ciasto puch - 2218 przepisów (strona:61/148)

Kolorowe babeczki 179

biała Emix 2 opakowania posypki kolorowej Emix Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do utartych składników dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nalewamy do każdej taką samą ilość ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Lekko schłodzone smarujemy cienką warstwą

MamaOskarka
Dyniowe racuchy na proszku 167

teraz suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto na racuchy jest gęste ale takie ma być. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Możesz użyć patelnię, na której można piec bez dodatkowego tłuszczu. Ja piekłam na maśle. Smaż w odstępach, bo racuchy wyrastają jak puch. Podaj gorące placki polane miodem lub z dżemem z żurawiny.   Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Ciastka owsiane z wiśniami 217

szklanki płatków owsianych 1 szklanka drylowanych wiśni (odsączonych z syropu) Masło ubijamy z pudrem na biały puch, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i miksujemy. Na koniec dodajemy odsączone wiśnie, łączymy je z ciastem za pomocą szpatułki – mikser mógłby zbytnio rozerwać wiśnie. Gotowe ciasto formujemy w rulon, owijamy folią

Gotowanie i blogowanie
Lany chrust 778

rumu szczypta soli olej do głębokiego smażenia (ok 1/2l) cukier puder do posypania Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy. Chrusty odsączyć

Smakołyki Asi
Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami (Cranberry Noel) 171

suszonej żurawiny Opcjonalnie: 1 białko 50g drobno posiekanych pistacji do obtoczenia     Masło utrzeć na puch i dokładnie połączyć z cukrem pudrem oraz mlekiem. Wsypać posiekane pistacje, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę - a na końcu mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki

Di gotuje
Migdałowe ciasteczka wyciskane . 212

mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym na puch , następnie dodać jajka , mąkę z proszkiem i mielone migdały. Wszystko dobrze utrzeć mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy z gwiażdzistą tylką napełnić ciastem . Wyciskać dowolne kształty ciasteczek lub takie s jak u mnie . Piec w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Straccatiella na maślance 291

brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu        Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem

Praktyczna pl
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 207

papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25  minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały

Mania Gotowania
Chałwowiec z brzoskwiniami 196

Chciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego

Cakes By Kejt
świąteczny keks 169

Jednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą.   Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno(...)pieczenia Wykonanie:  białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto truskawkowo – chałwowe Bez Pieczenia 312

się, że masa chałwowa i masa truskawkowa przełożone herbatnikami i polane czekoladą to świetne połączenie smaków, nawet w te upalne dni, ponieważ ciasto wyjęte z lodówki było przyjemnie chłodzące Ciasto truskawkowo-chałwowe bez pieczenia Składniki na foremkę 25×25 cm: Dodatkowo : – około 300 g herbatników (miałam zwykłe maślane, ale polecam wam pełnoziarniste lub kakaowe) – 100 g czekolady(...)grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy na nie masę chałwową. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki. Zabieramy się do szykowania masy truskawkowej. Masa truskawkowa

Relaxtime
BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI 170

Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę.  Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form

Z Majeczką w kuchni
Kostka firmowa Ewy 258

biszkopcie z przyczyn technicznych. Przepis podam wam taki jaki zrobiłam sama a jak chcecie zrobić ciasto z biszkoptem to polecam zaglądnąć  na blog z cukrem pudrem  Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 250 g masła Masa kakaowa: 0,5 l śmietany(...)delicji Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. gdy połącza się składniki dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po łyżce śmietany. Gdy wszystkie składniki będą połączone wsypujemy pozostałe sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.  Galaretki zalewamy wodą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto MONTE 648

ciemna jest zbyt zwarta, a jasna wyszła odrobinę za luźna co nie ułatwiało niestety krojenia. Poza tym nie mam uwag, a mąż (wielbiciel czekolady) był po prostu zachwycony tym ciastem. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka (białka i żółtka osobno) – 2 łyżki cukru – 2,5 łyżki mąki – 1 łyżeczka oleju – szczypta(...)gęsty. Odstawiamy z ognia i odkładamy do ostudzenia. Gdy krem ostygnie miksujemy masło na puch i dodajemy łyżka po łyżce krem. Za każdym razem krótko miksujemy. Nie wolno wrzucać do masła całego kremu na raz ponieważ masa może się zważyć. Przekładamy krem na ciasto i wstawiamy je do lodówki. Gdy masa zastygnie szykujemy kolejny krem. Krem czekoladowy

Relaxtime
Tort czarno-biały 232

ostudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia. Masę dzielimy na cztery równe części. Polewa: wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, a gdy tylko się połączą, wyłączamy ogień. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli na dwa blaty. Ciasto jest wilgotne, więc

Poezja smaku
ciasto tygrysek 286

przez ok. 15-20 min., w 180 st. C. Po upieczeniu delikatnie usuwamy papier, wykładamy biszkopt na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie rozwijamy je, smarujemy np. marmoladą i ponownie zwijamy w rulon (bez ściereczki). Gotową roladę owijamy np. folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy(...)gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo ziny budyń i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 2-3 połówki brzoskwiń z puszki wykonanie: Owoce kroimy w kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie układamy plastry rolady

Domowy Smak Jedzenia
Piernik drożdżowy 184

Lekki, puszysty, delikatny i szybki... Dla mnie ten piernik okazał się rewelacyjnym odkryciem! I wrócę do tego ciasta, bo przepis ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie :)   Składniki: 6 jajek; 60 g drożdży; 170 g cukru kryształu; 2 szklanki mąki pszennej; 1 opakowanie przyprawy do pierników; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3/4 szklanki oleju(...)odstawić. Żółtka jaj ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód, składniki dokładnie zmiksować. Następnie do masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem

In my kitchen
Piernik na dżemie 259

śmietanki wiórki do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę z sodą ciągle mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia  Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić

Sama słodycz i szczypta chili
Salceson z jabłkami i rabarbarem. 264

Typowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika  zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę.  Szybkie, efektowne i bardzo smaczne.  Składniki: 6 jajek 3/4 lub cała szklanka cukru 1 i 1/2 szkl oleju  (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy(...)miski (bez rozdzielania na białko i żółtko) i ubijamy na puch dodając cukier i wanilię. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując.  Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy

Malinowe Pocałunki