ciasto szpinakowe - 223 przepisów

Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 187

Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj

vegetanie
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 192

Bardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie

BaRepas
LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM 327

Leśny mech to ciasto , o których chyba już każdy słyszał i które zrobiło furorę zarówno w sieci, jak i na stołach! Fantastyczny, zielony kolor, który odrazu

Ostra na Słodko
Szpinakowe roladki z ciasta filo 213

Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek

Mienta blog
Rolada szpinakowa z łososiem 140

Rolada na zimno z łososiem w szpinakowym cieście to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas(...)chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku mrożonego 4 jajka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczkę soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 100 g łososia wędzonego 150 g serka kanapkowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku ½ pęczka koperku Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś pod pierzynką 4034

Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Ciasto szpinakowe 300 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli szczypta proszku do pieczenia Nadzienie 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach 300 g sera białego(...)ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz biały sól Dodatkowo 1 pęczek szczypiorku Ciasto szpinakowe Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na pianę i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia

Wędrówki po kuchni
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 898

pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek 80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu) 1/2 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Studzimy. Ciasto szpinakowe: Przygotowujemy tortownicę (21cm) i blaszkę prostokątną (17x28cm) - wykładamy same spody papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z proszkiem do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
Leśny tort z kremem jagodowym 415

Pani Monice bardzo dziękuję i jeszcze raz gratuluję wyróżnienia, a Wam serdecznie polecam wypróbować ten przepis!     Składniki: (na tortownice o średnicy 28 cm)   Ciasto szpinakowe: 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku(...)galaretki jagodowe (2x44 g) 2 szkl gorącej wody 1 i 3/4 szkl jagód Dodatkowo: 2 galaretki jagodowe (2x44 g) jagody do dekoracji tortu     Przygotowanie:     Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić na sicie, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z 1/2 szkl oleju. Białka oddzielić od żółtek

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto leśny mech 198

Ciasto szpinakowe z owocem granatu do herbatki lub kawki. Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej. Ciasto podałam na ślicznej   Porcelanie Bogucice                                                           Ciasto leśny mech(...)pokruszyć.  Krem:  Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem.  Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.  Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.  Wierzch ciasta posypać owocami granatu.  Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasto "Leśny mech" 391

pozytywnie zaskoczona ;) Pierwszy raz zrobiłam ciasto ze szpinakiem na słodko! Co ciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować ;) Składniki: Szpinakowe ciasto: 3 jajka  1 1/3 szkl. cukru  1 1/3 szkl. oleju  450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)śmietany 30%  2 łyżki cukru pudru  1,5 łyżeczki żelatyny  1/4 szkl. gorącej wody Dodatkowo: połowa granatu (zastąpiłam malinami) Przygotowanie: 1. Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 389

dodawać szpinak do ciasta… otóż to świetny sposób na jego przemycenie do diety dzieci. Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor. Ciasto szpinakowe nie jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek(...)solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut

Poezja smaku
Szpinakowa rolada z łososiem 440

Szpinakowa rolada z łososiem... Jajeczno-szpinakowe ciasto. Oblepione puszystym serkiem twarogowym. Z dodatkiem wędzonego łososia. Smakowita przekąska! Składniki: Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g); 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka masła; 4 jaja; 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy ,  waga 1 opakowania 150 g); 150 g łososia wędzonego w plastrach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)delikatnie do szpinaku i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt. Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę

Gospodyni Miejska
Zielona rolada 200

rondelku.  Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do szpinaku dodajemy żółtka - miksujemy na gładką masę. Powstałą masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek - przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy(...)Doprawiamy solą i pieprzem - 35 sek / 4 obr.  Do szpinaku dodajemy żółtka - 30 sek / 1 obr. wsteczne. Szpinak delikatnie mieszamy z pianą z białek - przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto szpinakowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej delikatnie smarujemy olejem - może być odsączony z pomidorów). Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy

peggiwkuchni
Leśne mini babeczki z chantilly bazyliowym 160

proszku (ok. 1,5 płaskiej łyżeczki) 50 ml zimnego mleka 250 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru 8 dużych listków świeżej bazylii 50 g białej czekolady Ciasto szpinakowe: 1 duże jajko szczypta soli 100 g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 szkl oleju rzepakowego 120 g mąki pszennej tortowej, przesianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)listki bazylii. Masę ostudzić, a następnie przelać do płaskiego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin) do schłodzeniu.   W DNIU PIECZENIA Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki (prócz mrożonego szpinaku) powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić (można na sicie, w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu), następnie odsączyć z nadmiaru wody. Jajko

Nastoletnie Wypiekanie