkl * cukier – 3/4 szkl * jajko – 3 szt * Czarne Kakao Intense Dr. Oetker – 1 łyżka * Ciemne kakao Dr. Oetker – 2 łyżki * proszek(...)cukrem z wanilią bourbon. Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, nie przerywając ucierania dodajemy budyń łyżka po łyżce. 3/4 kremu wyciągamy na nasączone ciasto, przykrywamy, smarujemy resztą kremu. WIERZCH: Masło rozpuszczamy z cukrem, karmelizujemy orzechy, studzimy, siekamy, obficie posypujemy ciasto. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Przepis

Ostra na Słodko
Ciasto makowe z masą kokosową 207

zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej. Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi

Kuchnia u Bietki
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 161

aromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta, po to by zrobić je, kiedy tylko mamy na to ochotę. 30 minut i są gotowe. Gorąco polecam!            SKŁADNIKI NA OKOŁO 25 SZTUK(...)pomarańczy, jeśli puree będzie zbyt gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, albo mieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na minimum 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki

Calzonella.com
Ciasto czekoladowe bez mąki 257

dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :)  Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu  4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów  40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy(...)białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę

Różne smaki w kuchni
Orzechowiec 102

grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia). Masa budyniowa: masło, 250 g mleko, 3 szklanki budyń waniliowy lub śmietankowy, 2 op. cukier, 3/4 szklanki kawa(...)zagotowujemy. Dodajemy budynie i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę. Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów. Następnie przykrywamy go blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

iMadzik.pl
Kruche ciasteczka maślane w dwóch kolorach 115

jednej miski dodatkowo dodać dwie łyżki kakao, Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę i dalej ucierać, Masę maślaną podzielić na pół i dodać po połowie do każdej miski, Zagnieść ciasta i wykroić ciasteczka, Piekarnik nastawić na 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasteczka ułożyć na pergaminie w niewielkich odstępach piec około 12 minut

tyfranbox
Ciasto marmurkowe 344

prosto na talerzyk... ... a na talerzyku już czekał Kłapouchy ;) Ciasto marmurkowe Składniki: 200 g masła 160 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku rumowego 4 jajka 250 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Przygotowanie: W misce ucieramy 150 g masła z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym(...)masy wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie

Lawendowe Niebo
Strucla makowa 175

sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło Dodajemy do mąki utarte żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli

Proste Potrawy
Keks z bakaliami 131

kroimy na mniejsze części i mieszamy z łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy

Życie ze smakiem
Babka śniadaniowa (tania) 163

ugotowane żółtko w środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku.  I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru(...)rozczyniamy z połową mleka, 1 łyżką cukru i  2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy całe jajka, dosypujemy mąkę oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy wszystkie składniki są połączone, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce

bistro mama