Piernik bez miodu 203Chcę Wam pokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju
Cukiernia Pychotki
Najlepszy piernik świąteczny 252przełożeniapolewa czekoladowa wg dowolnego przepisuŚliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię(...)alkoholem (50 ml), nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie
Praktyczna pl
Piernikowa rolada z marcepanem 262Piernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej...Składniki:CIASTO: * 250 g mąki pszennej* 20 g świeżych drożdży * 1/3 szklanki mleka * 1/3 szklanki cukru * 2 żółtka * szczypta soli* 2 łyżeczki przyprawy do piernika* 200 g marcepanudo polania(...)masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, dodając przyprawę do piernika. Nie wyrabiać długo, przyprawa ma rozejść się po cieście "niedbale", wówczas uzyskamy ciekawy marmurkowy wzór.Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt.Na podobnej wielkości prostokąt, rozwałkować masę
kolorowotorcikowo
Życzenia po świętach :) 238poświąteczne. Mam nadzieję, że przez dłuższą przerwę na blogu nie straciłem wielu czytelników. Wracam, pozdrawiam i zamierzam dalej dzielić się przepisami :) Takie choinki - dodatki do prezentów upiekłem z ciasta na piernik staropolski
Przepisy Mikołaja
Przyprawa do sernika 224robicie czasami domowe przyprawy? Ja uwielbiam je robić, na blogu mam już całkiem pokaźną listę, począwszy od przyprawy do piernika, poprzez vegetę, a na esencjach do ciast kończąc. Sprawia mi to ogromną frajdę, a poza tym dokładnie wiem co się w tych przyprawach znajduje. Nie ma w nich sztucznych aromatów ani barwników, czy też innych zbędnych wypełniaczy w postaci mąki(...)Użyjcie do ciasta około jednej lub półtorej łyżeczki gotowej przyprawy. Przyprawa ta będzie też idealnie nadawała się do ciasta drożdżowego. A ponieważ wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszym stole królują serniki, mam nadzieję, ze ten przepis okaże się Wam przydatny 😍. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na przyprawy do dań słodkich: Przyprawa do piernika II Przyprawa
Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki owsiane 120Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W
Z notatnika dietetyka
Piernikowy wstępniak 234Zeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je powtórzyć, albo wyjść ciut dalej..ale o tym kiedy indziej. Składniki(...)pierników własnej robótki, lub gotowca sklepowego Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać cukier i miód. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z przyprawą, solą. W mleku rozpuścić sodę i dodać do mąki. Następnie wbić jajka. Gdy przestygnie miodkowa zaprawa należy dodać ją do sypkich składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość
Karczma Honorietty
Ciasto ze śliwą renklodą 188rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec ucierania dodajemy śmietanę. Śliwki myjemy wyjmujemy pestki. Każdą śliwkę kroimy na trzy części, przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki poukładać na cieście, posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut
kgwjanczewo
Piernik z jabłkami i orzechami 1372adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki . Piernik z jabłkami i orzechami – Składniki: 300g mąki pszennej (2 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao(...)łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 4 łyżki miodu 120g cukru 150g oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 60g rodzynek 1 kg jabłek cukier puder do oprószenia ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie: Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić
Kulinarne Przeboje
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 201kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami np. keks, nieszczęsny karp, którego nie każdy lubi, ale jest i kompot z suszu, który pomoże nam to wszystko strawić. Do tego potrzebne są jakieś skromniejsze(...)Wigilia: zapach świeżo pieczonego ciasta Dziś będzie trochę przygotowań, bo trzeba będzie podać wszystkie przygotowane wcześniej dania, ale warto też przed samym przyjściem gości wyjąć z piekarnika świąteczne ciasto np. piernik . Zapach w całym domu, będzie wspaniały. Wigilia opłatkiem pachnąca, wigilia kolędą brzmiąca, wigilia z dobrym życzeniem, wigilia – ze spełnionym marzeniem. Wesołych Świąt! A jeśli chcielibyście zobaczyć pozostałe
Ugotowane pozamiatane
Piernikowe rogale 155Kolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną
Domowe ciasta
Piernik z powidłami i nutą herbacianą 191Dzień dobry :-) Dzisiaj pyszny piernika, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Uwielbiam to ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, bo jest on przez to bardziej wilgotny i nabiera fajnego smaku. Tym razem dodałam też napar z herbaty Teekanne wiśnia z czekoladą do podkręcenia smaku. Wyszło super ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)oraz mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na niższych obrotach do połączenia się składników. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Piernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Smacznego
kruche babeczki
Pierniczki przekładane 2017 253Pierniki na każde Boże Narodzenie muszą być. I na stole do przekąszenia, i na prezenty dla znajomych i rodziny. Te służące jako słodki upominek należy ładnie zapakować w foliowy woreczek i przewiązać wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała(...)każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi jej tak łatwo jak pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności i cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć
To co kocham
Piernik bezglutenowy 185stary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym je biszkoptem. Jest smaczne. Tylko czy to piernik... czy biszkopt korzenny.... Ale dla osób bezglutenowych... Miód rozpuścić na letniej kuchni, następnie ucierać(...)korzenne. Dodać ubite na sztywną masę białka i delikatnie a dokładnie wymieszać. Wylać na blachę do pieczenia wysmarowana masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż ciasto ładnie się zrumieni, około 40 minut. zastawa
królestwo garów