zrobienia tego ciasta, jednak ilość cukru i tłuszczu zniechęcały mnie do jego upieczenia. Przeglądając strony internetowe natrafiłam na stronie na brownie w wersji light. Wspaniałe, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-) Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm): 200 g mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao(...)następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemałe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Kuchcik gotujelubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują(...)blogu: czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik
KUCHARNIAsię, jak jedna wielka rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem
KUCHARNIAjednym jajku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać
Ze smakiem i z pasjąPrzekąski z ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy. Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą i salami. Szparagi w cieście francuskim. Przepisy z ciastem francuskim. Tarta z ciasta francuskiego. Klopsiki. Szaszłyki. Rolada szpinakowa z łososiem. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem. Paluszki z ciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą. PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ:Tortilla
Kulinarne Przebojewszędzie orange curd robione jest z dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach i maśle.Idealna do wypełnienia tart, ciast, babeczek, naleśników, na kromkę chleba.Co tu dużo pisać, poprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :)Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można
Kraina Miodem PłynącaSuszone owoce Morwy białej idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina. 16 .Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla
Słodkości i nie tylkoczekoladowiec ze słonymi pistacjami Pierwszy raz przepis ten wypatrzyłam u Sióstr. Jednak w tym są nieco uproszczone proporcje. A do wykonania skłania mnie ciekawość opadania i "zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam
bastalenaOstatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową, a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona
Moje domowe kucharzeniemokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury
Ze smakiem i z pasjązmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąmokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce
Ze smakiem i z pasjąGęsty krem cytrynowo-pomarańczowy idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd. Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta
Zabawa smakiem