Kaloryczna- na pewno. Ale nikt nie każe nam jej zjeść w całości ;) Nie miałam już pomysłu na białka, które od świąt były zamrożone, więc postanowiłam spróbować
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mąki • 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno
KUCHNIA POLSKAZawsze gdy idę na zakupy już w domu wiem, że nie skończą się ona na kupnie tylko tych produktów, które mam na liście. Nie inaczej było
mecooksjagód 3-4 łyżki ksylitolu skórka i sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z laski wanilii 200 g jogurtu naturalnego 3 małe galaretki truskawkowe bez cukru - 3x14g (lub żelatyna) 1 szklanka gorącej wody do rozpuszczenia galaretek (250 ml) Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego Do posypania 2 łyżki(...)Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po kilku godzinach rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu połamaną czekoladę z olejem kokosowym. Szybko mieszamy, żeby czekolada się nie przypaliła. Polewamy ciasto i od razu posypujemy obranymi, pokruszonymi pistacjami i migdałami. Przechowujemy w lodówce. Wskazówki Do sernika użyłam sprawdzonego twarogu z wiaderka, który zapewnił mi gładką, kremową, konsystencję (Piątnica). Jego minusem jest
Powiedz dietom niezapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze... A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję(...)Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje
KUCHARNIAprzewidzieliście się, znowu truskawki;) U mnie truskawkowe szaleństwo nadal trwa. Noo ale przecież trzeba korzystać bo niestety ich sezon powoli się kończy.. Tym razem zapraszam na drożdżówki;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki Składniki na 16 drożdżówek: 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 650 2.5 szklanki maki tortowej 25 dag drożdży 1,5 szklanki letniego mleka(...)mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka,cukier, jajka, żółtka oraz roztopione i przestudzone masło a także sól. Dodać mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam
Krakowskie smaki AniNaprawdę pyszne! Zjedliśmy z przyjemnością na deser, w towarzystwie dżemu morelowego (akurat chcieliśmy zużyć, ale każdy inny się nada, na przykład dobry truskawkowy) i grubego kleksa śmietanki 'clotted cream' ( angielski , polski ). Przepis z bloga Family Friends Food . Składniki: (na 8-9 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)potrzebujesz około 150ml (2/3 szklanki), ewentualną brakującą różnicę możesz nadrobić jedną lub dwiema łyżkami mleka. Przelej banany (+mleko) do mieszanki suchych składników i bardzo szybko zamieszaj nożem na miękkie ciasto. Przełóż na lekko posypany mąką blat. Szybko i delikatnie zagnieć kilka razy, a następnie rozklep na gładki okrąg o grubości około 10-12mm. Wycinaj kółka foremką o średnicy
Lejdi of the houseSerniki uwielbiam, zarówno te pieczone, gotowane i te na zimno. Dziś polecam przepis na pyszny, lekki, aksamitny sernik na zimno na biszkoptach, z owocami i galaretką
Zrób to smaczniePyszny deser, który z wielką chęcią bym zrobiła raz jeszcze. Wszystkie kawałki naprawdę zniknęły w zawrotnym tempie. Polecam zrobić, dziś, jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś
Gotuję TestujęWiosna w pełni, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać straganiki z truskawkami. Uwielbiam tę porę roku kiedy przechadzając się po parku można napotkać takie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż będzie błyszcząca piana. Dodajemy po jednym żółtku(...)połówki. Mleko mieszamy z zapachem rumowym. Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie, maczając biszkopty w mleku tworzymy warstwę biszkoptową, na której układamy truskawki. Ostatnią częścią jest zalanie truskawek tężejącą galaretka i wstawienie ciasta do lodówki
ChilliJemyTe muffinki są świetne. Ich zrobienie nie zabiera dużo czasu, a są naprawdę smaczne. Ale co najważniejsze, po schowaniu w lodówce, długo zachowują świeżość. Malowanie
Stare GaryBabeczki, muffinki czekoladowe z kremem truskawkowym idealne na walentynki i nie tylko. Ozdobiłam je różami i serduszkami z cukru pudru. SKŁADNIKI : na 12 sztuk 150 g masła 6 łyżek oleju rzepakowego(...)ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, babeczki studzimy. Śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, ozdabiamy według uznania. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
Kulinarne Fantazje Marioliwiekiem ta fascynacja galaretkowa zwykle mija. Galaretka to tzw. pewniak, jeśli chcemy przygotować coś słodkiego dla dziecka i sprawić mu radość. Dlatego w sezonie letnim przygotowuję moim dzieciom różne ciasta i desery z galaretką w roli głównej. Sprawdzają się doskonale na okazje takie, jak urodziny dziecka czy domowe przyjęcie, na którym będą dzieci. Przygotowuję torciki w stylu sernika na zimno(...)jeszcze prostszym, niż wspomniane wcześniej przepisy. Jest to deser bez pieczenia , który nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Deser z serków homogenizowanych i galaretki Ten torcik nie jest klasycznym ciastem. Powstał z samych galaretek oraz naturalnych serków homogenizowanych. To wersja podstawowa tego deseru, którą oczywiście można wzbogacać dowolnie, w zależności od tego, co kto lubi. Torcik z galaretek
WiszniówkaMuffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki. Przepis jest łatwy, szybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat(...)piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem. - po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. - muffinki polewamy lukrem lub czekoladą (wg. uznania). Ja niektóre babeczki polałam lukrem truskawkowym. Wykonanie przepisu w formie video: ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO! my social media: 🎬 YouTube 📷 Instagram 👫 Fanpage 💰 Dotacje W sprawach związanych z reklamą / współpracą prosimy o kontakt: margarita.batsi@gmail.com
RITA food channel