ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:99/177)

Ekspresowe Ciasto Bez Miksera Z Jeżynami 175

mnie jeżyny z nalewki oraz rabarbar ) 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę. 2. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i część oleju,  mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Wykładamy ciasto (będzie dość gęste ) na wysmarowaną blaszkę lub na taka jednorazówkę, wtedy nie musimy niczym smarować i wykładamy owoce

Gotowanie...to proste !
MIĘTUSEK 157

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny  2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy(...)utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1h po tym czasie posypać startą czekoladą. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
jabłecznik z budyniową pianką 919

Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.  W tym czasie przygotować piankę: białka ubić najpierw same a następnie powoli dodawać cukier. Kiedy piana będzie gotowa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 208

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka

moj przepis na
Biszkoptowe naleśniki z lekką pianką 229

blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Przed podaniem przygotowujemy piankę. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną  śmietankę i białka jajek, ubijamy

Spektrum Smaku
Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki z brzoskwiniami i galaretką 156

Ciasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu! Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką. Aj... koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm) Masa maślankowa(...)odsączonych z syropu. Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować galaretę na wierzch .   Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Następnie lekko zastygniętą galaretkę przelać na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby całkowicie stężało

Di gotuje
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 199

musem, ale najlepiej zrobić to już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 200g masła lub margaryny Mąki łączę z proszkiem. Masło w temperaturze pokojowej rozbijam robotem na piankę stopniowo dodając cukier, następnie po kolei dodaję po jajku i ubijam

I tu będę miała takie te
Bananowiec 949

Zawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać.  Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)wygładzamy i ponownie wkładamy do lodówki.  4. Na sztywną piankę układamy pokrojone w ok. 4mm plasterki banany i wylewamy połowę galaretki agrestowej. Banany powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :) Jak już wspominałam- masa bananowa lubi

Kuchnia w czekoladzie
Pleśniak z jabłkami 193

nasze ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruche ciasto, smaczne owoce i ciepła kawa. Uwielbiam to proste ciasto! Z domu pamiętam jak mama zawsze dodawała dżem wiśniowy lub porzeczkowy. Ale jabłka też smakują wyśmienicie. Nie wiem czemu, ale to ciasto mogę robić wiele razy i nigdy mi się nie znudzi. Chyba dlatego, że jest takie mamine! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka bezowa: 5 białek 0,5 szklanki cukru Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część

VioletoweKucharzenie
Familijna pychotka 176

ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku   i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą.  Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam

Wanilia i Kardamon
Tortowa kostka owocowa 427

ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 207

koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka, ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki. Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać. Piec około 40 minut

Wanilia i Kardamon
CYTRYNOWY PUCH 725

końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można.   Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku(...)galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto

Z Majeczką w kuchni
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 348

piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być również bardzo drobny cukier) 1/2 łyżki śmietany 18% 185g margaryny lub masła (pianka) 3 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru  (nadzienie

ChilliJemy
CIASTO ŚLIMAK BEZ PIECZENIA 177

Mój ostatni pomysł na pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam herbatniki, gotową roladę, słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie

Pani na deser