ciasto puch - 2218 przepisów (strona:59/148)

Pomarańczowa babka z żurawiną 159

Mięciutka, lekka jak puch, pachnąca aromatyczną pomarańczą, z kawałkami słodkiej żurawiny. Tak w wielkim skrócie można by opisać tę babkę. Szczerze powiem, że babki nie należą do ciast za którymi jakoś szczególnie przepadam, jestem co do nich po prostu neutralna. Nie przekonują mnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać

Życie ze smakiem
Miodownik przekładany kremem z kaszy manny 263

pudrem cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce,którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 4 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 15-20 minut(...)kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć upieczone placki.  Składniki polewy roztopić i mieszając połączyć ze sobą. Polewę rozsmarować na wierzchu miodownika,dowolnie udekorować. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień

Kolorowa kuchnia Elki
Krajanka orzechowa 222

pistacje)1 białko50 g białego cukruwykonanie:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy.Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Przysmaki Karolki
Piegowate babeczki 170

cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Czekoladę pokroić na kawałki, połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć

Kuchnia Danusi
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 307

Śnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce.  Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie

W kuchni Karmel-itki
makowiec z kajmakowym marmurkiem 200

Jeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny.  *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku(...)ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe z truskawkami 336

form o średnicach od 26 cm do 32 cm. 3. Ciasto przelewany do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. 4. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. 5. Około 500-600 g truskawek miksujemy z cukrem i wanilią. Powinny być dość słodkie. Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy(...)górze. 8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego życzy   Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , budyń , galaretka , Gellwe , Jan Niezbędny , krem , owoce , truskawki , żelatyna

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Awaryjne ciasto "kanapka z dżemem" 274

kilka łyżek płatków kukurydzianych Jajka zmiksować z cukrem na puch. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 23x32 wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa pasy. Jedną część ciasta posmarować połową dżemu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić

Praktyczna pl
Tort Szwarcwaldzki 304

szczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja     Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.     Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie(...)kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack).   Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe bez mąki 292

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia

Różne smaki w kuchni
Makowiec 215

jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego(...)wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik z całymi jabłkami 214

mnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia(...)wiórki kokosowe  cynamon Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na miękki puch. Stopniowo dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy

My simple kitchen
Tort czekoladowy 202

Ciasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać

Apetyczna babeczka
Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka 206

łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru

Buniabaje w kuchni
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 318

stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam postawiłam na Pigwę z Kiwi - wybór okazał się jak najbardziej trafny. Gdybym miała wybiera jeszcze raz, wybrałabym tak samo. Źródło przepisu: Moje Wypieki.Składniki(...)pszennej1 słoiczek konfitury Pigwa z Kiwi ETERNOWykonanie:Masło zmiksowałam na lekki puch. Następnie partiami dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki

Blondynka Gotuje
Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi 158

mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec mam pod ręką). Nastaw piekarnik na 160stopni. 2. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia(...)minut 7. Przygotuj lody: zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko sojowe. Kiedy mieszasz lody mleko wlewaj  partiami

AZgotuj!
babeczki piaskowe 169

pomarańczowej cukier puder do oprószenia wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier a następnie jajka, cały czas miksując. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu dodajemy np. otartą skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 231

pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis(...)Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką

Wanilia i Kardamon