jest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce(...)dużej misce ucieraj mikserem miękką margarynę, jajka, cukier i kakao do połączenia składników. Dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, konfiturę malinową i całość ucieraj mikserem jeszcze przez kilka minut aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 70 minut, jeśli pieczesz w keksówce, lub przez
Mango Papajałyżeczkę cukry i czekamy aż zaczną pracować. W mące robimy dołek i wlewamy nasze drożdże zasypując je mąką. Znów czekamy, aż zacznie wyrastać. Żółtka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym/zapachem. Dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy sukcesywnie podgrzane mleko (jego ilość jest uzależniona od mąki, ciasto musi być bardzo elastyczne ale nie gęste). Kiedy składniki się ładnie połączyły dolewamy
Malinowe Pocałunkiwykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 21x26 cm. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodaję stopniowo twaróg, na koniec miksuję
babka w formieczasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem
Życie zaczyna się w kuchniMasa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm
Smakowy Rajwanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Wanilia ta jest najbardziej cenioną wanilią świata – jej dodatek nadaje deserom wyjątkowy i intensywnie waniliowy smak. Tak jak lubię! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 czubata szkl * cukier – 3/4 szkl * jajko – 3 szt * Czarne Kakao Intense Dr. Oetker – 1 łyżka * Ciemne kakao Dr. Oetker – 2 łyżki * proszek(...)cukrem z wanilią bourbon. Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, nie przerywając ucierania dodajemy budyń łyżka po łyżce. 3/4 kremu wyciągamy na nasączone ciasto, przykrywamy, smarujemy resztą kremu. WIERZCH: Masło rozpuszczamy z cukrem, karmelizujemy orzechy, studzimy, siekamy, obficie posypujemy ciasto. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Przepis
Ostra na Słodkozagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej. Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi
Kuchnia u Bietkiaromatyczne, kruche na zewnątrz, miękkie w środku. Konsystencją przypominają biszkopty, ale mają o niebo lepszy smak. Ja często robię je na zapas, (szczególnie w sezonie na dynię), zamrażając połowę ciasta, po to by zrobić je, kiedy tylko mamy na to ochotę. 30 minut i są gotowe. Gorąco polecam! SKŁADNIKI NA OKOŁO 25 SZTUK(...)pomarańczy, jeśli puree będzie zbyt gęste. Do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami przesiane suche składniki i puree z dyni, cały czas ucierać, albo mieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Ciasto włożyć do lodówki i pozostawić na minimum 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki
Calzonella.comdodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy(...)białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę
Różne smaki w kuchnigrubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia). Masa budyniowa: masło, 250 g mleko, 3 szklanki budyń waniliowy lub śmietankowy, 2 op. cukier, 3/4 szklanki kawa(...)zagotowujemy. Dodajemy budynie i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę. Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów. Następnie przykrywamy go blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
iMadzik.pljednej miski dodatkowo dodać dwie łyżki kakao, Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę i dalej ucierać, Masę maślaną podzielić na pół i dodać po połowie do każdej miski, Zagnieść ciasta i wykroić ciasteczka, Piekarnik nastawić na 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasteczka ułożyć na pergaminie w niewielkich odstępach piec około 12 minut
tyfranboxprosto na talerzyk... ... a na talerzyku już czekał Kłapouchy ;) Ciasto marmurkowe Składniki: 200 g masła 160 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku rumowego 4 jajka 250 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Przygotowanie: W misce ucieramy 150 g masła z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym(...)masy wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie
Lawendowe Niebosztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło Dodajemy do mąki utarte żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli
Proste Potrawykroimy na mniejsze części i mieszamy z łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy
Życie ze smakiemugotowane żółtko w środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru(...)rozczyniamy z połową mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy całe jajka, dosypujemy mąkę oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy wszystkie składniki są połączone, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce
bistro mama