ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i sok z cytryny i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Izabelawkuchniziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmuje
Korniszonkiziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmuje
Gotujemy i jemyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyciastek ( tak kilka łyżek ) Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej. 2. Formowanie ciastek
IzabelawkuchniMuffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z
Z Marcepanemzaszłym roku robiłam z niej galaretkę (przepis-klik) a w tym roku skusiłam się na ciasto. Miałam zrobić zwykłe ucierane ale prawdę mówiąc nie chciało mi się ucierać więc ubiłam ciasto na bazie wody mineralnej Piwniczanka (zastąpiłam nią oranżadę). Ciasto z tego przepisu jest wilgotne i długo świeże. Bałam się, że porzeczki będą kwaśne, dlatego na nie dałam jeszcze grubą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie brałam udziału w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" więc postanowiłam tym razem dołączyć. Tematem wypiekania jest rabarbar czyli dla mnie rabarbalove. Moje ciasto
Moje Małe CzarowanieWłaściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniW sobotę mieliśmy gości. Mąż zapowiedział, że ciasto kupi w cukierni.Zanim dokończył artykułować myśl głośno, już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach
bistro mamaTo bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka
bistro mamaTak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePorada Jak uratować zważoną masę do ciasta Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta. Odpowiadam: Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować. Miskę z masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka
Kuchnia DanusiW tym roku lato pożegnałam Lekkim ciastem owocowym z MW ( click ). Ciasto dobre, choć na kolana mnie nie rzuciło, bo jak każde babkowe ciasto
Mia Cucina Sofietazoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru 1 lyzka platkow migdalowych wykonanie: Ciasto: Jajko ucieramy z maslem, nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Wszystko dokladnie ze soba laczymy. Ciasto bedzie bardzo lepkie. Przekladamy je na folie spozywcza, zawijamy i odstawiamy do lodowki na 1 godzine
Przysmaki Karolkiciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku(...)misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części
moj przepis naciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku(...)misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części
moj przepis nakostki masła 5 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 100 g kakao Poncz : 1 szkl wódki 1 i 1/2 szkl wody zapach rumowy cukier do smaku Przygotowanie : Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki(...)gotowa, odstawiamy masę jajeczną do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy zimną masę jajeczną, za każdym razem dokładanie miksując (pamiętajmy żeby masę kręcić w jedną stronę, wtedy nie powinna nam się zważyć). Na sam koniec dodajemy zapach i kakao. Przełożenie ciasta : Na paterze kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część
charlotte gotujecukrem i jajkami dobrze ucieramy przez około 3-4 minuty. Dodajemy do nich, przesiewając przez sito, mąkę, sodę i kakao, dosypujemy przyprawę do piernika i znów dokładnie ucieramy. Później stopniowo do ciasta dodajemy mleko, a następnie dżem, cały czas ucieramy, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy
PatiGotujekilka truskawek Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchnicynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym
Opowieści z piekarnikaśmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy uważać, z ciastem gdyż będzie bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś zapraszam na prostą babkę ucieraną z niewielką ilością maku i kwaskowatymi żurawinami. Tak naprawdę do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się wszelkie ulubione bakalie, na przykład rodzynki. Podczas przygotowania warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to gwarantuje udany wypiek. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka suszonej żurawiny
Lekcje w kuchnipowrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie
Słodkie Przyjemności