ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:308/881)

Babeczki Kogel - Mogel 261

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty

Jadło i czytadło
Ciasteczka sezamowe II 222

szklanki cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić

Mix smaku
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 160

ciasto naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund.Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową.Przygotowaną masą smarujemy naleśniki.Zwijamy.Zajadamy ciepłe

Ostra na Słodko
Marcepan 192

wysuszyć na czystej ściereczce.Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec.Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem.Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki.Można pokroić w kawałeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Baby, babki, babeczki 399

glazura: cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso. Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem

Przysmaki Karolki
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 166

jabłek 1 łyżka kakao Cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę

Smaki Ewy
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 198

odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia. Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem

psgotujemy
kostka kawowa z bezą 636

bezę przez około 2 godziny.   Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i  spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni(...)wlewam ostudzoną kawę i rozpuszczoną żelatynę. Wykładam na pierwszy blat ciasta, wyrównuję i przykrywam drugim blatem. W garnku gotuję 500 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budyń rozmieszany z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram

babka w formie
Ciasto chatka baby Jagi/chatka Puchatka-bez pieczenia, smak dzieciństwa +FILM 158

POLEWA -200 g czekolady mlecznej -4 łyżki mleka -75g masła DODATKOWO  -kolorowa posypka Trzeba też przygotować folię WAŻNE  Przed przygotowaniem ciasta trzeba serek i masło wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchna masę, następnie stopniowo dodajemy serek waniliowy.  Powoli, po łyżce, wciąż miksując.  I masa gotowa :) Do masy(...)chatki) Układamy drugą warstwę herbatników, znów cienko smarujemy masą, i układamy trzecią warstwę.  Tak robimy drugą chatkę. Do reszty masy dodajemy kakao i miksujemy.  Smarujemy cieniutko każde ciasto. Następnie  wkładamy ręce pod folie wzdłuż ciasta i składamy do siebie. Zawijamy dokładnie i związujemy, odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia usuwamy folię. Składniki na polewę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SEROMAKOWIEC 244

święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu(...)około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi

Kuchnia MagdaLeny
SEROMAKOWIEC 251

święta - sernik czy makowiec? Jest na to rozwiązanie... Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale!  Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu(...)około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi

Kuchnia MagdaLeny
BABKA CYTRYNOWA 2824

proszku do pievczenia 1 cytryna Wykonanie: Skórkę ścieramy na tarce, z cytryny wyciskamy sok. mieszamy . Masło ucieramy z cukrem dokładnie, dodajemy po jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny ze skórką. Ciasto wlewamy do keksówki ok 25 cm długości. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z jagodami 214

masła + jagody (ok. 1,5 szklanki) Składniki na kruszonkę W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować

Ciastkozercy
TORT CHAŁWOWY 405

Budyn gotujemy na mleku i studzimy. W 2 łyżkach koniaku namaczamy na kilka godzin rodzynki. Do masła dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy masę. Do gotowej masy, wlewamy resztę koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort

Smaczne Zdrowe
Tort Książęcy 230

olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę. Piekę około 25-30 minut w temp. 170 stopni. Oby dwa biszkopty nasączam wodą wymieszaną ze spirytusem. 3. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę przekładam na tortownicę, wyrównuje. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni(...)przez około 10 minut nad kąpielą wodną. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną oraz spirytus. Ucieram. 6. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania