zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich odnaleźć. Jednak ja osobiście bardzo lubię szpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety ze szpinakiem i fetą(...)jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi, dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Ja też przyznałam swoje specjalne nagrody dla 3 osób za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny
Proste PotrawyGnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki mąki pszennej(...)pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy g nocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną. Podajemy z oliwą i startym parmezanem
Łycha smakówząbki świeżego przeciśniętego przez praskę) 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu 3/4 soli 700 ml bulionu drobiowego/warzywnego 1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KLUSECZKI TWAROGOWO - SZPINAKOWE: 200 g serka kremowego śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki pietruszki suszonej 1/2 szklanki liści szpinaku 3/4 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli DO OZDOBY: mała marchew brokuły fasolka(...)śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną
Słodko-Słony Świat IlonyZielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka(...)wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami. Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram
wesoła kuchniaKolejne pyszne szpinakowe danie. Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są pycha:) składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli Kamis 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz Kamis(...)beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół
Monia miesza i gotujejajko suszone pomidory drobno pokrojone szczypta papryki mielonej (niekoniecznie) sól do smaku Standardowo ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Starłam na tarce, dodałam mąkę, sól, paprykę i suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto (jeśli jest kleiste delikatnie podsypujemy mąką, ale nie należy z nią przesadzać, bo potem możemy sobie połamać zęby o kopytka ;)), które następnie podzieliłam na części. Z każdej zrolowałam pasek, oklepałam nożem(...)romby. Kopytka wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę i gotowałam do wypłynięcia (od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły do dna). Najlepsze są odsmażone na oliwie... mniam ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Szpinakowe kopytka
bastalenaZielone naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną, smażoną cebulą i białym serem zaskoczą Was smakiem. Doskonałe jako danie główne jak i przekąska. Zdrowe i smaczne. Polecam i smacznego! Składniki na około 10 sztuk naleśników: 1 szklanka mąki 1 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki masła (rozpuszczone) 450 g szpinaku ( użyłam mrożonego) olej do smażenia(...)koloru, podlałam ją odrobiną wody aby się poddusiła i zmiękła. Wsypałam kaszę do miski. Dodałam biały ser. Cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam. Składniki na naleśniki zmiksowałam na gładkie ciasto. Szpinak przełożyłam na patelnię i odparowałam z niego nadmiar wody. Gdy wystygł, dodałam go do ciasta naleśnikowego. Jeśli wolicie żeby ciasto ze szpinakiem było gładsze można je zmiksować blenderem. Smażyłam
potrawyregionalneMuffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki(...)mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około
Ciastkozercyoraz sposób na przemycenie szpinaku do diety dzieci. 200 g zmielonego twarogu 2 twarde gruszki 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 25 g masła szczypta goździków mielonych szczypta cynamonu SZPINAKOWE PANCAKES: 150 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej Gruszki obrać(...)miarę jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego
https:KKuchniaMniampowiedział, że to najlepsza potrawa z tym serem, jaką zrobiłam i mam ją powtarzać :) To po części zasługa tego sosu, ale też dobrego doprawienia masy na gnudi. Gnudi szpinakowe z sosem pomidorowo-maślanym Składniki / na 4 porcje (16 sztuk gnudi): na gnudi: 450 g szpinaku mrożonego (ale po rozmrożeniu i odparowaniu wody waga to 250 g) 250 g ricotty(...)patelni na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie podgrzewaj go mieszająć, aż wyparuje z niego cała woda. Zależy nam na tym, aby szpinak nie rozwodnił niepotrzebnie ciasta. Mi z 450-gramowego opakowania po rozmrożeniu i odparowaniu zostało 250 g szpinaku. Jeżeli chcesz więc użyć szpinaku świeżego, weź go 250 g, pogotuj przez 2-3 minuty aż zwiędnie, następnie
Chilli Czosnek i OliwaHej :) Piątek, więc przed weekendem danie wymagające nieco więcej wysiłku :) Dzisiaj mała wyprawa do Włoch, ponieważ dzisiejsze danie to odpowiednik tortellini al spinaci. Wypracowaliśmy swoją wersję
vegetaniePodzielę się dzisiaj z przepisem na kopytka szpinakowe. Zobaczyłam je po raz pierwszy gdzieś w necie. Muszę powiedzieć , że przygotowanie w ten sposób kopytek bardzo mnie
Różne smaki w kuchniprzygotowaniu Muffinek szpinakowo-jabłkowych zostało mi jeszcze trochę szpinaku, a z dnia poprzedniego - ziemniaki. I tak powstały szpinakowe kluseczki zwane przez moją córcię "kosmicznymi" lub "ufoludkowymi". SKŁADNIKI: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) szpinak rozdrobniony* ok 30 dag mąki ziemniaczanej** 2 jajka sól do smaku - ok 1-1,5 łyżeczki w zależności od ilości szpinaku mąka(...)dodać mąkę pszenną (jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku, ja dodałam ok 1/2 szkl) 3. Całość wymieszać, posolić do smaku, dodać jajka. 4. Brać po "garści" ciasta, kłaść na posypaną mąką deseczkę lub stolnicę i rolować wałeczki (w ten sposób ciasto będzie się mniej kleić do rąk), kroić je na małe części, formować kuleczki i palcem wgniatać
Kto ugości moich gości?wygląda podobnie: zupa, makaron, kasza, ryż, kluchy, a pozostałe to dania typu „co znajdę w ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry, bo dodałam kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje(...)ryżu, to ilość jest u mnie na oko, jakieś 80 g na osobę, a dodałam do niego łyżkę kurkumy, łyżeczkę imbiru suszonego oraz sól. Smacznego! Artykuł Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf