ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:90/334)

Piernikowe dzwonki. 205

Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei delikatnie

Radość kipiąca uśmiechem.
PIERNIK NA MAJONEZIE 304

trochę nietypowy piernik z dodatkiem majonezu znalazłam w najnowszym numerze ,,Przyślij przepis''. A że BABKA NA MAJONEZIE   smakuje wspaniale postanowiłam spróbować też piernik. Samo jego wykonanie  jest bardzo proste. Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste i wilgotne. Smakuje wspaniale przełożony ulubionym dżemem. Całość uzupełnia pyszna polewa na wierzchu. Mogę zagwarantować, że żadna kucharka nie zawstydzi się go zaserwować(...)jogurtem lub mlekiem.  Następnie dodajemy majonez oraz dżem i dobrze ucieramy. Przelewamy do formy i pieczemy 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto gdy przestygnie przekrawamy na dwa blaty, smarujemy dżemem. Wierzch również smarujemy, Ponieważ piernik troszkę pękł nałożyłam tam trochę więcej dżemu, po równej powierzchni posmarowałam dość cienko.  POLEWA : Do garnka oprócz żelatyny dajemy wszystkie składniki polewy, stawiamy

Pani na deser
Ekspresowe pierniczki z nadzieniem różanym i polewą czekoladową 283

Pierniczki zrobimy w kilka chwil i nie musz ą  leżakować. Są mięciutkie i pachnące. Nadziałam je marmoladą różaną, którą uwielbiam w połączeniu z piernikiem. Wesołych Świąt  moi kochani 💕 Składniki: ciasto na pierniczki: mąka pszenna 2 szklanki + do podsypania ciasta, mąka pszenna pełnoziarnista pół szklanki, cukier brązowy pół szklanki, miód 3 łyżki, jajka 2 szt, przyprawa do piernika

kulinarne odsłony pati
Świąteczne pierniki z pieprzem 405

rozpuszczamy cukier, miód i masło i dodajemy mąkę i przyprawę do piernika (ja dodałem 3 opakowania). Dodajemy również kakao – ilość zależy od tego, jak bardzo czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi

MarcinChef
Czekoladowe ciasto z daktylami 349

zakupie chodziło mi po głowie jakieś szersze wykorzystanie niż zjedzenie ich samych w sobie. Tak powstało ciasto czekoladowe z daktylami. Daktyli w nim w sumie nie czuć - ciasto podobne jest trochę do piernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako

Z butelką mleczka w tle
Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi” 206

ciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki(...)efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco nas rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć

Wiem co jem
Piernikowe ludziki 229

wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką

Świat Ciasta
Ciasto piernikowe z burakiem 195

polewa bardzo czekoladowa i mały dietetyczny grzeszek - kolorowe posypki. Wybaczcie mi, ale nie mogłam się powstrzymać - są urocze! A ciasto finalnie wygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie?  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej  2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Do jednej miski przesypujemy składniki suche: mąkę orkiszową, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.  Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe.  Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciastaCiasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez

Kuchnia Ellie
Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką 163

Pierniczki, pierniczki, u mnie zawsze co roku. Nie wyobrażam sobie Świąt bez domowych pierniczków. Mam sprawdzoną recepturę z której korzystam od lat. Zawsze królują u mnie

Izabelawkuchni
Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia 238

Wiem, że już mnóstwo osób przekonałam do pieczenia i własnoręcznego ozdabiania pierników. Z moim poradnikiem w przepisie na lukier królewski to naprawdę proste! Tym razem wykorzystam

nietylkopasta.pl
Pierniki bez glutenu i jajek 231

łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Miód oraz masło rozpuść w garnuszku wraz z cukrem i przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite, choć jest klejące

Kuchnia bezglutenowa
Pierniczki drożdżowe nadziewane 141

Pierniczki drożdżowe nadziewane Mięciutkie, kruche, przepyszne od razu po upieczeniu, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem

Blog z Apetytem
Piernik na prażonej mące żytniej 207

czekoladę, dodać powidła i wlać olej.Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników.Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta.* inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole** proponuję odstawić piernik w całości, a dopiero dzień przed podaniem przekroić na pół i przełożyć marcepanem oraz powidłami i polać polewą

Kraina Miodem Płynąca
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 157

szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka(...)wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy. 1. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną. 3. Pieczenie: Układamy na blaszce i pieczemy około 35-35 minut w temperaturze

Izabelawkuchni