ciasto szpinakowe - 223 przepisów (strona:3/15)

CIASTO LEŚNY MECH 577

niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrynowa babka ze szpinakiem i lemon curd 189

Cytrynowa babka obowiązkowo musi pojawiać się na naszym świątecznym stole. Nie byłabym jednak sobą gdybym co roku nie wykombinowała czegoś nowego ;) Dlatego mam dla Was super

Mienta blog
Ksylitol 118

unika słodzenia (ja do ciasta używam średnio 40 g na całość) to nawet kilogramowe opakowanie potrafi starczyć na bardzo długo. Przepisy na dania z ksylitol znajdziecie tutaj ! Kakaowo-Orzechowo-Szpinakowe Ciasto Zapisz Zapisz

rabarbarowo
rolada szpinakowa z łososiem 11430

całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek, skórka z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny

zjem to blog kulinarny
Rolada szpinakowa z łososiem 317

masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny

Swojskie jedzonko
Ciasto szpinakowe z suszoną żurawiną – zielonych mech 137

Ostatnio bardzo popularne stało się ciasto szpinakowe – zielony mech. Charakteryzuje się wyjątkowo wyrazistym zielonym kolorem oraz dodatkiem w postaci suszonej żurawiny lub owocu granatu. Postanowiłam użyć suszonej żurawiny gdyż bardziej przypomina las. Jest to troszkę zdrowsza wersja zwykłego ciasta, między innymi przez szpinak, suszoną żurawinę oraz mąkę pełnoziarnistą. Należy jednak pamiętać, że zawiera również sporą ilość cukru oraz tłuszczu

wysmienity
Sernik z choinką. 162

cukrowe ozdoby   Przygotowanie; Ser miksujemy z mąką, budyniem(proszkiem), mlekiem i cukrem a także 3 żółtkami.  Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Zielone szpinakowe ciasto kroimy na grubsze kromki, następnie foremką do ciastek wykrawamy choinki. Foremkę wykładamy papierem. Na dno wlewamy 1/3 masy serowej. Następnie na całej długości stawiamy choinki - ciasno, jedna obok drugiej

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada Szpinakowa z Łososiem i Serkiem z Chrzanem 2108

wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto szpinakowe zwinęłam w ściereczkę w kształt rolady (długość rolady 30 cm). Odstawiałam do wystudzenia. W czasie, w którym rolada stygła, wyjęłam serki śmietankowe, do których włożyłam chrzan i dokładnie je rozmieszałam(...)Zimne ciasto szpinakowe rozwinęłam na ściereczce, posmarowałam serkiem z chrzanem, na serek wyłożyłam płaty łososia wędzonego, a potem wszystko razem ciasno zwinęłam w roladę. Zwiniętą roladę owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na całą noc. Rano pokroiłam ją i efekty możecie zobaczyć na zdjęciach :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tort szpinakowo- truskawkowy 189

urodzinowym torcie. W połączeniu z kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno! Składniki n a tortownicę o śr 16cm   Ciasto szpinakowe:  180g szpinaku baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru kryształu ok 250-300g mąki tortowej 1 niezbyt pełna łyżeczka proszku(...)tłuszczu (min.82%) 4 łyżki cukru pudru 300g truskawek (mogą być mrożone)   Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowe babeczki 168

Ciasto szpinakowe zaskakuje wszystkich smakiem, wyglądem. Jest pyszne. Z tego samego przepisy przygotowałam babeczki. Są wyśmienite. Składniki: 3 jajka  35 dag mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gaz ę   i odciskamy nadmiar(...)masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.  Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto  kruszymy na talerzyku. Krem

Pyszności Słodkości
Ciasto szpinakowe z porzeczkami 363

szpinaku wykiełkowała na grządkach przeznaczonych na cebulę siewkę. Trzeba więc go było usunąć, by cebula mogła normalnie się rozwijać. A że naszła mnie ochota na słodkość, postanowiłam zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki(...)najsmaczniejsze są maliny :), choć to oczywiście kwestia gustu ;) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać szpinak i olej. Zmiksować. Dosypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. zmiksować. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni C przez godzinę. Ciasto ostudzić. Ściąć dużym ostrym nożem wierzch ciasta i rozdrobnić (najlepiej palcami) na talerzu. Śmietanę

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową 160

pojawi się pewnie wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki(...)Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu.  Ciasto po upieczeniu przestudzić. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się

CookYourself
Rolada szpinakowo – łososiowa 186

bardzo smaczna i efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA:  Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 - serki chrzanowe Sposób(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.  Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia.  Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.  Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia.  Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 145

Ciasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)gorące, musi być chłodne!).  Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry

królestwo garów
Ciasto leśny mech z galaretką i grzybkami 747

moim zdanie idealnie wpasowały się do dekoracji tego ciasta.  Sporo osób już to ciasto piekło ale kto jeszcze nie próbował zachęcam do upieczenia w wersji z galaretką. Składniki: Ciasto szpinakowe: 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku(rozdrobniony) 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki(...)średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć około 1,5 cm ciasta z wierzchu i odłożyć do pokruszenia. Zimną śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.  Na końcu dodać

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania