ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:138/395)

Cynamonowe gofry 186

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu(...)gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier puder, owocami lub domowy dżem truskawkowy. Smacznego

Słodkie okruszki
Naleśniki kokosowe 304

Pyszne i uwielbiane naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z  dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe(...)wodę zmiksować z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników

Monia miesza i gotuje
Kruchy placek z truskawkami 118

Proste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek cukier waniliowy Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 3 łyżki(...)ziemniaczanej 1 żółtko 1-2 łyżki ajerkoniaku (można pominąć) 200 g miękkiego masła Na wierzch: ok. 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe  Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na kruche ciasto. Wyłożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (fot.1) i zapiec w temp

Świat Ciasta
Kruche ciasto z dżemem truskawkowym Łowicz i delikatną pianką 286

śmietankowego bez cukru  1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) DODATKOWO:  2 słoiki dżemu truskawkowego Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule ciasta. Dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta na spód oraz 1/3 na kruszonkę. Zawijamy w folię(...)czasie wyciągamy większą część ciasta i kroimy na plastry i układamy na blachę wyłożoną papierem(użyłam tortownicę o średnicy 27 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Powinno się zrumienić. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Umieszczamy na kracie. Kiedy lekko przestygnie rozsmarowujemy równomiernie dżem truskawkowy Łowicz.  Przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą

Gotuj z Mąką
Kruche Walentynkowe serduszka 163

Mistrza Cukiernictwa p. Pawła Małeckiego. Kruche Walentynkowe serduszka, to delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.  Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa

Świat Ciasta
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 188

truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią   Pojawiły się także poradniki oraz inspiracje: #Inspiracje - Gordon Ramsay #Inspiracje - Moja Mama   #Porady - co zawsze warto mieć w lodówce(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to:   Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić

Cooking Monster
Owocowy deser na homogenizowanym serku z pełnoziarnistymi płatkami 147

mnie na sklepowej półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko ubijamy. Umieszczamy na kilka minut w lodówce

Smaki Ewy
Krem malinowy 82

Kremy do przekładania ciast najczęściej robi się na bazie masła lub mascarpone. Te pierwsze są zdecydowanie cięższe przez co nadają się również do dekoracji. Kremy przygotowane z serka mascarpone są lekkie, idealnie łączą się z owocami oraz czekoladą. Krem malinowy , na który poniżej znajdziecie przepis jest kremem, w którym królują maliny, bita śmietana i oczywiście mascarpone. Krem ten najlepiej sprawdzi(...)dodać dobrze tężejące puree malinowe. Ubijać razem przez kilka dodatkowych sekund, do momentu w którym krem jest wyraźnie gęsty. Krem do ciasta Warto wiedzieć robiąc krem malinowy. W taki sam sposób przygotować możecie dowolny krem owocowy np. truskawkowy, jagodowy lub jeżynowy. Po dodaniu do kremówki i mascarpone puree malinowego całość należy chwilę ubijać, nie można jednak robić tego zbyt długo

MeCooks
Ciasto z truskawkami i galaretką 277

250g cukru 4 jajka 8 łyżek mleka opakowanie cukru wanilinowego 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 galaretki truskawkowe 1-1.5kg truskawek Miękkie masło ucieramy, dodając partiami cukier i cukier wanilinowy na białą, puszystą masę. Przeczytaj cały przepis - Ciasto z truskawkami i galaretką at AleTorcik

AleTorcik
JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 130

się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 3 żółtka, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany Masa jabłkowa: 600 ml musu z jabłek, 1 kisiel truskawkowy, cynamon i cukier do smaku Pianka budyniowa: 3 białka, 3 łyżki cukru, ½ op budyniu waniliowego Dodatkowo: masło

słodki bratek
Rozstrzygnięcie konkursu :) 163

mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru(...)kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało się już zrobić zdjęcie w ogrodzie - to o nich pisałam Wam na fb ;) MUFFINY Z OREO Ja zamiast serka truskawkowego dałam waniliowy. Wa smaku wyszły

Kto ugości moich gości?
Pierogi z truskawkami, śmietaną i miętą 161

Sezon truskawkowy w pełni ;) A więc i w kuchni szalejemy ;) Pierogi pod każdą postacią to nasze ulubione danie, szkoda że takie czasochłonne. Nie mniej jednak banalnie proste, dlatego jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni. Składniki: ciasto: 300 gram mąki + do posypania stolnicy 200 ml gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz: truskawki cukier Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę(...)posłodzić je przed podaniem, ale my bardzo lubimy jak nam z pieroga wypływa taki słodki soczek truskawkowy ;) Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby uniknąć przyklejenia do dna garnka. Pierogi gotujemy około 2-3 minuty w zależności od grubości ciasta. Czas liczymy dopiero od wypłynięcia pirogów na powierzchnie wody

Życie zaczyna się w kuchni
Odrywana drożdżówka cynamonowa 112

akurat propozycja wspólnego pieczenia ziołowego chlebka odrywanego.U mnie jakoś taki ziołowy nie przypadłby moim domowników ,więc zrobiłam na słodko wykorzystując przepis na ciasto drożdżowe, dodałam tylko ciut więcej cukru.Na blogu jest odrywany chlebek wytrawny , odrywana drożdżówka truskawkowa i pomarańczowa , a tym razem z cynamonem i brązowym cukrem. 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu 20 g świeżych drożdży(...)minut, a następnie dodać do mąki.Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać także sól, wanilię, dodać rozpuszczone masło oraz wodę i jajko.Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. . [ Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać  2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę

Moje domowe kucharzenie
LEKKA CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 124

cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem w proszku. Prym słodyczy wiedzie tutaj truskawkowa  pianka, do której dodałam dużo pysznego miodu. Ciacho zrobiłam w tortownicy o wymiarze 24 cm. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka (duże) 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao WYKONANIE(...)wylepiam ciastem dno i lekko brzegi tortownicy, lub formy do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 10 minut ponownie do zamrazarki od razu włączam piekarnik na 180 stopni C. ciasto umieszczam w piekarniku i piekę 15 minut. SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 500 g. truskawek 2 łyżki żelatyny 3-4 łyżki miodu (w zależności od słodkości truskawek, mus ma być słodki) WYKONANIE

Upiecz sobie babeczkę
Pierogi z serem i truskawkami 125

Pierogi z serem i truskawkami Dziś zapraszam na przepyszny letni obiad. Mięciutkie pierogi wypełnione słodkim, kremowym serowo-truskawkowym farszem. Świetnie smakują polane śmietanką lub rozpuszczonym masłem (ewentualnie dodatkowo posypane cukrem). Niebo w ustach     Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko Składniki na farsz: 250g truskawek 250g twarogu

Blog z Apetytem