Sernik z brzoskwiniami 321Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli zbyt mokre nieco mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Większą część rozwałkowujemy między dwoma
Ciastkozercy
Szybki sernik 224Szybki sernik to przepis na ciasto, które można upiec w pół godziny a samo przygotowanie zajmuje niespełna 15 minut – tak więc po godzinie można delektować się ulubionym sernikiem. Jego jedyną wadą jest fakt, że z podanych poniżej składników ciasta wystarczy do jednej kawy. Za pierwszym razem jak go przygotowałam to wraz z moimi dwoma […] The post Szybki
Magiczny Garnek
Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich 191Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i nieco smakiem przypomina sernik. Ciasto jest lekkie i delikatne o konsystencji pianki. Świetnie smakuje z owocami... w mojej ulubionej wersji są to brzoskwinie 💜 Źródło Składniki: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, żółtka 6 szt, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, masło lub margaryna 250 g, sól szczypta, masa: białka
kulinarne odsłony pati
Sernik wiedeński 226energią wiosny, którą niosły ze sobą żurawie... Święta u nas obfitowały w mazurki różnej maści i smaków. Ale był też i sernik. Taki, jaki lubię najbardziej - czyli bez ciasta. Sernik wiedeński - klasyka, która nigdy się nie znudzi, do której lubię powracać. Sernik najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy wydobywa cały swój smak, swoją "sernikowość", ma idealną konsystencję
Obiad gotowy
Sernik z brzoskwiniami 181niepohamowanej radości i szczęścia! W końcu idzie WIOSNA! Ja znalazłam pierwsze jej oznaki dziś rano w ogrodzie: stokrotki :) A z nadmiaru szczęścia powstało dziś bardzo lekkie i pyszne ciasto: Sernik z brzoskwiniami! I nie bójcie się, że Wam nie wyjdzie. Jest niesłychanie prosty! Pieczemy go podobnie jak skubanego - skubańca. Idealny do niedzielnej kawy:) Skubany sernik z brzoskwiniami Składniki(...)Izabela Magdalena Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 serki krówki (1/2 kg) 1 jajko + 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki margaryny Beza: 7 białek + 1 szklanka cukru Brzoskwinie z puszki Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto
Kuchnia smaków
Kaszak - ciasto z kaszą manną 643się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :) Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać się z kilkoma nazwami tego ciasta: kaszak, kasznik, stefania, a nawet oszukany sernik. Ciasto proponuję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej na najwyższej półce w lodówce (na niższych, gdzie jest zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. Składniki: Ciasto
Domowa Cookierenka Agi
Sernik jagodowy z nutką cynamonu 341masa serowa gęsto przetykana jagodami, spowita w kruche pełnoziarniste ciasto z lekko cynamonowym twistem. Wierzch sernika zdobią świeże jagody. Słodycz masy serowej przenika się z kwaskowatością jagód, które dodatkowo dodają nadzieniu wilgoci, cynamon zaś podkreśla smak jagód. Poezja! Smak sernika z jagodami to czysta rozkosz dla podniebienia. Schłodzony sernik to prawdziwa gratka na upały. Polecam! Składniki: Ciasto(...)okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
maniapieczenia
Seromakowiec wg s. Anastazji 308połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej
Ciasteczkowy Potwór
Puszysty sernik waniliowy 254cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru . Wykonanie: Wszystkie składniki na spód ciasta wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia). Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. dodajemy ser, budynie, oliwę z oliwek i mleko. Całość dokładnie miksujemy. W osobnym(...)ubijamy pianę z białek. Do sztywnej piany dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Sernik studzimy i przygotowujemy polewę : Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały
paapilotkaa
Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami 209bezpośrednio w blaszce lub pokusić się o spód z herbatników, lecz ja wybrałam widowiskową otoczkę z ciasta filo, której przygotowanie także nie jest skomplikowane. Wystarczy bowiem wyłożyć blaszkę kilkoma arkuszami ciasta filo posmarowanymi płynnym masłem. Mamy czerwiec, podałam więc mój sernik z truskawkami zamarynowanymi w odrobinie cukru i soku z cytryny. Polecam takie truskawki do ciast oraz lodów(...)kolejne dwa arkusze ciasta filo i ponownie wyłóż nimi formę na sernik, tym razem jednak przesuń nieco rogi ciasta względem pierwszej warstwy. W ten sam sposób przygotuj ostatnie dwa arkusze ciasta i ponownie wyłóż nimi formę. Zbyt długie końce ciasta można odciąć lub też podwinąć pod spód. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij spód
Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik puszysty (lekki jak chmurka) 278ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej* , aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem(...)posypać cukrem pudrem. * kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej formie do pieczenia. Następnie większą formę należy zalać wrzącą wodą, do połowy wysokości formy z surowym ciastem. Podczas pieczenia woda będzie parować i nie trzeba jej dolewać! **sernik należy piec w temperaturze 165ºC , aż do zarumienienia wierzchu ciasta
Ugotować
Zbiór przepisów z porzeczkami 198Sezon na porzeczki w pełni, zebrałam więc dla Was wszystkie przepisy z bloga z wykorzystaniem tych pysznych owoców. Przepisy z dodatkiem czarnej porzeczki: Ciasto serowo - jogurtowe z porzeczkami Brownie fasolowo - porzeczkowe Sernik na zimno z czarnej porzeczki Babeczki z owocami na maślance Babka z porzeczkami Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek Lecznicza nalewka(...)czarnej porzeczki Zbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym Ciasto lawendowo - porzeczkowe Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami Konfitura z czerwonej porzeczki Koktajl kokosowo - porzeczkowy Filet
Z miłości do słodkości
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1740wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej 1 łyżka mąki orkiszowej(...)szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. składniki na masę kajmakową: 1 puszka gotowego kajmaku
Domowy Smak Jedzenia
Sernik wiedeński 179Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła(...)poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez 90 minut. Studzę przy lekko uchylonym piekarniku. Składniki polewy: czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam nią sernik. Ciasto schładzam przez kilka godzin w lodówce. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Serniko piernik szachownica 188Świąteczny sernik szachownica który połączyłam z piernikiem. Sernik dodatkowo ma pomarańczowy aromat i polewę żurawinową. Czyli najważniejsze świąteczne smaki w jednym cieście. Serniki i pierniki to taka nasza tradycja świąteczna więc dlaczego ich nie połączyć razem. Mamy dwa w jednym. sernik: 750 g sera twarogowego półtłustego 400 g jogurtu greckiego 3 jajka 1 budyń śmietankowy(...)jogurt i mieszam mikserem do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto piernikowe. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i piekę około 55 minut do suchego patyczka. Piernik wyjmuję z piekarnika i studzę. Sernik: Ser miele dwukrotnie. Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. Drugą
wesoła kuchnia