Serniczek na zimno, to taka chyba klasyka polskich wypieków😍 Jeśli szwankuje nam piekarnik, albo zwyczajnie nie mamy ochoty go "odpalać" robimy jakieś ciacho bez pieczenia
Walijskie Pichcenieserif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeśli ciasto na ważną okazję to tylko z czekoladą 😊 Poprawia nastrój i smakuje . A jeśli jeszcze dodamy do niego trochę alkoholu – powstanie pyszny truflowy przekładaniec… Mniam ! I Truskawka, która podkreśla czekoladową(...)masła przekładamy do garnka. Gotujemy do nitki. Wsypujemy kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną masę czekoladowo- kawową miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Warstwa truskawkowa: kilkanaście mrożonych truskawek pokrojonych 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 500 ml wody WYKONANIE: biszkopt( z 2/3 grubości całego biszkopta )+ nasączenie truskawki + galaretka krem biszkopt pokruszony Smacznego! Normal
Domowe ciastaOstatnio miałam przyjemność odwiedzić Restaurację Blue Cactus w Warszawie. To restauracja, która specjalizuje się kuchnią Amerykańską z Meksykańskimi smakami, a jest już z Nami od 1996r
Niezły Młynekwędzonym twarogiem i roszponką sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem(...)cukinii i sosem z małży i jarmużem Udko z kaczki confit z domowymi kopytkami Naszą kolację w Rogu zwięczył pyszny deser, a mianowicie bazyliowa panna cotta z musem truskawkowym. Uwielbiam bazylię w słodkich daniach i odsłonach, więc dla mnie ta panna cotta, to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Bazyliowa panna cotta Róg Mysikrólika Warszawa, ul. Puławska
Kulinarne przygody GatityPalma spółki Bielmar 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody 1 mały kieliszek spirytusu Ponadto: 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. 2. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy(...)zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą
Kuchnia w czekoladzieT ofurniczki to moja odpowiedź na mini serniczki na zimno w wersji wege, które nie wymagają pieczenia! Zamiast twarogu używam tofu, a żelatynę podmieniłem na agar
Food SquarepieczeniaMasa:500 ml mleka1/3 szklanki cukruszklanka mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej125 g masła200 g truskawekok. 4 łyżki konfitury malinowejok. 70 g wiórków kokosowychok. 100 g truskawek do dekoracjiTort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Sposób przygotowania:Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka(...)pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę
Słodka Stronabardzo smaczna, że na jednym kawałku się nie skończy Polecam! Polecam również tort marchewkowy z kremem z batatów , tort z kremem z suszonych śliwek , tort czekoladowy z kremem truskawkowym , tort makowy z brzoskwiniami . Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 3 sztuki): 3/4 szklanki (180 ml) mąki orkiszowej jasnej typu 700 (lub mąki pszennej(...)mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Potrzebujemy TRZY takie biszkopty do naszego tortu i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)). Pieczemy
Lamarida.plPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango PapajaLetnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi
Kulinarne przemysleniaLetnie miesiące, to czas kiedy na moim stole bardzo często goszczą różnego rodzaju serniki na zimno. Raz, że jest tak ciepło, że odpalanie piekarnika, to byłoby
Kulinarne przygody GatityRacuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie
sierotka maRysia w kuchnidużo. Są piękne, jędrne, dojrzałe a przede wszystkim smaczne, bo słodkie. Jest wiele odmian truskawek. Każdy ma swoje ulubione. Ja też. Z tegorocznych truskawek robiłam już kilka potraw. Piekłam ciasta. Kruche, drożdżowe, torciki... Robiłam również pierogi i koktajle. Truskawek jest tak dużo i tak bardzo kuszą swoim wyglądem, że żal byłoby aby zostały tylko miłym wspomnieniem lata, dlatego postanowiłam trochę(...)pojemniczków. Woreczki zamknęłam i ponownie włożyłam je do zamrażarki... ... i teraz niech czekają na nasz wilczy apetyt na smaczne truskawki, ale dopiero...zimą. Polecam Wam ten sposób mrożenia. Sezon truskawkowy trwa, wiec pewnie skusicie się ten sposób przechowania tych pysznych owoców do zimy. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiDomowe batoniki bounty to niebo w gębie! Te oryginalne ze sklepu nie umywają się do nich. Do tego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest
Kuchnia MagdaLenyPomimo niesprzyjającej pogody za oknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36
The Sweet Damsel