ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:87/334)

pierniczki szwedzkie 126

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 380 g mąki 150 g miodu 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 2

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 242

których zdjęcia przypadkiem znalazłam, a które na publikację czekają już czas jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat.Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich urodzin(...)kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladą, wymieszać.Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Cukier zagotować z wodą i cynamonem. Gdy syrop osiągnie temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 189

makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybkie Pierniki Świąteczne 143

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniki świąteczne to najlepsze ciasteczka, które można przygotować na święta. W naszym domu to coroczna tradycja. W okresie świątecznym nie może ich zabraknąć

Przepiski.pl
Piernik siostry Leonilli 154

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam

kulinarne odsłony pati
Piernikowe plecionki drożdżowe 243

piernikowych plecionek drożdżowych i później używam noży Ambiton. http://ambition.pl Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + do podsypania* 25 g świeżych drożdży 25 g cukru pół szklanki mleka 30 g masła 1 małe jajko mała szczypta soli duża szczypta cynamonu Na nadzienie: 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 czuba łyżeczka nutelli 40 g masła 50 g cukru Dodatkowo(...)chwilę włączyć, aby plecionki miały ładniejszy kolor). Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie na długi pasek a la prostokąt (nie musi być idealnie równy i tak go będzie zwijać, szerokość około 5-6 cm). Przygotowujemy nadzienie: masło, cukier, czubatą łyżeczkę nutelli i pełną łyżeczkę przyprawy do piernika podgrzewamy do połączenia. Ja robię to w garnuszku

Słodkie okruszki
Drożdżowa choinka 222

faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać, ale znając mój(...)łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości. Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy na stolnicy. Dzielimy na min. 30 małych kawałków (ja miałam chyba 36 i jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę

Kuchnia w czekoladzie
Miodownik z kremem z kaszy manny 744

Pyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale

Kuchcik gotuje
Panpepato. 234

Panpepato to włoskie korzenne ciasto pełne orzechów, podobne do piernika z mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte , ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli macie ochotę na słodkie, pyszne ciasto, zapraszam! Składniki na Panpepato:  na formę o średnicy 20 cm 50 g migdałów bez skórek 50 g orzechów laskowych bez skórek 50 g orzechów włoskich 40 g orzechów piniowych

Rozpustne gotowanie
pierniczki II 195

lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy wystudzony mieszankę z drożdżami oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie smarujemy białkiem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 227

Wilgotny, puszysty piernik przekładany powidłami śliwkowymi i marcepanem. Robi się ekspresowo, nie wymaga nawet wcześniejszego wyciągania składników z lodówki, ani też wyjmowania miksera. Wystarczy w szerokim rondelku roztopić masło, miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania

cool and minty
Miękkie pierniczki 410

łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki maki (pół kg) Wykonanie : Masło , miód , cukier , kakao i przyprawę włożyć do garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć(...)jaką będziemy wałkować zależy od tego jakiej grubości ciastka preferujemy.  U mnie było to ok 4-5 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy dowolne kształty , usuwamy nadmiar ciasta a papier z wyciętymi piernikami przenosimy delikatnie na blaszkę. Pieczemy ok 10 min w 180'C do lekkiego zrumienienia ,Z wierzchu , gdy naciśniemy palcem ciastka będą mięciutkie. Po wystudzeniu dekorujemy wg własnych

Malinowa Kawiarenka
Mus dyniowy korzenno - kokosowy 91

kokosowym, a u mnie erytrytolem, w zastępstwie cukru. To banalnie prosty w wykonaniu mus, o gładkiej konsystencji,  idealnej gęstości. O wielu misjach do spełnienia - w deserach, ciastach,  jako smarowidło naleśników, pierników, gofrów i baza do kawy pumpkin latte. Polecam szczerze.  Wypełnijcie choć z dwa słoiki rozgrzewającą, złotą, kremową pastą dyniową. Składniki: 1,5 szklanki puree z dyni

Kronika Piekarnika
Piernik kawowy - kuchnia podkarpacka 151

Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka W polskiej tradycji nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. A przepisów na piernik tyle, ile domów i gospodyń. I każdy pachnący

Trzeci talerz