inna wersja malinowej chmurki. Jeśli macie zapas mrożonych wiśni lub po prostu uwielbiacie wiśnie to wiśniowa chmurka Was zachwyci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniowa chmurka Składniki Składniki na ciasto: 6 jajek 300 g masła 400 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Składniki na pianę: 180 g cukru drobnego szczypta soli 75 g płatków migdałowych(...)czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny czubate 3 łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży
To co lubię - gotuję i polecamdobrze nie działa na poprawę nastroju po ciężkim tygodniu pracy, jak filiżanka pysznej, aromatycznej kawy i słuszna porcja lekkiego, wybornego ciasta. Zapewniam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Malinowe delicje – malinowa chmurka Składniki Składniki na ciasto: 6 żółtek 300 g margaryny 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru Składniki na pianę: 6 białek szczypta soli(...)serka mascarpone 4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g) 3 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy
To co lubię - gotuję i polecamucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i sok z cytryny i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Izabelawkuchniziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmuje
Korniszonkiziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmuje
Gotujemy i jemyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyciastek ( tak kilka łyżek ) Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej. 2. Formowanie ciastek
IzabelawkuchniMuffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z
Z Marcepanemzaszłym roku robiłam z niej galaretkę (przepis-klik) a w tym roku skusiłam się na ciasto. Miałam zrobić zwykłe ucierane ale prawdę mówiąc nie chciało mi się ucierać więc ubiłam ciasto na bazie wody mineralnej Piwniczanka (zastąpiłam nią oranżadę). Ciasto z tego przepisu jest wilgotne i długo świeże. Bałam się, że porzeczki będą kwaśne, dlatego na nie dałam jeszcze grubą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie brałam udziału w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" więc postanowiłam tym razem dołączyć. Tematem wypiekania jest rabarbar czyli dla mnie rabarbalove. Moje ciasto
Moje Małe CzarowanieKolejny pyszny i ekspresowy wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie
Domowa cukiernia EwyWłaściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniW sobotę mieliśmy gości. Mąż zapowiedział, że ciasto kupi w cukierni.Zanim dokończył artykułować myśl głośno, już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach
bistro mamaTo bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka
bistro mamaTak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePorada Jak uratować zważoną masę do ciasta Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta. Odpowiadam: Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować. Miskę z masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka
Kuchnia DanusiW tym roku lato pożegnałam Lekkim ciastem owocowym z MW ( click ). Ciasto dobre, choć na kolana mnie nie rzuciło, bo jak każde babkowe ciasto
Mia Cucina Sofietazoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru 1 lyzka platkow migdalowych wykonanie: Ciasto: Jajko ucieramy z maslem, nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Wszystko dokladnie ze soba laczymy. Ciasto bedzie bardzo lepkie. Przekladamy je na folie spozywcza, zawijamy i odstawiamy do lodowki na 1 godzine
Przysmaki Karolkiciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku(...)misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części
moj przepis naciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku(...)misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części
moj przepis nakostki masła 5 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 100 g kakao Poncz : 1 szkl wódki 1 i 1/2 szkl wody zapach rumowy cukier do smaku Przygotowanie : Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki(...)gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao. Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część
charlotte gotujecukrem i jajkami dobrze ucieramy przez około 3-4 minuty. Dodajemy do nich, przesiewając przez sito, mąkę, sodę i kakao, dosypujemy przyprawę do piernika i znów dokładnie ucieramy. Później stopniowo do ciasta dodajemy mleko, a następnie dżem, cały czas ucieramy, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy
PatiGotujekilka truskawek Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnicynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym
Opowieści z piekarnikaśmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy uważać, z ciastem gdyż będzie bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś zapraszam na prostą babkę ucieraną z niewielką ilością maku i kwaskowatymi żurawinami. Tak naprawdę do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się wszelkie ulubione bakalie, na przykład rodzynki. Podczas przygotowania warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to gwarantuje udany wypiek. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka suszonej żurawiny
Lekcje w kuchnipowrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie
Słodkie Przyjemnościolej oraz aromat waniliowy. Całość miksować do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto ciemne: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około(...)cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka dodajemy zimne. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami zimny budyń. Oba ciasta kroimy na kromki około 2-3 centymetrowe. Układamy na przemiennie. Poszczególne kromki smarujemy kremem to znaczy jasną kromkę smarujemy kremem i łączymy ja do ciemnej kromki. Ciemną
Ciasta z tradycjamidżemu, jak lubię. Jeśli użyte ilości cukru i masła wydają się trochę wygórowane, oczywiście można je zredukować o 50 g, będzie rwnie pyszne, choć już nie cztery-czwarte J Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu(...)ucieramy białka na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto
Mia Cucina SofietaMurzynek to jedno z najbardziej znanych ciast i jedno z pierwszych, które wykonałam samodzielnie (daaawno temu ;-)). Wtedy korzystałam jednak z innego przepisu i przez wiele lat
Arabeska waniliowaSzybkie wegańskie ciasto z owocami to ciasto, które urzekło mnie już przed spróbowaniem. Przepis pochodzi z niezastąpionej Jadłonomi , jednak ja dopasowałam go troszkę do swoich potrzeb
365 dni dookoła kuchniEkspresowe ciasto czekoladowe to propozycja dla niespodziewanych gości oraz propozycja na niespodziewany głód. Do przygotowania tego ciasta tak naprawdę nie potrzebujemy szczególnych składników. Wszystko tak naprawdę
365 dni dookoła kuchniNa blogu było już całkiem sporo przepisów na ciasta z dodatkiem truskawek. Dziś bardzo proste ciasto biszkoptowe z truskawkami i rabarbarem. Proste, bo poza odmierzaniem składników
Mieszam w GarnkuTak na Nowy Rok podaję przepis na pyszne ciasto z cukinii z jagodami i czekoladą. Użyłam tutaj mrożonych jagód które wcześniej rozmroziłam w lodówce. Bardzo wilgotne
Moje Małe CzarowanieNie wiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee…
Mieszam w GarnkuOłłłłłł maaaaaj gaaaaszzz!!! Taka była reakcja na to ciasto czekoladowe. Okrzyk przyniesiony prosto z kina z filmu SING. Oł maj gasz, jaka to fajna bajka jest
bistro mamaNo i kupiłam jagody i upiekłam pyszne ciasto. Smak jest rewelacyjny, kwaskowaty od jagód i słodki od bezy a ciasto znika w błyskawicznym tempie. Można popróbować
Moje Małe CzarowanieBabka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na
codojedzeniaPo krótkiej przerwie Witam ponownie Obiecany przepis na ciasto ze śliwkami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki . Z braku składników musiałam go troszeczkę zmodyfikować i tak
moj przepis naZanim napiszę dalej co i jak z ciastem z gruszkami, kilka słów od ciasta oderwanych :) A może... jak teraz pomyślałam - wręcz przeciwnie. Przeglądając FB nie da
bistro mamaSłodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam
codojedzeniaOstatni tydzień wakacji pachnie u mnie domowym ciastem ze śliwkami, czekoladą i owsianą kruszonką... Szkoda, że w roku szkolnym będę miała mniej czasu na cieszenie się
Kuchnia EllieKupiłam trzy nieduże cukinie z myślą o jakimś cieście lub lekkim obiedzie. Zastanawiałam się, czy wystarczy, bo przecież tylko trzy … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniPo raz kolejny upiekłam razem z dziewczynami ciasto w ramach wydarzenia "Ciasto na niedzielę" [ klik ] Ciasto jest mega proste i uda się każdemu, do
Moje Małe CzarowanieJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe
Kraina Miodem PłynącaNie przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze