Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej(...)masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Pod koniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie. Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej raniej ciastem. Kawałek zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch sernika lub kruszymy za pomocą rąk. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszadwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniasernika z różowymi, dziewczyńskimi dodatkami. Zapraszam. Tym samym żegnam się na jakiś czas i już jutro ruszam na wakacje. Wam życzę cudownej pogody gdziekolwiek będziecie, odpoczynku i niezapomnianych wrażeń. Sernik na różowym spodzie spód: 150 g różowych ciasteczek z Reims ( można ożyć tez innych ciasteczek, niekoniecznie różowych) 100 g masła 40 g wiórków kokosowych masa serowa: 600 g serka(...)cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed podaniem sernik należy schłodzić i udekorować pozostałymi
Przysmaki KarolkiPyszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę(...)Sernik PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200oC Czas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180oC Czas pieczenia: 1 h 20 min. Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć
coolinarnastrefa.blogspot.comspodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka(...)piec jeszcze przez godzinę. • W międzyczasie składniki polewy umieścić w małym rondelku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. • Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut. • Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik
To co kochamSernik bez sera - pyszny, puszysty i delikatny! W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście
Grunt to przepis!wymieniać. Następnie pojawiają się przeróżne propozycje mięs, a na koniec (może tak na prawdę nie na koniec tylko od połowy książki) mamy ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową
Brzuszki ŁakomczuszkiSałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik jest po prostu pyszny - delikatny z bananowym posmakiem i cudownie chrupiącą bezą. Całość została idealnie dopasowana i zapewniam, że każdy wielbiciel (a nawet i nie tylko) serników zauroczy się tym ciastem. Sami spróbujcie, bo naprawdę jest wspaniałe! Moje sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym(...)długo, aby nie napowietrzać sernika, wtedy nie opadnie). Masę przełożyć na podpieczony spód i piec 60-70 minut w 150 stopniach. Po 20 minutach pieczenia na serniku rozsmarować bezę. Białka ubić na sztywno (z szczyptą soli). Miksując stopniowo dodawać cukier a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Upieczone ciasto potrzymać około 15 minut
Di gotujemożesz rozcieńczyć z wodą na lemoniadę. Zastosowanie syropu z rabarbaru: - do rozcieńczania z wodą niegazowaną i gazowaną na lemoniadę - jako syrop do polewania naleśników i placków - jako dodatek do serników, ciast i frużelin - do herbat i naparów ziołowych
AniaGotuje.pltakże do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy o średnicy 24 cm (uniwersalna). Idealna do właściwie każdego rodzaju ciasta: sernika, makowca, piernika z kremem itd. Po świętach wspaniale sprawdzi się do wypieku tortów Jeśli chcecie
Słodkie okruszkiJestem wielkim miłośnikiem wszelkich deserów na zimno, uwielbiam też ciasta z dodatkiem kawy. I tak połączyłam to razem i powstało to ciacho :) Polecam jest delikatne, nie
Pani na deserwięc przygotowywałam drobny poczęstunek. Ponieważ nie miałam czasu na pieczenie, zdecydowałam się na słodkie kule na bazie daktyli. Idealnie wpisały się w słodkości przyniesione przez inne osoby - był sernik, ciasto drożdżowe, ciasto owocowe i moje czekoladowe kulki :) Wszystko wszystkim smakowało, uczta była wyborna! Czytaj więcej
Kasia Sarnałatwo dostępne w sklepach. Nie ma tu ani białej mąki, ani białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam! Składniki: (na 15 sztuk) 75 g zimnego masła 75 g mąki pszennej razowej 90 g mąki owsianej
Nastoletnie Wypiekaniecukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy obie mąki, roztopione masło i sok z 1/2 cytryny, następnie dodajemy osuszone i oprószone mąką rodzynki. Masę wylewamy na spód ciasta, sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50-55 minut. Jabłka : Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i całość prażymy, aż lekko
KUCHNIA POLSKAJuż od dawna miałam ochotę na sernik z orzechami i jest! Ciacho wygląda na pracochłonne jednak takie nie jest. wystarczy upiec sernik, ciasto następnie przekroić je na dwa placki i machnąć szybką masę, gotowe! Przepis inspirowany jest tym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Czytaj więcej
Pychotkaaablogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej : Marta , Edyta , Dorota , Marlena i Magda . Stoiska dziewczyn kusiły pysznościami, można było znaleźć tu m.in. burgery, tarty i tartaletki, rogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik. Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem
Obiad gotowyLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie
SMYKWKUCHNIwyłożonej papierem do pieczenia.Włączamy termoobieg na 90st.i suszymy ok 5 min.Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wkładamy do słoiczka i zakręcamy .Trzymamy w lodowce.Używamy do ciast ,serników czy do przystrajania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMiałam wiaderko twarogu pomarańczowego [ pierwszy raz taki twaróg kupiłam , ale myślałam , że będzie lepszy] ..i trza było coś z nim zrobić i przez przypadek natrafiłam na
Moje domowe kucharzeniemnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka
Na Ciasteczkowych Papierachmasa zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaZapraszam dzisiaj na rozpływający się w ustach pyszny i aksamitny sernik na spodzie z herbatników i orzechów włoskich z brzoskwiniami . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 120 g margaryny 500 g zmielonego sera białego 330 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru(...)wylewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki
Smakowite DaniaLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik